Διεθνή
08-11-2021 | 12:12

Ιράν: Θέλει εγγυήσεις ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποσυρθούν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Newsroom
Μοιράσου το
Ιράν: Θέλει εγγυήσεις ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποσυρθούν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να του δώσουν εγγυήσεις πως δεν θα αποσυρθούν και πάλι μονομερώς από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αν επιθυμούν να πετύχουν οι συνομιλίες για την αναβίωσή της.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, οι οποίες περιήλθαν σε τέλμα τον Ιούνιο μετά την εκλογή του σκληροπυρηνικού Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου στη Βιέννη με στόχο τηςν αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από αυτή το 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Απηχώντας την επίσημη στάση της Τεχεράνης, ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο Ιράν μέσω μια επαληθεύσιμης διαδικασίας και «να αναγνωρίσει την ευθύνη της για την απόσυρσή της από τη συμφωνία».

Ο Χατιμπζαντέχ δήλωσε ότι ο Αλί Μπαγερί- Κάνι, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, θα μεταβεί αυτή την εβδομάδα με την ιδιότητά του του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Πολιτικές Υποθέσεις στις πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεαλιστική λύση ζητά το Ιράν από τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Ανησυχία στις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων με πυρηνικούς πυραύλους