Οικονόμου: Οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν πρόκληση, δεν θα μείνουν αναπάντητες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου: Οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν πρόκληση, δεν θα μείνουν αναπάντητες
Βλέπουμε με θετική διάθεση το αίτημα της Φιλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

«Οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες, αποτελούν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο, ούτε σε διπλωματικό επίπεδο. Δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για τις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών χθες στο Αιγαίο, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάτι που επανέλαβε απαντώντας και σε άλλη παρεμφερή ερώτηση.

Για το θέμα των πληρωμών στην Gazprom όπως ζητά η Ρωσία σε ρούβλια, ο κ. Οικονόμου είπε πως πρόκειται για τεχνικό ζήτημα το οποίο θα αποσαφηνιστεί στη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας. «Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας θα εξακολουθεί να προμηθεύεται ενέργεια, να μην τίθεται σε κίνδυνο ο ενεργειακός εφοδιασμός, και να πληρώνει με τρόπο που δεν παραβιάζονται οι κυρώσεις στη Ρωσία. Εμείς σε ευρώ πληρώνουμε και θα εξακολουθήσουμε. Το πώς θα μετατρέπονται σε ρούβλια, θα αποσαφηνιστεί και θα λυθεί. Το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου που έχουμε πληρωμές θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως», συμπλήρωσε.

Για τις διακοπές του ρεύματος σε σπίτια που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η κυβέρνηση έκανε και θα εξακολουθήσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και να μην τους κόβεται το ρεύμα. «Το δυσάρεστο γεγονός της διακοπής του ρεύματος πάντοτε υπήρχε», συνέχισε και ανέφερε συγκεκριμένα νούμερα διακοπών το 2017, το 2018, το 2019 και σήμερα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πληρώνουν οι πολίτες, να αξιοποιούν τα προγράμματα δόσεων. Οι διακοπές αφορούσαν και το παρελθόν και σήμερα τα νούμερα είναι συντριπτικά μικρότερα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα ζητήσει στη σύνοδο κορυφής να εξαιρεθούμε όπως η Πορτογαλία και Ισπανία από το χρηματιστήριο ενέργειας, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου, την απεξάρτηση από την τιμή του ηλεκτρικού και την ενιαία προμήθεια από την ΕΕ. «Περιμένουμε τις κινήσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής. Ταυτόχρονα και παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται εθνικό σχέδιο για ουσιαστική παρέμβαση στην τιμή του ρεύματος σε αισθητά κατώτερα επίπεδα. Σε συνέχεια των κινήσεων που έχουν γίνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο το αποτέλεσμα είναι το Μάρτιο η λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο στην ΕΕ, με 15 ευρωπαϊκές χώρες πιο ακριβές, ανάμεσα στις οποίες είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία», πρόσθεσε.

Επιπλέον είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι υπό επεξεργασία και μέσα στο Μάιο θα γίνουν ανακοινώσεις ενώ για τα υπερκέρδη των εταιρειών, σημείωσε πως η κυβέρνηση αναμένει προφορικώς και γραπτώς τις απαντήσεις από τη ΡΑΕ.

Σημείωσε επίσης μετά από σχετική ερώτηση ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα εμφανίστηκαν από τον περασμένο Αύγουστο - Σεπτέμβριο ως αποτέλεσμα του σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας μετά την πανδημία και κορυφώθηκαν με την κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ζητούμενο είναι να έχουμε μία εταιρεία που δεν θα χρεοκοπήσει, που θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί επενδύσεις για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, με παρουσία σε άλλες αγορές και με μεγάλο μερίδιο στην αγορά ώστε να μπορεί να διαθέτει χρήματα για να επιδοτεί απευθείας τους πελάτες ώστε να μετριάζεται το αποτύπωμα των αυξήσεων. Δεν μηδένισαν τις αυξήσεις αλλά μετρίασαν το αποτύπωμα κάτι που θα ήταν αδύνατο με τη ΔΕΗ έτσι όπως ήταν το 2019», υπογράμμισε.

Για την αμοιβή του προέδρου της ΔΕΗ δήλωσε πως αυτές οι αμοιβές δεν προέκυψαν σήμερα αλλά σε άλλες εποχές. «Αντιλαμβάνομαι τους αρνητικούς συνειρμούς όμως για να βγάλει κανείς συμπεράσματα πρέπει να συγκρίνει με αμοιβές στελεχών σε αντίστοιχες ενεργειακές εταιρίες και αν τα αποτελέσματα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που έχει μια χώρα», συνέχισε. Είπε επίσης ότι η συγκεκριμένη διοίκηση παρέλαβε τη ΔΕΗ στα όρια της χρεοκοπίας, έφτασε τη μετοχή της σε πολλαπλάσιο επίπεδο, κατάφερε να προγραμματίσει επενδύσεις για να μπορεί να ενισχύσει η ΔΕΗ με πάνω από 800 εκ ευρώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Πρέπει να δει συνολικά κανείς το τοπίο. Αυτό είναι δίκαιη αποτίμηση», πρόσθεσε.

Με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Φιλανδή ομόλογό του και σε ερώτηση για τη θέση της Αθήνας απέναντι στη νατοϊκη προοπτική της Φιλανδίας, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως βλέπουμε με θετική διάθεση το αίτημα.

Τέλος σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» περί σκανδαλώδους εγκυκλίου που δίνει δώρο διπλές συντάξεις, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως πρόκειται για εφαρμοστική εγκύκλιο του νόμου Κατρούγκαλου που ψήφισε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Παγώνουν» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Νέο διάβημα Αθήνας σε Άγκυρα μετά το μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο - «Παγώνουν» τα ΜΟΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider