ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας πέτυχαν συμφωνία για ένα σχέδιο $3,5 τρισ.

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας πέτυχαν συμφωνία για ένα σχέδιο $3,5 τρισ.
Οι Δημοκρατικοί στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας επέτυχαν συμφωνία για ένα σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο τη συζήτηση μιας απόφασης για τον προϋπολογισμό αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, όπως ανακοίνωσε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Οι Δημοκρατικοί στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας επέτυχαν συμφωνία για ένα σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο τη συζήτηση μιας απόφασης για τον προϋπολογισμό αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, όπως ανακοίνωσε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

«Ήρθαμε σε μία συμφωνία», δήλωσε ο Σούμερ στους δημοσιογράφους μετά από μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες με Δημοκρατικούς μέλη της επιτροπής, αλλά και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

«Προσθέτεις αυτό στα 600 δισεκατομμύρια του διακομματικού σχεδίου και έχεις 4,1 τρισεκατομμύρια και βρισκόμαστε πολύ, πολύ κοντά σε αυτό που ζήτησε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν», δήλωσε ο Σούμερ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η συμφωνία των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να εγκριθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα των 50 Δημοκρατικών γερουσιαστών, ενώ περιλαμβάνει και μία σημαντική επέκταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Medicare) για τους ηλικιωμένους, που προωθεί ο Μπένι Σάντερς, πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμού. Στην επέκταση του Medicare περιλαμβάνονται καλύψεις για την υγεία των δοντιών, της ακοής και της όρασης, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές σήμερα.

Νωρίτερα, ο Σούμερ είχε δηλώσει: «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να επιτύχουμε μία συμφωνία», αναφερόμενος σε μία σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ του ίδιου και των Δημοκρατικών που είναι μέλη στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας, υπογραμμίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί δεν υποτιμούν τις δυσκολίες που υπάρχουν για την ψήφιση του νομοθετικού πακέτου αναβάθμισης των υποδομών.

Παράλληλα, κινητικότητα στις επαφές με Δημοκρατικούς γερουσιαστές υπάρχει και στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να καθοριστεί το γενικό πλαίσιο δαπανών για μία επενδυτική πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών στις ΗΠΑ.

Ο στόχος των Δημοκρατικών εντοπίζεται στην προώθηση του αναφερόμενου νομοθετικού πακέτου στο Κογκρέσο μέσα στο φθινόπωρο.

Οι Δημοκρατικοί έχουν επίσης στόχο την προώθηση του συνολικού νομοθετικού πακέτου που προωθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν σε δύο φάσεις: ένα διακομματικό νομοσχέδιο οικονομικού ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίου δολαρίων με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε φυσικές υποδομές, όπως, το οδικό δίκτυο και οι γέφυρες.

Ένα δεύτερο εν δυνάμει μεγαλύτερο νομοσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να ψηφίσει η Γερουσία μόνο με τις ψήφους των Δημοκρατικών μέσω της κοινοβουλευτικής τακτικής, η οποία είναι γνωστή ως «συμβιβασμός».

Μία χθεσινοβραδινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο, αλλά και μία παρόμοια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, είχε ως στόχο την προώθηση της διαδικασίας του δεύτερου νομοσχεδίου.

Μεταξύ των δυσκολιών που πρέπει να ξεπεραστούν είναι η επιμονή του Δημοκρατικού γερουσιαστή Τζο Μάντσιν ότι το σύνολο των νέων δαπανών θα πρέπει να αντισταθμιστεί με εξοικονόμηση κονδυλίων σε άλλα πεδία.

Χωρίς την υποστήριξη του Μάντσιν, ο Σούμερ δεν μπορεί να περάσει από τη Γερουσία ένα νομοσχέδιο με μία ευρεία πρόβλεψη δαπανών.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος προεδρεύει στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας, πιέζει για δαπάνες αναβάθμισης των υποδομών στα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, που θα περιλαμβάνουν μη παραδοσιακές επενδύσεις.

Μεταξύ των προβλέψεων αυτών, συμπεριλαμβάνονται η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η παροχή φροντίδας στο σπίτι σε παιδιά και ηλικιωμένους.

Στις διαπραγματεύσεις συζητήθηκε επίσης και μία σημαντική επέκταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Medicare) για τους ηλικιωμένους.

Μετριοπαθείς Δημοκρατικοί αναζητούν μία λιγότερο δαπανηρή προσέγγιση στην τελική απόφαση, η οποία θα μπορούσε να θέσει το πιθανό πλαίσιο νομοθετικών εξελίξεων πιθανόν τον Σεπτέμβριο, ενώ το μέτρο θα πρέπει να ψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που τελεί υπό την πλειοψηφία των Δημοκρατικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider