Ρωσία: Σε στρατιωτικό πλοίο οι βομβαρδισμοί στο λιμάνι της Οδησσού - «Δεν θα είναι εύκολη η εξαγωγή σιτηρών» τονίζει το Κίεβο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Σε στρατιωτικό πλοίο οι βομβαρδισμοί στο λιμάνι της Οδησσού - «Δεν θα είναι εύκολη η εξαγωγή σιτηρών» τονίζει το Κίεβο
Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε σε δήλωση της πως οι βομβαρδισμοί ήταν με υψηλής ακρίβειας πυραύλους.

Τελευταία ενημέρωση: 12:06

Με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από τα μηνύματα καταδίκης των χωρών της Δύσης για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Οδησσό της Ουκρανίας, η Μόσχα εξέδωσε ανακοίνωση για το χτύπημα που σημειώθηκε το Σάββατο στο λιμάνι της πόλης, στον απόηχο της συμφωνίας με το Κίεβο για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας που επετεύχθη την Παρασκευή.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε σε δήλωση της πως οι βομβαρδισμοί ήταν με υψηλής ακρίβειας πυραύλους και έπληξαν στρατιωτικό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού.

«Πύραυλοι Kalibr κατέστρεψαν στρατιωτικές υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, στέλνοντας ένα ουκρανικό στρατιωτικό σκάφος στην αγαπημένη διεύθυνση του καθεστώτος του Κιέβου σε ένα πλήγμα ακριβείας» είπε η Ζαχάροβα, στην εφαρμογή Telegram.

«Η αγαπημένη διεύθυνση» είναι μια ειρωνική αναφορά στις προτροπές των ουκρανικών δυνάμεων στο Φιδονήσι, στη Μαύρη Θάλασσα, που φέρεται να είπαν σε ένα ρωσικό πλοίο «να πάει να γ....» πριν από ένα ρωσικό πλήγμα τον Φεβρουάριο.

Tο ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα ουκρανικό πολεμικό πλοίο και πυραύλους κατά πλοίων Harpoon που προμήθευσαν το Κίεβο οι ΗΠΑ στο λιμάνι τις Οδησσού.

«Ένα αγκυροβολημένο ουκρανικό πολεμικό πλοίο και μια αποθήκη πυραύλων Harpoon που προμήθευσαν οι ΗΠΑ καταστράφηκαν από μεγάλου βεληνεκούς, κατευθυνόμενους ναυτικούς πυραύλους ακριβείας στο λιμάνι της Οδησσού στην περιοχή μιας μονάδας επισκευής πλοίων».

Κίεβο: Δεν θα είναι εύκολη η εξαγωγή σιτηρών

Ο οικονομικός σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Όλεγκ Ουστένκο, δήλωσε την Κυριακή πως η χώρα του θα μπορούσε να εξάγει 60 εκατ. τόνους σιτηρών σε 8 ή 9 μήνες εάν τα λιμάνι της χώρας δεν αποκλειστούν, κάτι που έχει φανεί πως «δεν θα είναι εύκολο», όπως δήλωσε ο ίδιος.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο Ουστένκο σημείωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εισπράξει 10 δισ. δολάρια εξάγοντας 20 εκατ. τόνους που έχει ήδη αποθηκευμένους, μαζί μα 40 εκατ. τόνους σιτηρών από τη νέα σοδειά.

Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε πως τα πλήγματα στην Οδησσό ήταν μια κραυγαλέα πράξη «βαρβαρότητας» που δείχνει πως δεν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τη Μόσχα ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία της Παρασκευής, για την οποία μεσολάβησαν η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ωστόσο, ένας υπουργός της κυβέρνησης δήλωσε πως οι προετοιμασίες για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών συνεχίζονται, και, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, τον οποίο επικαλείται το δημόσιο δίκτυο Suspline, οι πύραυλοι δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο λιμάνι.

Σύμφωνα με το Κίεβο, δύο πύραυλοι έπληξαν την περιοχή του λιμανιού της Οδησσού και άλλοι δύο καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας προτού φθάσουν στον στόχο τους.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία προβλέπει κυρίως την εγκαθίδρυση «ασφαλισμένων διαδρόμων» για την κυκλοφορία στη Μαύρη Θάλασσα εμπορικών πλοίων, στα οποία η Μόσχα και το Κίεβο δεσμεύονται ότι «δεν θα επιτεθούν», σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.

Αναμένεται να επιτρέψει την εξαγωγή 20 έως 25 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία και να περιορίσει ως εκ τούτου τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μετά την επίθεση στην Οδησσό, η Ουκρανία συνεχίζει τις προετοιμασίες για την εξαγωγή σιτηρών

Τουρκία: Η Ρωσία υποστηρίζει πως δεν ευθύνεται για τους βομβαρδισμούς στην Οδησσό της Ουκρανίας

Ουκρανία: Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Οδησσό δεν προκάλεσαν προβλήματα στις αποθήκες των σιτηρών 

gazzetta
gazzetta reader insider insider