ΗΠΑ: Μειώνεται η δημοφιλία του Μπάιντεν - «Αγκάθια» πανδημία και οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Μειώνεται η δημοφιλία του Μπάιντεν - «Αγκάθια» πανδημία και οικονομία
Τα αποτελέσματα έρευνας του CNBC υποδηλώνουν δυνητικά μεγάλες απώλειες των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την πανδημία και την οικονομία, τα ποσοστά δημοφιλίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν και στα δύο πεδία δέχθηκαν ακόμη ένα πλήγμα, ενώ οι προτιμήσεις των Αμερικανών όσον αφορά έλεγχο στο Κογκρέσο στράφηκαν απότομα προς τους Ρεπουμπλικάνους.

Τα αποτελέσματα έρευνας του CNBC υποδηλώνουν δυνητικά μεγάλες απώλειες των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Το συνολικό ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν σταθεροποιήθηκε σε χαμηλό 41%, περίπου στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το 50% να είναι αρνητικό.

Αλλά το ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν για τη διαχείριση της οικονομίας και την αντιμετώπιση του κορονοϊού μειώθηκε.

Με το 46% να εγκρίνει και το 48% να αποδοκιμάζει, το ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν για την πολιτική του σχετικά με την πανδημία πέφτει πλέον για πρώτη φορά «κάτω από την βάση».

Η επιδοκιμασία της οικονομικής του πολιτικής βυθίστηκε ακόμα πιο βαθιά, με το 37% να εγκρίνει σε σύγκριση με το 56% που αποδοκιμάζει, από 40% έγκριση και 54% αποδοκιμασία, σύμφωνα με την έρευνα του δεύτερου τριμήνου.

Η δημοσκόπηση με 800 Αμερικανούς σε εθνικό επίπεδο έχει περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 3,5%.

Οι αρνητικές απόψεις επεκτείνονται συνολικά στους Δημοκρατικούς

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πρόεδρος έχει χάσει έδαφος μεταξύ των βασικών ομάδων υποστήριξης που τον οδήγησαν στη νίκη τον Νοέμβριο.

Το ποσοστό αποδοχής μεταξύ αυτών που τον ψήφισαν μειώθηκε από 80% σε 69% στην έρευνα του Απριλίου. Υπήρξαν αξιοσημείωτες μειώσεις μεταξύ των Αμερικανών 18-34 και των κατοίκων των προαστίων, οι οποίοι και οι δύο, σε μια δραματική στροφή, καταγράφουν τώρα καθαρές αρνητικές απόψεις για τον πρόεδρο.

Όσο κακό κι αν είναι το ποσοστό του Μπάιντεν, τα δημοσκοπικά δεδομένα για τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο είναι πολύ χειρότερα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τώρα ένα ιστορικό πλεονέκτημα 10 μονάδων όταν οι Αμερικανοί ερωτώνται ποιο κόμμα προτιμούν να ελέγχει το Κογκρέσο, έχοντας ένα περιθώριο 44%-34% έναντι των Δημοκρατικών. Αυτό είναι υψηλότερο από το πλεονέκτημα των Ρεπουμπλικανών ύψους 2 μονάδων στην έρευνα του Οκτωβρίου.

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι έρευνες δεν κατέγραψαν ποτέ διψήφιο πλεονέκτημα των Ρεπουμπλικανών ως προς την προτίμηση για το Κογκρέσο.

«Αν οι εκλογές γίνονταν αύριο, θα ήταν μια απόλυτη ανεξέλεγκτη καταστροφή για τους Δημοκρατικούς», είπε ο Τζέι Κάμπελ, συνεργάτης της Hart Research Associates.

Οι απόψεις των Αμερικανών για την κατάσταση της οικονομίας φαίνεται ότι βοήθησαν να μειωθεί ο αριθμός τόσο του Μπάιντεν όσο και των Δημοκρατικών.

Περίπου το 41% του κοινού πιστεύει ότι η οικονομία θα χειροτερέψει το επόμενο έτος, μια μέτρια βελτίωση από το περασμένο τρίμηνο, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας πολύ απαισιόδοξος αριθμός για τα standards της έρευνας και υψηλότερος από έναν χρόνο πριν.

Η προσοχή στον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός έχει πλέον επισκιάσει σταθερά τον κορονοϊό ως η Νο. 1 ανησυχία για τη χώρα, με αυτά τα δύο ζητήματα να ακολουθούνται από την μετανάστευση, την εγκληματικότητα και την κλιματική αλλαγή.

Αλλά οι Δημοκρατικοί έχουν χάσει έδαφος για αυτά τα ζητήματα.

Ανεξάρτητα από το ποιο πιστεύουν οι ερωτηθέντες ότι είναι το κορυφαίο ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα - πληθωρισμός, κορονοϊός, ακόμη και κλιματική αλλαγή - η προτίμησή τους έχει μετατοπιστεί στον έλεγχο του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους.

Για παράδειγμα, εκείνοι που πίστευαν ότι η κλιματική αλλαγή ήταν το πιο σημαντικό ζήτημα τον Οκτώβριο προτίμησαν τον Δημοκρατικό έλεγχο του Κογκρέσου με διαφορά 59 μονάδων. Αυτό έχει πλέον πέσει σε περιθώριο 33 μονάδων.

Οι ερωτηθέντες που επέλεξαν την ανεργία ως το πιο σημαντικό ζήτημα προτίμησαν τους Ρεπουμπλικάνους με διαφορά 24 μονάδων, από 14 μονάδες τον Οκτώβριο.

Οι Δημοκρατικοί έχουν χάσει έδαφος και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κερδίσει σε κρίσιμες γεωγραφικές περιοχές.

Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί δημοσκόποι πίστευαν ότι θα ήταν δύσκολο αλλά όχι αδύνατο για τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς να αποφύγουν τεράστιες απώλειες στις εκλογές του Νοεμβρίου, εάν αυτοί οι αριθμοί παραμείνουν.

Η πανδημία και ο πληθωρισμός θεωρήθηκαν ως τα προφανή κλειδιά. Αλλά με τις εκλογές να οδηγούν συνήθως σε απώλειες για το κυβερνόν κόμμα, το ερώτημα είναι αν οι απώλειες των Δημοκρατικών θα είναι κακές ή ιστορικά κακές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider