Πολιτική | Διεθνή
03-09-2021 | 19:26

Γερμανικές εκλογές: Ποιοι φοβούνται το ενδεχόμενο μιας αριστερής κυβέρνησης

Newsroom
Μοιράσου το
Γερμανικές εκλογές: Ποιοι φοβούνται το ενδεχόμενο μιας αριστερής κυβέρνησης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Λόγω των κακών δημοσκοπήσεων για τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ κάλεσε Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU και CSU) να αγωνιστούν για την αντιστροφή των προβλέψεων και επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο μιας αριστερής κυβέρνησης. 

«Η κατάσταση είναι πράγματι πολύ σοβαρή και ανησυχητική αν λάβει κανείς υπόψη την δημοσκοπική τάση και τους απόλυτους αριθμούς των δημοσκοπήσεων. Τώρα το θέμα είναι να σταματήσουμε αυτήν την τάση και να την αντιστρέψουμε. Οι ομοσπονδιακές εκλογές δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί. Όλα είναι ακόμη πιθανά. Ο χρόνος τελειώνει, αλλά ακόμα και στα τελευταία δέκα λεπτά ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, όλα είναι ακόμα πιθανά. Μπορούμε ακόμα να κερδίσουμε τα πάντα. Αλλά μπορεί επίσης και να χάσουμε. Εφιστώ δε την προσοχή στο ενδεχόμενο να σχηματισθέι μετεκλογικά μια αριστερή κυβέρνηση», προειδοποίησε σήμερα ο Ζέντερ μετά από τηλεδιάσκεψη του προεδρείου της CSU στο Μόναχο.

Ο Ζέντερ και ο Γενικός Γραμματέας της CSU Μάρκους Μπλουμε προετοιμάζουν ήδη ψυχολογικά το κόμμα τους για ενδεχόμενες κακές δημοσκοπήσεις και κακά εκλογικά αποτελέσματα και στην Βαυαρία. 

Σε προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές, στις οποίες δεν είχε τεθεί θέμα βαυαρού υποψήφιου για την καγκελαρία, οι Χριστιανοκοινωνιστές ελάμβαναν κατά μέσο όρο 6% έως 8% πάνω από το ομοσπονδιακό ποσοστό Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοιωνιστών. Σε σχέση με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τα δύο αδελφά κόμματα συνολικά, αυτό μπορεί επί του παρόντος να αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 30% για το CSU, σύμφωνα με τους υπολογισμούς. Στις ομοσπονδικαές εκλογές του 2017 το ποσοστό του ανήλθε πάντως σε 38,8 % στη Βαυαρία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.