Βαρβιτσιώτης: Η Σερβία αποτελεί εταίρο - κλειδί της ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρβιτσιώτης: Η Σερβία αποτελεί εταίρο - κλειδί της ΕΕ
O κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι πρόθεση της σλοβενικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να διατηρήσει το ζήτημα της διεύρυνσης ψηλά στην ατζέντα.

«Η πρόοδος επί των μεταρρυθμίσεων κρίνεται ιδιαίτερη σημαντική, ώστε να μπορέσει η Σερβία να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας το συντομότερο δυνατόν, καθώς αυτή είναι η φυσική θέση της χώρας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σερβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BETA.

«Η Σερβία αποτελεί εταίρο-κλειδί της ΕΕ. Η προτεραιότητα που έθεσε η σερβική κυβέρνηση για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην ευρωπαϊκή της πορεία, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του Κράτους Δικαίου, στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

«Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε τη σοφή απόφαση της χώρας να ακολουθήσει τη νέα μεθοδολογία Διεύρυνσης», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ως προς το ευρύτερο ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για την ΕΕ και αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης. Επιπλέον, σημείωσε, η προοπτική πλήρους ένταξής τους είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ένωσης, αλλά και βασικό κίνητρο μεταμόρφωσης και ανασχηματισμού της περιοχής.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι πρόθεση της σλοβενικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να διατηρήσει το ζήτημα της διεύρυνσης ψηλά στην ατζέντα, ενισχύοντας έτσι την αξιοπιστία της ΕΕ, με την Ελλάδα να συμμετέχει ενεργά προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι την ερχόμενη βδομάδα, στις 15 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη ειδικό Φόρουμ για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων αρμόδιων για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, κατόπιν προσκλήσεως του ίδιου του κ. Βαρβιτσιώτη.

Τέλος, ως προς το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η στάση της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη, προσθέτοντας ότι η Αθήνα στηρίζει σθεναρά τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και ότι η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα εξακολουθεί να αποτελεί σημείο κλειδί όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας- ΕΕ.

«Μετά από δύο πρόσφατες συναντήσεις του Προέδρου της Σερβία Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι είναι σημαντικό να εντείνουν και οι δύο πλευρές τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας συνολικής, νομικά δεσμευτικής λύσης, η οποία θα είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider