Τι θα σημάνει μια ανάδυση της Μαρίν Λεπέν στην ηγεσία της Γαλλίας;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα σημάνει μια ανάδυση της Μαρίν Λεπέν στην ηγεσία της Γαλλίας;
Η Λεπέν προσπαθεί να κερδίσει έδαφος για τη γαλλική Προεδρία. Μια νίκη θα σημάνει αλλαγή πλεύσης για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία ήταν σίγουρα απογοητευτικές για την Εθνική Συσπείρωση (πρώην Εθνικό Μέτωπο) της Μαρίν Λεπέν και αρκετοί βιάστηκαν να ανακοινώσουν το τέλος της.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η συνδιάσκεψη της Εθνικής Συσπείρωσης που έγινε το Σαββατοκύριακο στην πόλη Περπινιάν επιβεβαίωσε το προφανές: Η Μαρίν Λεπέν είναι η αδιαμφησβήτητη ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς και -κυρίως- είναι η βασική ηγέτιδα εν αναμονή για τη γαλλική Προεδρία.

Επιβεβαιώνεται η τακτική ανοίγματος στο κέντρο

Αναλυτές της γαλλικής πολιτικής σκηνής διέκριναν στο κακό, πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, μια αποτυχία της νέας στρατηγικής που επιδιώκει η Λεπέν από το 2018 και είναι το να γίνει mainstream η ακροδεξιά με ανοίγματα προς τον κεντρώο χώρο και πάντως υπερβαίνοντας την παραδοσιακή και τη λαϊκή γαλλική Δεξιά. Το συνέδριο όμως επιβεβαίωσε ότι θεωρεί σωστή την τακτική αυτή και ότι χρειάζεται τον χρόνο της για να δείξει αποτελέσματα.

Η ίδια η Μαρίν Λεπέν, στην τελική ομιλία της στα μέλη του κόμματος την Κυριακή, επέμεινε ότι η Εθνική Συσπείρωση θα συνεχίσει να «ανοίγει» σε όσους βρίσκονται πέρα από την ακροδεξιά σε μια προσπάθεια να διευρύνει την έκκλησή του. «Δεν θα επιστρέψουμε, με όλο τον σεβασμό που έχουμε για τη δική μας ιστορία, στο Εθνικό Μέτωπο», είπε, αναφερόμενη στο προηγούμενο όνομα του κόμματος, το οποίο αποσύρθηκε το 2018 και το οποίο είχε ιδρύσει ο πατέρας της Ζαν-Μαρί Λεπέν. Παρεμπιπτόντως ο Ζαν-Μαρί Λεπέν δεν επικροτεί κι ακριβώς τη στρατηγική της κόρης του. Μόλις μια εβδομάδα πριν είχε απευθύνει έκκληση ώστε η Εθνική Συσπείρωση «να ξανακερδίσει το θάρρος της» ή αλλιώς θα αντιμετωπίσει την εξαφάνιση.

Η Λεπέν πάντως, συνεχίζει να επιβεβαιώνει τις θέσεις της σε ένα αρκετά συμπαγές κομμάτι της γαλλικής κοινωνίας. «Είχαμε δίκιο στη μετανάστευση, στην απώλεια αξιοπρέπειας και στην παγκοσμιοποίηση. Κερδίσαμε στο ιδεολογικό μέτωπο, τώρα πρέπει να κερδίσουμε στην κάλπη», είπε.

Νίκη Λεπέν σημαίνει αλλαγή πλεύσης της Ε.Ε.

Μόλις την Παρασκευή, η Μαρίν Λεπέν ηγήθηκε της υπογραφής κοινής δήλωσης με όλους τους ηγέτες της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς (Ορμπάν, Φιντέζ, Σαλβίνι) ενάντια στην πολιτική και οικονομική κατεύθυνση της Ε.Ε: «Η ΕΕ γίνεται όλο και περισσότερο ένα εργαλείο ριζοσπαστικών δυνάμεων θέλουν να πραγματοποιήσουν έναν πολιτιστικό, θρησκευτικό μετασχηματισμό και τελικά να δημιουργήσουν μια Ευρώπη χωρίς εθνικά κράτη με στόχο τη δημιουργία... ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους», έγραψαν οι ακροδεξιοί ηγέτες στην επιστολή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προτάσεις της Λεπέν είναι λίγο πολύ γνωστές: κατάργηση νομοθετικής πρωτοβουλίας από την Κομισίον, μεταφορά εξουσιών στα κράτη-μέλη και μεταρρύθμιση της ενιαίας αγοράς και διμερής διαπραγμάτευση για δανεισμό έξω από το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η πολιτική λογική της Λεπέν για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η Ε.Ε. είναι πολύ κοντά στην πολιτική της «άδειας καρέκλας» και του μποϊκοτάζ των αποφάσεων που εφάρμοσε ο αλήστου μνήμης Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ Ντε Γκωλ.

Μια στροφή λοιπόν προς την εθνική αντιμετώπιση των δύσκολων προβλημάτων ανάκαμψης των οικονομιών από την πανδημία, θα σημάνει πιθανά επιβεβαίωση των σκληρότερων γραμμών μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, όσον αφορά το πώς θα διαμοιραστεί αυτό το βάρος μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν επενδύσει στο κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, με μια νίκη της Λεπέν, θα δουν τη δική τους οικονομία να πιέζεται από αλλαγές στη γραμμή πλεύσης που θα επιβάλλει η ισχυρή γαλλική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider