Σουηδία: Η Μαγκνταλένα Άντερσον εξελέγη επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών - Στον δρόμο για τον πρωθυπουργικό θώκο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουηδία: Η Μαγκνταλένα Άντερσον εξελέγη επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών - Στον δρόμο για τον πρωθυπουργικό θώκο
«Τώρα, θα συνεχίσουμε αυτήν τη μάχη, σύντροφοι, αυτή τη μάχη που ανυπομονώ να ξεκινήσω για να κυβερνήσω μαζί σας», συνέχισε η νέα επικεφαλής του κόμματος.

Η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον εξελέγη σήμερα στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, το πρώτο βήμα πριν από την προβλεπόμενη άνοδό της στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας, στη θέση του Στέφαν Λεβέν, που παραιτήθηκε.

Η οικονομολόγος αυτή και πρώην κολυμβήτρια, ηλικίας 54 ετών, που ήταν η μοναδική υποψήφια, εξελέγη ομόφωνα από το συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη στο Γκέτεμποργκ.

Αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Σουηδίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου, σε μια ψηφοφορία η ακριβής ημερομηνία της οποίας δεν έχει προς το παρόν οριστεί.

«Αποδέχθηκα να αναλάβω πρόεδρος του κόμματος, διότι γνωρίζω ότι η Σουηδία μπορεί καλύτερα και ξέρω ότι είμαστε εμείς, οι Σοσιαλδημοκράτες, που θα πρέπει να οδηγήσουμε τη Σουηδία μπροστά», δήλωσε η ίδια, υπό χειροκροτήματα, ενώ τόνισε πως την «τιμά» η ανάληψη των νέων καθηκόντων της.

«Τώρα, θα συνεχίσουμε αυτήν τη μάχη, σύντροφοι, αυτή τη μάχη που ανυπομονώ να ξεκινήσω για να κυβερνήσω μαζί σας», συνέχισε η νέα επικεφαλής του κόμματος.

Ο Στέφαν Λεβέν, που αποχωρεί έπειτα από επτά χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο έχοντας αποδυναμωθεί από μια πολιτική κρίση στις αρχές του καλοκαιριού, ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα παραιτηθεί τον Νοέμβριο, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις εκλογές που αναμένονται αμφίρροπες τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η αποχώρησή του θα επιτρέψει να διασφαλιστεί η διαδοχή ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας, την ώρα που οι Σοσιαλδημοκράτες απειλούνται στις δημοσκοπήσεις.

Η Άντερσον θα πρέπει κυρίως να αντιμετωπίσει το συντηρητικό κόμμα των Μετριοπαθών υπό τον Ουλφ Κρίστερσον. Ο Κρίστερσον πρόσκειται στο αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών και δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει με τη στήριξή του στο κοινοβούλιο.

Ο Στέφαν Λεβέν, που παραμένει πρωθυπουργός, δεν έχει γνωστοποιήσει την ακριβή ημερομηνία της παραίτησής του, η οποία θα ενεργοποιήσει και την κοινοβουλευτική διαδικασία εκλογής της Μαγκνταλένα Άντερσον.

Ωστόσο, οι πολιτικές ισορροπίες στο σουηδικό κοινοβούλιο είναι τόσο εύθραυστες που οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη στήριξη τόσο των συμμάχων τους Πρασίνων όσο και άλλων δύο κομμάτων: των Αριστερών και του κόμματος του Κέντρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σουηδία: Η χώρα άργησε πολύ στη διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με αρμόδια επιτροπή

gazzetta
gazzetta reader insider insider