Στόλτενμπεργκ: To ΝΑΤΟ θα προμηθεύσει την Ουκρανία με σύγχρονα βαρέα όπλα, αλλά αυτό «απαιτεί χρόνο»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στόλτενμπεργκ: To ΝΑΤΟ θα προμηθεύσει την Ουκρανία με σύγχρονα βαρέα όπλα, αλλά αυτό «απαιτεί χρόνο»
«Λάβαμε το επείγον μέτρο, αλλά απαιτείται χρόνος», εξήγησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ.

Τελευταία ενημέρωση: 20:57

Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα προμηθεύσουν με σύγχρονα βαρέα όπλα στην Ουκρανία, αλλά αυτό «απαιτεί χρόνο», διότι απαιτείται η εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών στην χρήση τους, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Λάβαμε το επείγον μέτρο, αλλά απαιτείται χρόνος», εξήγησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ.

«Η μετάβαση από το στρατιωτικό υλικό της σοβιετικής περιόδου στο σύγχρονο υλικό του ΝΑΤΟ επιβάλλει ετοιμότητα των Ουκρανών να το χρησιμοποιήσουν», είπε ο γενικός γραμματέας. «Πρόκειται για μία δύσκολη, απαιτητική μετάβαση».

«Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός εντείνει επίσης την υποστήριξή του», είπε, σημειώνοντας ότι οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν για ένα νέο ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης. Αυτό θα βοηθήσει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα να μεταβεί από τη σοβιετική εποχή στον σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ, αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας.

Οι νατοϊκοί σύμμαχοι έχουν μέχρι στιγμής προμηθεύσει την Ουκρανία με βαρέα όπλα της σοβιετικής εποχής από τα στοκ τους, διότι οι Ουκρανοί έχουν εκπαιδευθεί στην χρήση του. Τα αιτήματα του Κιέβου αφορούν πλέον οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι συμμαχικές δυνάμεις.

«Πρόκειται για συστήματα μακρού βεληνεκούς, για αντιαεροπορικά συστήματα με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, πράγμα που επιβάλλει εκπαίδευση, συντήρηση», επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συμμετείχε χθες στην Χάγη σε σύσκεψη με την συμμετοχή των ηγετών επτά χωρών της Συμμαχίας (Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Δανία και Λετονία).

Σημειώνεται πως η Ουκρανία ζητά μεταξύ άλλων 300 πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, 2.000 θωρακισμένα οχήματα και χίλια drone, έκανε γνωστό πριν από την νατοϊκή σύνοδο ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ - Ερντογάν

Eπικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρει:

«Εποικοδομητική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε τη σημασία της αντιμετώπισης των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επίτευξη προόδου στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και προσβολή της διεθνούς τάξης, ανέφερε ο υπουργός 'Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη συνεδρίαση της ομάδας επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Η απρόκλητη και χωρίς υπεράσπιση εισβολή της Ρωσίας δεν αποτελεί απλώς κίνδυνο για την Ουκρανία. Αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και προσβολή της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες που μας προστατεύει όλους» σημείωσε ο κ. Λόιντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΝΑΤΟ: Σήμερα ή αύριο θα ανακοινωθεί η νέα στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα πολύτιμος κόμβος σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider