Ελλάδα
17-08-2021 | 15:38

Πάνω από 800 «κόκκινα» κτήρια από τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια

Newsroom
Μοιράσου το
Πάνω από 800 «κόκκινα» κτήρια από τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σε πάνω από 800 ανέρχονται οι κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, εκκλησίες κ.α. που κρίνονται ως «κόκκινες» από τις μεγάλες πυρκαγιές των περασμένων ημερών σε Αττική και Εύβοια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Αχ. Καραμανλής, οι 200 εξειδικευμένοι μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά, έχουν πραγματοποιήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα 1.800 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές. Για την ακρίβεια, η διαδικασία των αυτοψιών έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, πλην της Αρκαδίας, όπου οι έλεγχοι ξεκινούν σήμερα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες. Όπως εξήγησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, οι αυτοψίες ξεκινούν αφού σβήσουν οι πυρκαγιές και όχι όσο υπάρχουν αναζωπυρώσεις. 

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι οι αυτοψίες είναι το πρώτο στάδιο, ώστε οι πολίτες που έχουν χάσει τις περιουσίες τους να αποζημιωθούν. Ανέφερε ότι στην Αττική τα κόκκινα κτήρια (σημείωση: κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, ιεροί ναοί κλπ.), δηλαδή αυτά που είναι μη επισκευάσιμα και πρέπει να κατεδαφιστούν και τα κίτρινα κτήρια, δηλαδή αυτά που είναι επισκευάσιμα αλλά μη κατοικίσιμα λόγω σοβαρών ζημιών, ανέρχονται  σε (περίπου) 500, ενώ τα πράσινα κτήρια, δηλαδή αυτά που έχουν λίγες ζημιές, σε 292. Στην Εύβοια, κόκκινα είναι 307, κίτρινα 201 και πράσινα 105. 

«Βρέθηκα στην πλατεία της Βαρυμπόμπης και είναι πραγματικά να σε πιάνει η καρδιά σου. Εκεί είδα και έναν άνθρωπο, έναν επαγγελματία οδηγό, που έχασε το σπίτι του στην προσπάθειά του να βοηθήσει άλλους ανθρώπους. Βλέπουμε πράξεις απίστευτης αυτοθυσίας», σχολίασε ο κ. Καραμανλής. 

Οι αποζημιώσεις και η συνέχεια των ελέγχων

Όσον αφορά στη διαδικασία των αποζημιώσεων, σημείωσε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα αντί να πρέπει ο πολίτης να απευθυνθεί πχ στο υπουργείο Εσωτερικών για την οικοσκευή, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την προκαταβολή της στεγαστικής συνδρομής κλπ, ο πρωθυπουργός είπε το προφανές: «Ένα ποσό, μία πλατφόρμα, μία δήλωση». 

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι υπάρχει και τηλεφωνικό κέντρο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (210-6509300), για οποιαδήποτε πληροφορία, χρειάζονται οι πολίτες των οποίων η περιουσία έχει πληγεί, σχετικά με τη διαδικασία, που πρέπει να ακολουθηθεί. 

«Τα πρώτα χρήματα θα τα δώσουμε άμεσα για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ξεκινήσουν να ξαναχτίζουν τη ζωή τους», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αυτό που κάνουμε, με εντολή του Πρωθυπουργού, είναι προσπαθούμε να ‘σπάσουμε’ όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες». Ανέφερε ως παράδειγμα τη διαγραφή των οχημάτων που έχουν καεί χωρίς γραφειοκρατία, τη δωρεάν αντικατάσταση των απολεσθέντων διπλωμάτων οδήγησης και την εξάμηνη παράταση για ΚΤΕΟ. 

«Αυτή τη δύσκολη στιγμή, θα είμαστε δίπλα σε όλους τους συμπολίτες μας, που έχουν υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές», τόνισε. 

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες ζημιές, όπως προκύπτει από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, αφορούν στην Εύβοια και τη Βόρεια Αττική, καθώς και ότι θα πραγματοποιηθεί και δευτεροβάθμιος έλεγχος. «Είναι σημαντικό οι έλεγχοι να γίνουν τόσο γρήγορα γιατί ανοίγει ο δρόμος, έτσι ώστε οι άνθρωποι που έχουν χάσει τις περιουσίες τους να αρχίσουν να αποζημιώνονται», τόνισε. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καταστροφές από πυρκαγιές: 1.113 κτήρια με μερικές ή επικίνδυνες ζημιές

Καταστροφές από πυρκαγιές: 1.113 κτήρια με μερικές ή επικίνδυνες ζημιές