Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ευρώπη για πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ευρώπη για πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Η Ουάσιγκτον να παρακολουθεί στενά τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Οι ΗΠΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους συμμάχους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ρωσία μπορεί να ζυγίζει το ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία καθώς οι εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και του μπλοκ σχετικά με τους μετανάστες και τις προμήθειες ενέργειας κλιμακώνονται, μεταδίδει το Bloomberg.

Με την Ουάσιγκτον να παρακολουθεί στενά τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στην ΕΕ ότι ανησυχούν για μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλούμενο πολλές πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Οι εκτιμήσεις πιστεύεται ότι βασίζονται σε πληροφορίες που οι ΗΠΑ δεν έχουν μοιραστεί ακόμη με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που θα έπρεπε να συμβεί προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για μια συλλογική απάντηση, σημείωσαν οι πηγές. Στηρίζονται σε δημόσια διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Πέμπτη το απόγευμα ότι οι ΗΠΑ διαβουλεύονται με συμμάχους για τη συσσώρευση δυνάμεων, χαρακτήρισε την Ουκρανία εταίρο και κατήγγειλε κάθε επιθετική ενέργεια από τη Ρωσία.

Η Ρωσία λέει ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφός της είναι εσωτερικό ζήτημα και αρνείται κάθε επιθετική πρόθεση, ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ για πρόκληση εξαιτίας των πολεμικών πλοίων που έπλευσαν στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην επικράτειά της αυτή την εβδομάδα.

Παρόμοιες εντάσεις ξέσπασαν την άνοιξη όταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι συγκέντρωσε έως και 100.000 στρατιώτες, τανκς και πολεμικά αεροσκάφη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η κρίση εκτονώθηκε αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και πρότεινε μια σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο.

Πυρετώδεις επαφές

Η τελευταία μετακίνηση στρατευμάτων και αρμάτων μάχης της Ρωσίας προς την Ουκρανία ώθησε τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς να επισκεφθεί τη Μόσχα αυτόν τον μήνα, όπου μίλησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε επίσης από τον Πούτιν στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας την Τετάρτη να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη σύμμαχο της Ρωσίας Λευκορωσία για να εκτονώσει την κρίση με τους χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή που επιδιώκουν να περάσουν τα σύνορα με την Πολωνία προς την ΕΕ. Ο Πούτιν αρνήθηκε.

Η Μέρκελ και ο Πούτιν μίλησαν ξανά την Πέμπτη για την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος ηγέτης «κατήγγειλε» τη φερόμενη χρήση πολεμικών drones από την Ουκρανία κατά παράβαση προηγούμενης συμφωνίας και την αμερικανική στρατιωτική δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δήλωση.

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ για την Ουκρανία έρχεται μετά την πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας, ενός στενού συμμάχου της Ρωσίας. Και εξελίσσεται εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τις αυξημένες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρά τη δέσμευση του Πούτιν να αυξήσει τις παραδόσεις από αυτήν την εβδομάδα για να μετριάσει την ενεργειακή κρίση. Ο Πούτιν πιέζει ώστε οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να δώσουν ταχεία έγκριση για τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία, ένα έργο στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ουκρανία αντιτίθεται λέγονατας ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια.

Η Ρωσία δεν σκοπεύει να ξεκινήσει πόλεμο με την Ουκρανία τώρα, αν και η Μόσχα θα πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία αν χρειαστεί, δήλωσε πηγή κοντά στο Κρεμλίνο. Μια επίθεση είναι απίθανη, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα θα αντιμετωπίσουν δημόσια αντίσταση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, αλλά υπάρχει σχέδιο απάντησης στις προκλήσεις από την Ουκρανία, δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

Καθώς η Δύση προετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για αυτό που θεωρεί κατασκευασμένη μεταναστευτική κρίση, ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο απείλησε την Πέμπτη να κλείσει έναν βασικό αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην ΕΕ εάν η Πολωνία κλείσει τα σύνορά της. «Θα συνιστούσα στην ηγεσία της Πολωνίας, των Λιθουανών και άλλων ανεγκέφαλων να σκεφτούν πριν μιλήσουν», είπε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε για την κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας το απόγευμα της Πέμπτης μετά από αίτημα της Εσθονίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας. Μετά τη συνάντηση, τα τρία ευρωπαϊκά μέλη, κατέκριναν τις αρχές της Λευκορωσίας σε κοινή δήλωση με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας Νορβηγία, Η.Β., ΗΠΑ και το εισερχόμενο μέλος Αλβανία.

Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν εκτενώς για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Παρίσι την Τετάρτη, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Η Λευκορωσία είναι μέρος του ίδιου πλαισίου ασφαλείας, είπε ο αξιωματούχος.

Η Ρωσία ενορχήστρωσε τη μεταναστευτική κρίση μεταξύ της Λευκορωσίας και της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής -- Λιθουανία και Λετονία έχουν κοινό σύνορο με τη Λευκορωσία -- για να προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, ανέφεραν δύο στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ξυπνούν μνήμες Κριμαίας

Οι αμερικανικές ανησυχίες για τις ρωσικές προθέσεις βασίζονται σε συσσωρευμένα στοιχεία και σε τάσεις που θυμίζουν την περίοδο πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν το 2014, δήλωσε άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

«Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κομισιόν ανησυχεί για τις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider