Γερμανικές εκλογές: Γιατί αναμένονται διαμάχες πτερύγων και απώλεια της φυσιογνωμίας των CDU/CSU

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανικές εκλογές: Γιατί αναμένονται διαμάχες πτερύγων και απώλεια της φυσιογνωμίας των CDU/CSU
Γερμανική Bundestag
Τριγμούς στα δύο κόμματα αναμένει ο πολιτικός επιστήμονας Όσκαρ Νίντερμαϊερ.

Σοβαρά εσωκομματικά ρήγματα, διαμάχες πτερύγων και απώλεια της φυσιογνωμίας τους ως μεγάλου πολυσυλλεκτικού κόμματος αναμένει σε περίπτωση ήττας των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/ CSU) στις ομοσπονδιακές εκλογές ο πολιτικός επιστήμονας, ερευνητής πολιτικών κομμάτων και επί σειράν ετών επικεφαλής του αντίστοιχου Ινστιτούτου του Ελεύθερου πανεπιστημίου του Βερολίνου (Freie Universität Berlin) Όσκαρ Νίντερμαϊερ.

«Είναι πολύ σαφές ότι το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) βρίσκεται στο κατώφλι της δια παντός απώλειας της φυσιογνωμίας του ως μεγάλου πολυσυλλεκτικού λαϊκού κόμματος. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν αρκετά παραδείγματα Χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων που κατέρρευσαν μετά από εκλογικές πανωλεθρίες και δεν ανέκτησαν ποτέ την προηγούμενη δύναμή τους, όπως λ.χ η Democrazia Cristiana στην Ιταλία», δήλωσε ο Νίντερμαϊερ στην εφημερίδα του Βερολίνου «Tagesspiegel».

«Πρώτα απ 'όλα, θα υπάρξουν προσωπικές συνέπειες, ειδικά στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU). Εκτιμώ ότι θα χρειαστεί η εκλογή νέου προέδρου εάν ο Άρμιν Λάσετ οδηγήσει Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) στην αντιπολίτευση. Επίσης, η διαδικασία επιλογής για τον υποψήφιο καγκελάριο πρέπει να μεταρρυθμιστεί επειγόντως. Η ηγεσία του CDU επέβαλε -παρά την αντίθετη γνώμη της πλειοψηφίας του κόμματος- τον Άρμιν Λάσετ. Το CDU και το CSU πρέπει επιτέλους να καθιερώσουν μια σαφή διαδικασία επιλογής, ώστε να μην μπορεί πια να συμβεί κάτι τέτοιο», συνέχισε.

«Αναμένονται μακροχρόνιες και σκληρές συζητήσεις. Τα προβλήματα των Χριστιανοδημοκρατών δεν οφείλονται μόνο στον Λάσετ ως πρόσωπο, αλλά πολύ απλά στην απονεύρωση του κόμματος ως προς το περιεχόμενο. Πολλοί ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν πλέον τι υποστηρίζουν οι Χριστιανοδημοκράτες σήμερα», κατέληξε ο Νίντερμαϊερ.

O πρόεδρος του αδελφού βαυαρικού κόμματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος διεκδικούσε μαί με τον Λάσετ το χρίσμα για την υποψηφιότητά του καγκελαρίου, δήλωσε επίσης στη κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt» ότι «αν Xριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) (δεν κερδίσουν τις εκλογές και) δεν σχηματίσουν κυβέρνηση, έρχονται δύσκολοι καιροί για το κόμμα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider