Θεοδωρικάκος: 2.500 αστυνομικοί επιχειρούν καθημερινά στην Αττική - Μείωση της εγκληματικότητας

Newsroom
Μοιράσου το
Θεοδωρικάκος: 2.500 αστυνομικοί επιχειρούν καθημερινά στην Αττική - Μείωση της εγκληματικότητας
Όλον αυτόν τον χρόνο οι 3.500 άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ πέρασαν επανεκπαίδευση ύστερα από το γνωστό περιστατικό του Οκτωβρίου στο Πέραμα.

Στην αποτελεσματική αντίδραση των Αστυνομικών, το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Αστυνομικής εκπαίδευσης, στη μείωση της εγκληματικότητας, στην αύξηση της αστυνομικής παρουσίας στις γειτονιές και στη συμβολή της ΕΛ.ΑΣ στα πύρινα μέτωπα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, με αφορμή το επεισόδιο στα Πατήσια και στους Αγίους Αναργύρους.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου:

Δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για την ασφάλεια των πολιτών

Είμαστε μία οικογένεια και δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για την ασφάλεια των πολιτών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και των ακραίων και επιθετικών συμπεριφορών βίας. Οι αστυνομικοί το Σάββατο το βράδυ έδρασαν με απόλυτο επαγγελματισμό και αυτοθυσία στο περιστατικό στα Πατήσια, εξουδετερώνοντας έναν επικίνδυνο εγκληματία. Τα τρία άτομα που έχουν σκοτωθεί ήταν μέλη της αλβανικής μαφίας και στην πραγματικότητα χτυπήθηκαν μεταξύ τους, γιατί προφανώς είχε χαλάσει την μοιρασιά στη διακίνηση κοκαΐνης.

30% μεγαλύτερος ο αριθμός των αστυνομικών που επιχειρούν

Η αστυνομία κάνει σωστά την δουλειά της. Δρα αποτελεσματικά και προστατεύει τους πολίτες. Γι αυτό τον λόγο μπορεί σήμερα κανείς να ελέγξει και να δει τι έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε μέρα στην Αττική επιχειρούν έξω στο δρόμους 2.500 αστυνομικοί. Δεν αναφέρομαι στους αστυνομικούς οι οποίοι είναι μέσα στα αστυνομικά τμήματα. Αναφέρομαι στις ομάδες της Αστυνομίας οι οποίες είναι στους δρόμους και επιχειρούν είτε είναι ΔΙΑΣ είτε είναι ΟΠΚΕ.

Ο αριθμός είναι τουλάχιστον 30% μεγαλύτερος αυτού που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα έξω. Ξέρετε το περιστατικό του Σαββάτου με βρήκε την στιγμή που βρισκόμουν Σάββατο βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, μια δύσκολη γειτονιά της Αθήνας όπου πλέον επιχειρούν καθημερινά 88 αστυνομικοί. Θα δείτε πολύ σύντομα τα νέα συνολικά αποτελέσματα.

Αναβάθμιση της αστυνομική εκπαίδευσης

Όλον αυτόν τον χρόνο οι 3.500 άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ πέρασαν επανεκπαίδευση ύστερα από το γνωστό περιστατικό του Οκτωβρίου στο Πέραμα, ενώ σήμερα κατατίθεται για διαβούλευση και θα ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι το νομοσχέδιο για την αστυνομική εκπαίδευση και την αναβάθμισή της. Με αυτό, η σχολή των Αξιωματικών γίνεται ανώτατη σχολή, παρόμοια και αντίστοιχη με την Σχολή Ευελπίδων αλλά και το σύνολο των σχολών Αστυφυλάκων αναβαθμίζεται. Αναβαθμίζεται το επίπεδο σπουδών, αναβαθμίζονται οι προϋποθέσεις για τους καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν σε αυτές τις σχολές και όλο το πλαίσιο σπουδών προκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Κατεξοχήν επικίνδυνο επάγγελμα

Το επάγγελμα του αστυνομικού, που είναι εκεί έξω και αγωνίζεται για να προστατέψει τους πολίτες, έχει πολύ μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας , είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα. Είναι το κατεξοχήν επικίνδυνο επάγγελμα. Δεν ήταν επικίνδυνο αυτό που έκαναν προχθές οι δύο αστυνομικοί μας; Ρίσκαραν τη ζωή τους, έσωσαν ανθρώπους, έσωσαν και τον εαυτό τους από την πράξη τους να προλάβουν να πυροβολήσουν τον εγκληματία. Επομένως, η κυβέρνησή μας αναζητά τρόπους , να δει με ποιο τρόπο μπορεί να προωθήσει το αίτημα των αστυνομικών για αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικίννδυνο, γιατί αυτό έχει μια σειρά οικονομικές επιπτώσεις τις οποίες εξετάζουμε για να δούμε πως μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Μείωση της εγκληματικότητας

Καταρχήν, υπάρχει παγκοσμίως και σίγουρα στην Ευρώπη έκρηξη των ακραίων συμπεριφορών και των συμπεριφορών βίας μετά το τέλος της πανδημίας. Μόλις προχθές είδατε σε μια πολύ φιλήσυχη χώρα, στη Δανία ένα λουτρό αίματος από έναν άνθρωπο, ο οποίος πυροβολούσε μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο. Υπάρχουν λοιπόν τέτοιες συμπεριφορές, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δε θα υιοθετήσω για την Ελλάδα τον χαρακτηρισμό Φάρ- Ουέστ. Δεν είναι καθημερινά φαινόμενα αυτά, είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις και θα συμμεριστώ πλήρως μαζί σας την ικανοποίηση ότι οι αστυνομικοί έδρασαν όπως έδρασαν και οι νεκροί είναι εγκληματίες. Νεκροί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν έμποροι ναρκωτικών, ήταν αυτοί που ετοιμάζονταν να σκοτώσουν αστυνομικούς και πολίτες. Όμως σε ότι αφορά τη παραβατικότητα και την εγκληματικότητα τη χαμηλή και τη μεσαία αυτά που μπορεί να απειλούν δηλαδή το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις, εισβολές σε σπίτια, αυτά παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 30% σε σχέση με την εποχή πριν την καραντίνα και σε σχέση με το τι ίσχυε στα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτά είναι αδιαμφισβήτητα στοιχεία και πραγματικότητες. Αγωνιζόμαστε και εργαζόμαστε με σχέδιο για να μειωθεί ακόμη περισσότερο η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα.

Η Αστυνομία είναι παρούσα στα πύρινα μέτωπα

Η Ελληνική Αστυνομία σε όλες τις περιπτώσεις που εκδηλώνονται φωτιές είναι ή και συνδράμει στο έργο της πυροσβεστικής συμβάλλοντας στις εκκενώσεις σπιτιών οπότε τέτοιες έχουν διαταχθεί και στην ασφάλεια των πολιτών, στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να διευκολύνεται η κυκλοφορία των οχημάτων και στην προστασία της περιουσίας των ανθρώπων όταν έχουν φύγει από το σπίτι τους. Πρέπει να σας πω ότι χθες όλη τη νύχτα εκατοντάδες αστυνομικοί ήταν εκεί σε όλα τα μέτωπα έχουν κάνει εξαιρετικά τη δουλειά τους. Αυτή είναι η εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας, εικόνα αποτελεσματικότητας και επαγγελματισμού, δίπλα στον πολίτη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Αργολίδα και Φωκίδα - Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό - Όλα τα μέτωπα

Όλες οι ειδήσεις

21:55

Η ΙΚΕΑ ολοκληρώνει την αποχώρησή της από τη ρωσική αγορά - Προς εκκαθάριση η θυγατρική IKEA Dom

21:34

Θάσος: Συνελήφθη 65χρονος για τη μεγάλη φωτιά - Κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση

21:15

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας συντάσσεται με αλλότριες δυνάμεις αδιαφορώντας για την αλήθεια

21:02

Χρυσός: Απώλειες για δεύτερη διαδοχική ημέρα

20:57

Carnival: Αίρεται η υποχρέωση τεστ σε ανεμβολίαστους επισκέπτες - Διπλασιάστηκαν οι κρατήσεις

20:44

Στην Ουκρανία ο γγ του ΟΗΕ - Τριμερής συνάντηση με Ζελένσκι, Ερντογάν

20:30

Συνολικά 23 δασικές πυρκαγιές την Τρίτη - Οριοθετήθηκαν τα μέτωπα σε Τρίπολη, Πρέβεζα

20:22

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ κοντά στην Πάργα

20:19

Alpha Trust Ανδρομέδα: Oι μεταβολές στα ποσοστά μετόχων μετά την ΑΜΚ

20:05

Τσίπρας: Κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις

19:57

Εσθονία: Απομακρύνονται όλα τα σοβιετικά μνημεία από την ρωσόφωνη πόλη Νάρβα

19:40

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν διαγράφει 3,9 δισ. δολάρια φοιτητικών χρεών αποφοίτων του ITT Tech

19:37

Ισπανία: Υπέρ της δημιουργίας αγωγού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη ο Σάντσεθ

19:26

Επιστρεπτέα: Πώς έγινε «υπερόπλο» για νέα μέτρα στήριξης - «Μαξιλάρι» 870 εκατ. ευρώ σε έναν μόνο μήνα

19:21

Νέο τουρκικό χτύπημα στη βόρεια Συρία - 11 νεκροί

19:02

ΥΠΕΝ: Στους Δήμους της Λάρυμνας το 20% των μισθωμάτων από την μεταλλευτική δραστηριότητα

18:50

Οριακά κέρδη στις ευρωαγορές - Εκτοξεύτηκε η μετοχή της BHP

18:40

Μετανάστες - Έβρος: Τι αναφέρουν για το συμβάν κύκλοι του υπ. Προστασίας του Πολίτη

18:34

Attica Bank: Στις 8 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την εξαγορά των warrants

18:33

North Evia-Samos Pass: Στις 25/8 ξεκινάει η τρίτη φάση για τα voucher

18:20

Συμφωνία American Airlines - Boom για την αγορά 20 υπερηχητικών αεροπλάνων

18:12

Γαλλία: Ενισχύσεις από την Πολυνησία και τις υπερπόντιες κτήσεις στη μάχη με τις πυρκαγιές

18:01

Ρωσία: Συνεχίζονται οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

17:49

Προφυλακιστέος ο 34χρονος που εισέβαλε στο πάρκινγκ του Εφετείου

17:42

Διακοπές στην Πελοπόννησο; Το φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσετε!

17:40

Μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 900 μονάδες - «Κλειδί» οι τράπεζες

17:30

Θετική στον κορονοϊό η σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν

17:21

Handelsblatt: Οι ελπίδες της Κύπρου για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

17:11

Κομισιόν: Απορρίφθηκε το γερμανικό αίτημα για απαλλαγή από την εισφορά φυσικού αερίου

17:01

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί έξω από νοσοκομείο στο Μέμφις - Έξι τραυματίες