Τι πραγματικά συμβαίνει αυτές τις ημέρες στον Καναδά;

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι πραγματικά συμβαίνει αυτές τις ημέρες στον Καναδά;
Η διαμαρτυρία των αντιεμβολιαστών φορτηγατζήδων μετατρέπεται σε πολιτειακό ζήτημα. Πώς εμπλέκεται η συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση του Καναδά, αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Τι πραγματικά συμβαίνει αυτές τις ημέρες στον Καναδά; Γιατί μια χώρα του «πρώτου κόσμου» και στην «πίσω πόρτα» της αμερικανικής υπερδύναμης, κηρύσσει την πρωτεύουσα της σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και ο πρωθυπουργός της φυγαδεύεται; Πρόκειται απλά για μια «διαμαρτυρία» ενάντια σε κάποια κυβερνητικά μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία, ή ενέχει ευρύτερους κινδύνους;

Το «Κομβόι της Ελευθερίας»

Η διαμαρτυρία των αντιεμβολιαστών φορτηγατζήδων που συνταράσσει τον Καναδά εδώ και εβδομάδες σημειώνοντας επικίνδυνη κλιμάκωση τις τελευταίες ημέρες, σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των Καναδών πολιτών, που σε συντριπτικό ποσοστό είναι υπέρμαχοι του εμβολιασμού, με τους πλήρως εμβολιασμένους να προσεγγίζουν το 90%.

Ωστόσο, αυτή η κινητοποίηση που αρχικά δεν έλαβε της απαιτούμενης προσοχής από τα διεθνή μέσα, δείχνει να αποκτά μια δυσανάλογη δυναμική, προκαλώντας κυβερνητική κρίση και οδηγώντας πολλούς αναλυτές να μιλούν ακόμη και για πολιτειακούς κινδύνους.

Μόλις την Δευτέρα, οι αρχές της Οτάβα αναγκάστηκαν να κηρύξουν την πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των διαμαρτυριών χιλιάδων οδηγών φορτηγών που αποκλείουν εδώ και εβδομάδες τους καναδικούς δρόμους. Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, είχε φυγαδευτεί μαζί με την οικογένεια του σε άγνωστη τοποθεσία για την προστασία τους.

Τα αιτήματα που διατυπώνει το «Κομβόι της Ελευθερίας», όπως αυτοαποκαλείται το κίνημα των φορτηγατζήδων, αν και ξεκινούν από την κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, επεκτείνονται στην πλήρη άρση κάθε μέτρου για τον κορονοϊό, ενώ λαμβάνουν και πολιτικές προεκτάσεις επιδιώκοντας την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Το πολιτικό backup στο «Κομβόι της Ελευθερίας»

Αλλά οι αντιεμβολιαστές οδηγοί δεν είναι μια περιθωριακή ομάδα που δρα μόνη της. Λαμβάνει την πλήρη και ανοιχτή στήριξη των Συντηρητικών, που είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και αρκετών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το Συντηρητικό Κόμμα, είδε στους φορτηγατζήδες την ευκαιρία να προωθήσει την ατζέντα του ενώ παράλληλα υποσκάπτει την κυβερνητική σταθερότητα. Ήδη, σε αρκετές πολιτείες οι συντηρητικές ηγεσίες ωθούν προς την πλήρη άρση κάθε περιοριστικού μέτρου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε μια περίοδο που λόγω της μετάλλαξης Όμικρον υπάρχει νέα έξαρση κρουσμάτων.

Η εμπλοκή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει αναχθεί σε τέτοιο σημείο, που μόλις την προηγούμενη Τετάρτη το κόμμα απέπεμψε τον ηγέτη του Έριν Ο’ Τουλ, επειδή δεν έδωσε την πλήρη υποστήριξη του στην κατάληψη της Οτάβα.

Η προσωρινή αντικαταστάτριά του, Κάντις Μπέργκεν, έχει υποστηρίξει δημόσια τις ακροδεξιές δυνάμεις που καταλαμβάνουν την Οτάβα ως «πατριώτες, φιλειρηνικούς Καναδούς». Ταυτόχρονα, σε ανταλλαγή email με κορυφαίους ηγέτες του κόμματος που διέρρευσαν στην εφημερίδα Globe and Mail, υποστήριξε ότι οι Συντηρητικοί πρέπει να υποστηρίξουν την κατάληψη της Οτάβα ώστε να την καταστήσουν «πρόβλημα του Τριντό», με απώτερο στόχο να αντικατασταθεί στην εξουσία από τους Συντηρητικούς.
Ο Πιέρ Πουαλιέβρ, ο οποίος θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή του Ο’ Τουλ σε μόνιμη βάση, ξεκίνησε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία με τη δημοσίευση ενός σύντομου βίντεο το Σάββατο, στο οποίο εμφανίζεται να δίνει όρκο στους Καναδούς να τους κάνει τους πιο ελεύθερους ανθρώπους στη γη, μεταξύ άλλων, εξαλείφοντας όλα τα μέτρα δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, ξεκινώντας με το προφίλ μιας «υγειονομικής» διαμαρτυρίας, τα γεγονότα παίρνουν ένα διαφορετικό «χρώμα» και η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη: η απειλή της πολιτικής βίας επικρέμεται πάνω από την Οτάβα, καθώς μεγάλος αριθμός από τους οδηγούς φορτηγών είναι οπλισμένοι, και αφού η πόλη κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι αρχές ζητούν ως ενίσχυση επιπλέον 1.800 αστυνομικούς, ενώ παράλληλα γίνονται ανοιχτά συζητήσεις για την κινητοποίηση του στρατού.

Οι διασυνοριακές συνδέσεις με το «κίνημα της 6ης Ιανουαρίου» και τον Ντόναλντ Τραμπ

Καθόλου τυχαία, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν τις ομοιότητες που παρουσιάζει το «Κομβόι της Ελευθερίας» με το «κίνημα της 6ης Ιανουαρίου», δηλαδή με την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, για την διακοπή της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

Αλλά οι ομοιότητες δεν είναι μόνο ιδεολογικές: Ο Τραμπ και άλλοι ηγέτες της 6ης Ιανουαρίου 2021 υποστηρίζουν ανοιχτά τα αιτήματα των φορτηγατζήδων ανάγοντας το σε κεντρικό σημείο και της δικής τους ατζέντας. Σε μια δήλωση του την Παρασκευή, ο Τραμπ ανέφερε: «Το κομβόι της ελευθερίας διαμαρτύρεται ειρηνικά για τις σκληρές πολιτικές του ακροαριστερού παράφρονα Τζάστιν Τριντό που κατέστρεψε τον Καναδά με τρελά μέτρα για την Covid-19».

Αλλά και ο γερουσιαστής του Τέξας και συνεργάτης του Τραμπ, Τεντ Κρουζ, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις και η βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, μέλος της συνωμοσιολογικής ομάδας QAnon, όλοι τοποθετούνται σε παρόμοια γραμμή. Και οι τρεις έχουν καταγγείλει την απόφαση του GoFundMe να «παγώσει» τα περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια που συγκέντρωσε το κομβόι, ένα ποσό ρεκόρ για πολιτικούς εράνους στον Καναδά.

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία της Οτάβα έχει επιβεβαιώσει ότι ένα μεγάλο τμήμα των πολιορκητών του καναδικού Κοινοβουλίου είναι Αμερικανοί, είτε βετεράνοι της εισβολής της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο είτε μέρος του δικτύου ακροδεξιών ομάδων της Βόρειας Αμερικής όπως οι Proud Boys, που ενεπλάκησαν ενεργά στην οργάνωση της κινητοποίησης, ενώ ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών πόρων που συντηρούν το κίνημα προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει το Politico, για τον Τραμπ και τους συνεργάτες του, η κατάληψη στην Οτάβα είναι η συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 6ης Ιανουαρίου: Eνεργώντας σύμφωνα με την έκκληση του Τραμπ το κομβόι να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τους Αμερικανούς, ακροδεξιές ομάδες σε όλες τις ΗΠΑ οργανώνουν διαμαρτυρίες υπέρ των Καναδών ομοϊδεατών τους, για να καταλάβουν πρωτεύουσες πολιτειών από την Αλαμπάμα έως το Ουαϊόμινγκ, με σχέδιο σύγκλισης στην Ουάσιγκτον, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου…

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καναδάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Οτάβα - Διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων λόγω Covid-19

Καναδάς: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις - Διαμαρτυρίες για τα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid-19

Καναδάς: Ανυποχώρητοι οι οδηγοί φορτηγών για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider