Γεωργιάδης: Κρίκος που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον το Παγκόσμιο Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού

Newsroom
Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Κρίκος που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον το Παγκόσμιο Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού
Στη σημασία της δημιουργίας του παγκόσμιου κέντρου ποντιακού ελληνισμού που θα δημιουργηθεί στο Ελληνικό με την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση από τον Δρ. Σπύρο Λάτση στάθηκε κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του έργου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στη σημασία της δημιουργίας του παγκόσμιου κέντρου ποντιακού ελληνισμού που θα δημιουργηθεί στο Ελληνικό με την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση από τον Δρ. Σπύρο Λάτση στάθηκε κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του έργου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως το έργο αυτό γίνεται ένας κρίκος που ενώνει την Ελλάδα του παρελθόντος με την Ελλάδα του μέλλοντος, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση τήρησε στο ακέραιο την δέσμευσή της ώστε το έργο να γίνει πραγματικότητα.

Η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων

«Είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για εμένα να απευθύνομαι σήμερα σε μια ιστορική εκδήλωση εκ μέρους του Πρωθυπουργού της χώρας του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσωπικά ανέλαβε την ευθύνη το σημερινό έργο να γίνει πραγματικότητα και η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει στο ακέραιο, κύριε Δήμαρχε, όλες τις δεσμεύσεις τις οποίες σας έδωσε ο ίδιος ο κύριος Πρωθυπουργός από την πρώτη μέρα.

Και πράγματι είναι αλήθεια ότι βρεθήκαμε με τον κύριο Χρήστο Σταϊκούρα στο γραφείο μου την πρώτη εβδομάδα μετά την εκλογή μας από τον ελληνικό λαό. Και μάλιστα η σχετική φωτογραφία δημοσιεύτηκε τότε στον επίσημο λογαριασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης για να μείνει για την ιστορία που είχαμε ανοίξει μπροστά μας όλο το σχέδιο του Ελληνικού και ένα από τα σημεία τα οποία λέγαμε είναι πού θα τοποθετηθεί το κέντρο του Ποντιακού ελληνισμού.

Ήταν μια απόλυτη δέσμευση της κυβερνήσεως έναντι όλου του λαού του Δήμου Αργυρουπόλεως-Ελληνικού και μια έμπρακτη ένδειξη τιμής στην ιστορία αυτού του τόπου.

Και θέλω επί τη ευκαιρία που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας να σας πω ότι έχω και προσωπική συγκίνηση γιατί πολύ πριν εμπλακώ με την πολιτική, είχα εκλεγεί αντιπρόεδρος στο μεγαλύτερο ποντιακό σύλλογο στην Ελλάδα με τον αείμνηστο Μπάμπη Χολίδη και δίναμε αγώνες από τότε για την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Μια προσπάθεια που συνεχίζει κατόπιν του ψηφίσματος της βουλής των Ελλήνων και η παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αποτελεί ένα άσβεστο ηθικό χρέος για όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως της καταγωγής όπου γης.

Και είναι πολύ μεγάλος τίτλος τιμής και έπαινος για τον κύριο Σπύρο Λάτση αλλά και για εσάς προσωπικά, κύριε Αθανασίου ότι συνδέεται το όνομά σας με αυτό το σπουδαίο σημερινό έργο.

Διότι έλειπε ένα σημείο αναφοράς διεθνώς για τον ποντιακό ελληνισμό. Και δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερο σημείο, δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος τόπος όχι μόνο από την περιοχή των Σουρμένων, από την περιοχή του Ελληνικού, από την περιοχή που ήρθαν οι πρόσφυγες εδώ και μάλιστα τύχη αγαθή άμα τη επετείω του ενός αιώνα από την καταστροφή, αλλά και μέσα στην καρδιά του έργου που συμβολίζει την Ελλάδα του μέλλοντος.

Και έτσι το έργο αυτό, το κέντρο, το παγκόσμιο κέντρο του ποντιακού ελληνισμού γίνεται ένας κρίκος που ενώνει την Ελλάδα του παρελθόντος με την Ελλάδα του μέλλοντος.

Γιατί εμείς δεν μελετούμε την ιστορία εν είδει προγονολατρείας ούτε εν είδει μνημοσύνου. Εμείς μελετούμε την ιστορία για να παίρνουμε δύναμη από αυτήν και να προχωράμε και να κατακτούμε το μέλλον όπως έκαναν οι πρόγονοί μας οι Πόντιοι εδώ στα Σούρμενα. Είδαμε από τις φωτογραφίες τη φτώχεια και τις συνθήκες ζωής που είχαν πριν από έναν αιώνα και σήμερα, ο ίδιος τόπος εδώ, μπορεί και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες και προσελκύει το ενδιαφέρον από όλο τον πλανήτη με συγκλονιστική και μεγάλη επιτυχία.

Κύριε Αθανασίου, σας ευχαριστώ και διπλά διότι με την σωστή και υπεύθυνη συμπεριφορά της εταιρίας ΛΑΜΔΑ αλλά και του κυρίου Σπύρου Λάτση προσωπικά και την τήρηση όλων των δεσμεύσεων δίνετε τις καλύτερες απαντήσεις σε όλους εκείνους οι οποίοι αμφισβήτησαν το έργο αυτό από την πρώτη στιγμή και νόμισαν με διάφορες παραφιλολογίες ότι το έργο αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

Το έργο και γίνεται και ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί. Και στην καρδιά του θα βρεις αυτό το σπουδαίο κέντρο του ποντιακού ελληνισμού.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι θεωρώ εξαιρετική, εξαιρετική την τύχη να έχουμε το Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού στο Ελληνικό και μέσα στην καρδιά αυτού του έργου για έναν πρόσθετο λόγο.

Για εμένα, κυρίες και κύριοι, που εργάστηκα μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τη Λίνα Μενδώνη, πιστεύω ότι ήμασταν από πλευράς κυβερνήσεως τα τρία κεντρικά πρόσωπα που δουλέψαμε πολύ για να γίνει αυτό το έργο πραγματικότητα.

Το έργο αυτό πάντα το είδαμε όχι ως ένα κομματικό ζήτημα ή ως ένα στενά κυβερνητικό ζήτημα της παρούσης κυβερνήσεως. Το Ελληνικό μπορεί να είναι ένα σύμβολο ενότητας και του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος.

Ένα έργο που ξεκίνησε με την σύλληψη του έργου αυτού από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, συνεχίστηκε παρά τους αρχικούς διχασμούς τελικά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να ολοκληρωθεί και να γίνει πραγματικότητα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και έτσι να φανεί ότι εμείς οι Έλληνες μπορούμε όχι μόνο να διχαζόμαστε αλλά και να κάνουμε πράγματα μαζί για το καλό του τόπου μας.

Είναι λοιπόν μια μέρα, κυρία Πρόεδρε, χαράς για όλους εμάς τους Ποντίους, χαράς για όλους τους Έλληνες αλλά και προσδοκίας για ένα λαμπρό μέλλον που έρχεται και που θα το κατακτήσουμε.

Και θερμές ευχαριστίες κύριε Ραπτάκη και σε εσάς προσωπικά αλλά και σε όλη την ΠΑΔΕ που συμμετέχει σήμερα σε αυτή την εκδήλωση με όλους τους εκλεγμένους ελληνικής καταγωγής εκπροσώπους απανταχού της γης για να είναι και αυτοί παρόντες σε αυτή τη σημαντική στιγμή για τον ελληνισμό.

Θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

MUST READ

Παρουσίαση Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό

Όλες οι ειδήσεις

22:59

Ο παγκόσμιος «πόλεμος των ημιαγωγών» μεταξύ Δύσης και Ασίας και η στρατηγική ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνας

22:44

Θεσσαλονίκη: Θωράκιση των γυναικών έναντι της βίας, με ενίσχυση και εδραίωση του ρόλου τους σε κάθε πεδίο

22:29

Έναρξη έκανε στον Πύργο το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέου

22:15

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα εγκαίνια του νέου διοικητικού κέντρου της Μητρόπολης Πειραιώς

21:56

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τον σημερινό εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας

21:45

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο

21:28

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης την Τρίτη για τις πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου

21:14

Καλαφάτης: Δέσμευση της κυβέρνησης η ολοκλήρωση το ταχύτερο δυνατό του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

20:41

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν στην ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη

20:04

Συρία: Ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στις οργισμένες κινητοποιήσεις στη πόλη Σουέιντα

19:58

Γλυπτά Παρθενώνα: Κοντά στη «φόρμουλα» για την επιστροφή τους

19:47

Μουντιάλ: Με Μπαπέ... οδηγό για το back to back η Γαλλία

19:38

Ανδρουλάκης: Ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ, όχι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον ελιτισμό της ΝΔ

19:31

Μελόνι: Θέλει να περιορίσει τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ποσά υψηλότερα των 60 ευρώ

19:12

Την Τρίπολη θα επισκεφθεί αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

19:00

Μια κρίσιμη εβδομάδα για πετρέλαιο και… λογαριασμούς

18:54

Ρωσία: Η Μόσχα δεν θα εξάγει πετρέλαιο που υπόκειται στο δυτικό πλαφόν τιμής

18:39

Θεσσαλονίκη: «Ξεπούλησε» το Thessaloniki Food Festival του δήμου της πόλης

18:05

Παναγιωτόπουλος: Το μήνυμα είναι ότι «θα δυναμώσουμε και άλλο»

17:50

Νότια Αφρική: Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Γιοχάνεσμπουργκ από πλημμύρα

17:34

Χατζηδάκης: Με επιδότηση απασχόλησης 68.000 νέες θέσεις εργασίας

17:19

Nτερ Λάιεν: Ενεργειακά είμαστε ασφαλείς για το χειμώνα

17:01

Γαλλία: Ανησυχία από τα ενδεχόμενα μπλακάουτ για εξοικονόμηση ενέργειας

16:43

DW: «Άξονα του ευρωπαϊκού νότου» επιδιώκει η Τζόρτζια Μελόνι

16:23

Συνελήφθη 24χρονος που συμμετείχε σε επίθεση κατά αστυνομικών δυνάμεων έξω από τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών

16:13

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 5-9 Δεκεμβρίου

16:03

ΣΥΡΙΖΑ: Να αφήσει τους εξυπνακισμούς και να απαντήσει η κυβέρνηση αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

15:42

ΟΠΕΚ+: Παραμένει στην υπάρχουσα μείωση της παραγωγής πετρελαίου

15:22

Ινδονησία: Οι αρχές απομάκρυναν σχεδόν 2.000 κατοίκους λόγω της έκρηξης ηφαιστείου στη νήσο Ιάβα

15:07

Meteo: Τοπικές βροχές τη Δευτέρα κυρίως στα δυτικά και περιοδικά αυξημένες νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα