Πλεύρης: Ψευδής η εικόνα ότι 16.000 ασθενείς χρειάζονταν ΜΕΘ και δεν είχαν πρόσβαση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλεύρης: Ψευδής η εικόνα ότι 16.000 ασθενείς χρειάζονταν ΜΕΘ και δεν είχαν πρόσβαση
Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση των self tests στα σχολεία, από δύο την εβδομάδα, σε ένα.

Απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για τους θανάτους ασθενών με κορονοϊό εκτός των ΜΕΘ των ελληνικών νοσοκομείων επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Πλεύρης μίλησε για το θέμα το οποίο συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή και για έγγραφο του ΕΟΔΥ, που παρουσιάστηκε στη συγκεκριμένη συζήτηση, στο οποίο αναφέρεται πως 16.000 ασθενείς με τη νόσο έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ.

Ο ίδιος είπε πως «από την αρχή της πανδημίας, 9.500 ασθενείς με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους σε ΜΕΘ, 16.000 εκτός ΜΕΘ και 125 εκτός νοσοκομείων.

Οι 16.000 ήταν εκτός ΜΕΘ, διότι δεν υπήρχε ένδειξη εισαγωγής».

«Αυτό το οποίο αναφέρει ο ΕΟΔΥ είναι η παραμονή νοσηλείας όσων διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ, δηλαδή όχι οι 16.000 που προαναφέραμε, αλλά ο συνολικός αριθμός των ασθενών που έμειναν εκτός ΜΕΘ. Σε αυτούς ο χρόνος παραμονής ήταν 4 ημέρες. Από αυτούς, κάποιοι μπήκαν σε ΜΕΘ, άλλοι αποσωληνώθηκαν και, δυστυχώς, άλλοι απεβίωσαν.
Αυτά είναι τα στοιχεία. Επομένως, η εικόνα ότι 16.000 ασθενείς χρειάζονταν ΜΕΘ και δεν είχαν πρόσβαση, είναι ψευδής εικόνα» πρόσθεσε.

Ο υπουργός παραδέχτηκε, ωστόσο, πως για ένα διάστημα υπήρχε έλλειψη κλινών ΜΕΘ και αναμονή 30 ωρών μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι στην εντατική.

Σημείωσε, πάντως, πως ακόμη και χθες, που υπήρχαν διαθέσιμα 300 κρεβάτια ΜΕΘ, η συντριπτική πλειονότητα των 44 ασθενών πέθαναν εκτός ΜΕΘ.

«Δεν παρατηρείται επιβάρυνση στο ΕΣΥ»

Ακόμα, ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται και συμπλήρωσε ε πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Εξηγώντας την έξαρση του τελευταίου διαστήματος, ανέφερε πως οφείλεται στην κατάργηση των περιορισμών, στη διασκέδαση και στην υποπαραλλαγή Όμικρον 2, η οποία είναι πιο μεταδοτική, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει επίπτωση στο σύστημα Υγείας.

«Όσο δεν υπάρχει πίεση, μπορούμε να αποκλιμακώνουμε τα μέτρα», δήλωσε υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως μεταξύ των μέτρων είναι και η μείωση των self tests στα σχολεία, από δύο την εβδομάδα, σε ένα.

Για το θέμα συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Ειδικοί απαντούν σε 5 ερωτήσεις για τα ανασυνδυασμένα στελέχη

gazzetta
gazzetta reader insider insider