Μήνυμα Μητσοτάκη για τον θάνατο του Χρ. Σαρτζετάκη: «Άσκησε με θεσμική αυστηρότητα τα καθήκοντά του»

Newsroom
Μοιράσου το
Μήνυμα Μητσοτάκη για τον θάνατο του Χρ. Σαρτζετάκη: «Άσκησε με θεσμική αυστηρότητα τα καθήκοντά του»
Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη: «Άσκησε με θεσμική αυστηρότητα τα καθήκοντά του».

Τη θλίψη του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, ενώ εξήρε τη συνεισφορά του τη περίοδο 1989-90 υπογραμμίζοντας ότι "οι χειρισμοί του για τουν σχηματισμό κυβέρνησης υπήρξαν ανεπίληπτοι".

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη στάση του Χρήστου Σαρτζετάκη τη δεκαετία του '60 στην υπόθεση Λαμπράκη, ενώ ανέφερε ότι παρότι η ΝΔ δεν τον στήριξε το 1985, συνεργάστηκε μαζί του σεβόμενη τον συνταγματικό του ρόλο.

Ακολουθεί η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ακέραιου δικαστή Χρήστου Σαρτζετάκη. Στα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του '60, ως νεαρός τότε ανακριτής, ταυτίστηκε με την καταγγελία των εξωθεσμικών μηχανισμών στην υπόθεση Λαμπράκη. Αυτών, που, δυστυχώς, ήλθαν στο προσκήνιο με την επτάχρονη δικτατορία, οδηγώντας και στη δική του δίωξη.

Πολλά χρόνια μετά, το 1985, η ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα συνέβη σε συνθήκες πόλωσης και η παράταξή μας δεν τον στήριξε. Συνεργάστηκε, ωστόσο μαζί του σεβόμενη τον συνταγματικό του ρόλο. Όπως και ο ίδιος άσκησε με τον δικό του τρόπο, αλλά πάντως με θεσμική αυστηρότητα, τα καθήκοντά του. Στο διάστημα 1989-90, μάλιστα, σε ένα περιβάλλον και πάλι υψηλής πολιτικής έντασης, οι χειρισμοί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπήρξαν ανεπίληπτοι.

Μια θητεία που άρχισε με αντιδικίες ολοκληρώθηκε, έτσι, σε κλίμα ομαλότητας. Και σε αυτό, η προσωπικότητα του Χρήστου Σαρτζετάκη είχε το δικό της μερίδιο. Στους οικείους του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης