Ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO: Η Τουρκία θα πει το «ναι» αλλά με ανταλλάγματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO: Η Τουρκία θα πει το «ναι» αλλά με ανταλλάγματα
Σύμφωνα με άρθρο του Politico, o Ερντογάν διαπραγματεύεται μια καλύτερη τιμή στα μαχητικά αεροσκάφη που περιμένει από τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα πει τελικώς το «ναι» στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, αλλά αυτό θα σημαίνει πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει στη «συναλλαγή» με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με άρθρο του Politico, o Ερντογάν διαπραγματεύεται μια καλύτερη τιμή στα μαχητικά αεροσκάφη που περιμένει από τις ΗΠΑ.

«Το τίμημα είναι άγνωστο μέχρι στιγμής, αλλά επίσης είναι ξεκάθαρο πως θα υπάρξει μια "τιμή"» δήλωσε ο πρώην γενικός γραμματέας του NATO, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ στο Politico.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ι αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας δίνουν τώρα στον Ερντογάν άλλη μια ευκαιρία να αξιοποιήσει το μοντέλο του ΝΑΤΟ που βασίζεται στη συναίνεση, καθώς και να συγκεντρώσει τη βάση του πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος. Το πρώτο, είναι η εσωτερική πολιτική. Ο Ερντογάν γνωρίζει το ακροατήριο του και την δυναμική που έχει όταν επιτίθεται σκληρά στο PKK. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν χαρακτηρίσει την μαχητική ομάδα τρομοκρατική οργάνωση, αν και ο χαρακτηρισμός θεωρείται ξεπερασμένος.

Το δεύτερο, είναι ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα άλλαζε την εσωτερική πολιτική ισορροπία στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, επειδή έχετε δύο πλήρως ανεπτυγμένες και βαριά οπλισμένες δημοκρατίες που εντάσσονται στη συμμαχία.

Η Φινλανδία και η Σουηδία αναμένεται να προσθέσουν σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία μπορεί να προσφέρει ναυτική ισχύ στη Βαλτική θάλασσα και παρουσία στον αρκτικό βορρά, όπου η Ρωσία έχει δείξει ενδιαφέρον να επεκτείνει την εμβέλειά της. Η Σουηδία διαθέτει προηγμένη αεροπορία.

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο είναι οι παρατεινόμενες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ σχετικά με τις αγορές μαχητικών αεροσκαφών.

Για χρόνια, η Άγκυρα ήταν ένας αξιόπιστος πελάτης για τις αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ, αγοράζοντας δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-16. Η Τουρκία στράφηκε αργότερα στα πιο προηγμένα F-35 καθώς άρχισαν να κυκλοφορούν.

Αλλά η σχέση έσπασε το 2019 όταν η Τουρκία αγόρασε το ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα S-400 - μια κίνηση που οι ΗΠΑ είπαν ότι θα έθετε σε κίνδυνο τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που πετούν πάνω από την Τουρκία. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ έδιωξαν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35 και επέβαλαν κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider