Γαλλικές εκλογές: Πρόεδρος για δεύτερη θητεία ο Μακρόν - Αυξημένα τα ποσοστά της Λεπέν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλικές εκλογές: Πρόεδρος για δεύτερη θητεία ο Μακρόν - Αυξημένα τα ποσοστά της Λεπέν
Νίκη του νυν προέδρου έναντι της Λεπέν, με ποσοστό κοντά στο 58%. Ο πρώτος πρόεδρος που κερδίζει δεύτερη θητεία στο Ελιζέ μετά από τον Σιράκ. Μεγάλη ενίσχυση των ποσοστών της ακροδεξιάς υποψηφίου. Στο μεγαλύτερο επίπεδο από το 1969 η αποχή.

Τελευταία ενημέρωση: 23:10

Πρόεδρος της Γαλλίας θα πρέπει να θεωρείται ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα, με τον Μακρόν να λαμβάνει ποσοστό κοντά στο 58% και να ανανεώνει τη θητεία του στην ηγεσία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Η αντίπαλος του Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, φαίνεται πως λαμβάνει ποσοστό κοντά στο 42%.

Σημειώνεται πως η Λεπέν αποδέχτηκε την ήττα της, καλώντας για συγχαρητήρια τον Μακρόν.

Σύμφωνα με exit poll των BFMTV και RMC, ο Μακρόν λαμβάνει 57,6% και η Λεπέν 42,4%, με τον Μακρόν να χάνει 8% από τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2017 και την ακροδεξιά αντίπαλο του να κερδίζει 8%, από το 33,9% που είχε λάβει τότε.

Exit poll της Ipsos δίνει 58,2% στον Μακρόν και 41,8% στην Λεπέν.

Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων, ο Μακρόν γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στη Γαλλία που κερδίζει δεύτερη θητεία μετά από τον Ζαν Σιράκ, που εκλεγόταν στην ηγεσία της χώρας από το 1995 έως το 2007.

Η Λεπέν αναμένεται να λάβει με διαφορά το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει λάβει ακροδεξιός υποψήφιος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από τα σημερινά αποτελέσματα το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε λάβει ακροδεξιός υποψήφιος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν το 2002, όταν ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε λάβει 17,8% έναντι του Σιράκ.

Άξιο αναφοράς το ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό αποχής από την εκλογική διαδικασία του δεύτερου γύρου, καθώς σήμερα ψήφισε ποσοστό 71,8%, μειωμένο κατά 2,8% από τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2017 και το χαμηλότερο επίπεδο συμμετοχής από το 1969.

«Πρόεδρος όλων των Γάλλων»

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά από την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας, ο Μακρόν δήλωσε πως γνωρίζει καλά ότι πολλοί που τον ψήφισαν σήμερα το έκαναν για να φράξουν το δρόμο στην ακροδεξιά.

Υποσχέθηκε πως θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικολογικής ευαισθησίας ενώ υπενθύμισε «τις τραγικές στιγμές που ζούμε λόγω του ουκρανικού».

Υποσχέθηκε επίσης πως η νέα πενταετία του στην προεδρία δεν θα είναι απλά η συνέχεια της προηγούμενης και υποσχέθηκε πως θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Γάλλους άντρες και γυναίκες που στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο με εμπιστεύτηκαν για να φέρουμε μια πιο ανεξάρτητη Γαλλία, μια ισχυρότερη Ευρώπη, μέσα από επενδύσεις και βαθιές αλλαγές» κατέληξε ο Μακρόν, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το πλήθος να τραγουδά τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

Η Λεπέν ετοιμάζεται για τις βουλευτικές εκλογές

Σε δήλωση της μετά από τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος, η Λεπέν δήλωσε πως «ποτέ δεν θα εγκαταλείψω τους Γάλλους», ζητώντας από την ψηφοφόρους να στηρίξουν το κόμμα της ενόψει των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας τον Ιούνιο.

«θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της κοινωνικής πολιτικής του Μακρόν και της μετανάστευσης».

Η Λεπέν πρόσθεσε ότι «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Επίθεση του Μελανσόν στον «χειρότερο πρόεδρο»

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που αναδείχθηκε τρίτος στον πρώτο γύρο των εκλογών πριν από 2 εβδομάδες, αποκάλεσε τον Μακρόν «τον χειρότερο πρόεδρο της πέμπτης δημοκρατίας της Γαλλίας».

Ο ίδιος κάλεσε τους ψηφοφόρους τους να συνεχίσουν να μάχονται κατά των πολιτικών του Μακρόν και αποκάλεσε την κάλπη του Ιουνίου ως «τον τρίτο γύρο των εκλογών».

«Οι ψηφοφόροι μίλησαν, η Λεπέν ηττήθηκε, η Γαλλία σαφώς αρνήθηκε να της εμπιστευτεί το μέλλον της. Η εκλογή του Μακρόν είναι το χειρότερο αποτέλεσμα της πέμπτης Δημοκρατίας. Κολυμπά σε έναν ωκεανό αποχής, λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων», είπε ο Μελανσόν.

Κάλεσμα Ζεμούρ για συσπείρωση της ακροδεξιάς

Ο Έρικ Ζεμούρ, ο άλλος ακροδεξιός υποψήφιος στον πρώτο γύρο των εκλογών, άφησε ξεκάθαρες αιχμές για την Λεπέν, λέγοντας πως είναι η όγδοη φορά που υποψήφιος με το όνομα Λεπέν χάνει τις εκλογές.

«Όσοι αγαπούν με πάθος τη Γαλλία έχουν ηττηθεί. Όσοι θέλουν να υπερασπιστούν την ταυτότητά τους και να βάλουν τέλος στη μετανάστευση έχουν απογοητευτεί πικρά για πολύ καιρό», πρόσθεσε

Εν όψει των εκλογών του Ιουνίου, ο Ζεμούρ κάλεσε σε συσπείρωση τις ακροδεξιές δυνάμεις της Γαλλίας λέγοντας πως «πρέπει να αφήσουμε τις διαφωνίες μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Είναι εφικτό, είναι ουσιώδες, είναι το καθήκον μας» συμπλήρωσε.

Τα μηνύματα των ξέων ηγετών

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter «θερμά συγχαρητήρια, αγαπητέ Πρόεδρε Εμανουέλ Μακρόν. Οι ψηφοφόροι σου έστειλαν σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα προσήλωσης στην Ευρώπη. Χαίρομαι για το γεγονός ότι θα συνεχίσουμε την καλή συνεργασία μας!»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνεχάρη τον Μακρόν για τη νίκη του, λέγοντας σε δήλωση της «αγαπητέ Εμανουέλ Μακρόν, τα συγχαρητήριά μου για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανυπομονώ να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας.

Μαζί, θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» σημείωσε η Γερμανίδα αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε «θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Eμανουέλ Μακρόν.

Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορούμε να βασιστούμε στη Γαλλία για 5 ακόμη χρόνια» κατέληξε ο Μισέλ.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, έκανε λόγο για «μια θαυμάσια είδηση για όλη την Ευρώπη. Η Ιταλία και η Γαλλία συνεργάζονται, μαζί με όλους τους άλλους εταίρους, για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης, συνεκτικότερης, δικαιότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης, ικανής να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να ξεπεραστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, αρχίζοντας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ιταλική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θέλουμε να συγχαρούμε, με τον θερμότερο δυνατό τρόπο, τον πρόεδρο Μακρόν. Είμαστε έτοιμοι -από αυτή κιόλας την στιγμή- να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με αποφασιστικό και φιλόδοξο τρόπο, υπέρ των χωρών μας και όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

Οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο, του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Μακρόν για την εκλογή του. Ο τελευταίος έγραψε μάλιστα στο Twitter ότι «ανυπομονεί» να συνεχίσει την εποικοδομητική συνεργασία τους στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν, δηλώνοντας «ευτυχής που θα συνεχίσει να συνεργάζεται» μαζί του και τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι μία από τις «στενότερες συμμάχους» της χώρας του.

«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή σας στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Γαλλία είναι ένας από τους στενότερους και σημαντικότερους συμμάχους μας. Χαίρομαι που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού σε θέματα-κλειδιά για τις δύο χώρες μας και για τον κόσμο» ανέφερε ο Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter, στα γαλλικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλικές εκλογές: Νίκη Μακρόν με 58% δείχνουν τα exit poll

Γαλλικές εκλογές: Για προβάδισμα του Μακρόν έναντι της Λεπέν κάνει λόγο βελγική εφημερίδα

Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Τα πρώτα αποτελέσματα από υπερπόντιες περιοχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider