Πολιτική | Διεθνή
17-12-2021 | 08:37

ΕΕ: Οποιαδήποτε επιπλέον στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΕ: Οποιαδήποτε επιπλέον στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και κόστος
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οποιαδήποτε επιπλέον στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος ως απάντηση συμπεριλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων σε συντονισμό με τους εταίρους, τονίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία.

Παράλληλα, τo Eυρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη η Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων που έχουν προκληθεί από την στρατιωτική ανάπτυξη στα σύνορά της με την Ουκρανία και την επιθετική ρητορική. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ηγέτες των 27 ενθαρρύνουν τις διπλωματικές προσπάθειες και τη στήριξη του σχήματος της Νορμανδίας στην επίτευξη της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων που θα έχουν «τεράστιο κόστος» για τη Ρωσία εάν ο ρωσικός στρατός προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Εάν η Ρωσία κινηθεί εναντίον της Ουκρανίας, η (Ευρωπαϊκή) Ένωση θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων που θα προκαλούσαν τεράστιο κόστος. Έχουμε προετοιμαστεί γι’ αυτό», τόνισε η κυρία φον ντερ Λάιεν, η οποία εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.