Σουηδία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και πάλι στον Στέφαν Λέβεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουηδία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και πάλι στον Στέφαν Λέβεν
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας
Μέρες μετά από την παραίτηση του από το αξίωμα μετά από πρόταση μομφής εξαιτίας διαφωνιών για τη χαλάρωση στους ελέγχους ενοικίων της Σουηδίας.

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Σουηδία στον τέως πρωθυπουργό, Στέφαν Λέβεν, έδωσε το κοινοβούλιο της χώρας, μέρες μετά από την παραίτηση του από το αξίωμα μετά από πρόταση μομφής εξαιτίας διαφωνιών για τη χαλάρωση στους ελέγχους ενοικίων της Σουηδίας.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αντρέας Νόρλεν τον κάλεσε να προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση αφού ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ουλφ Κρίστερσον εγκατέλειψε τη δική του προσπάθεια.

«Σήμερα το πρωί μίλησα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Στέφαν Λέβεν και του ανέθεσα να διερευνήσει τις πιθανότητες για μια νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο Νόρλεν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Λέβεν είναι πιθανό να μην καταφέρει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, καθώς ακόμα δεν φαίνεται να έχει καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Για να γίνει πρωθυπουργός στη Σουηδία, ένας υποψήφιος πρέπει να μην απορριφθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (175 στο 349μελές κοινοβούλιο).

Αυτό μπορεί να είναι πιθανό για τον Στέφαν Λεβέν, υπογραμμίζει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σουηδός πολιτειολόγος Ουλφ Μπγέρελντ. «Υπάρχουν πολλά που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση», σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό.

Το σενάριο αυτό άνοιξε για τον Στέφαν Λεβέν μετά τις αποφάσεις του κόμματος της Αριστεράς, από το οποίο ξεκίνησε η πολιτική κρίση, και του κόμματος του Κέντρου, το οποίο έχει ρόλο κλειδί για το σχηματισμό μιας πλειοψηφίας, να μην ψηφίσουν εναντίον και να απόσχουν σε περίπτωση ψηφοφορίας για την ανάδειξη ως πρωθυπουργού του σοσιαλδημοκράτη ηγέτη.

Όμως μερικές απαιτήσεις του κόμματος του Κέντρου δημιουργούν πλέον πρόβλημα στο οικολογικό κόμμα, το οποίο είναι σύμμαχος των σοσιαλδημοκρατών στον κυβερνητικό συνασπισμό, επαναφέροντας την αβεβαιότητα.

«Κανείς δεν μπορεί να τα έχει όλα, όμως όλοι μπορούν να έχουν κάτι», δήλωσε σήμερα ο Λεβέν.

Αν ψηφιστεί την Τετάρτη πρωθυπουργός, ο Στέφαν Λεβέν κινδυνεύει πάντως να βρεθεί αντιμέτωπος με μια νέα πολιτική κρίση κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού το φθινόπωρο, καθώς τότε θα είναι απαραίτητη μια απόλυτη πλειοψηφία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σουηδία: Πρόταση μομφής κατά του Λεβέν - Παραίτηση ή προκήρυξη εκλογών τα δύο σενάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider