Οι αποφάσεις για την οικονομία μεταφέρονται για επόμενη Σύνοδο Κορυφής

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αποφάσεις για την οικονομία μεταφέρονται για επόμενη Σύνοδο Κορυφής
Στο σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και της στρατηγικής για τα ελλείμματα, η Ε.Ε. αποφάσισε ότι διαφωνεί και ότι έχει χρόνο για να αποφασίσει σε επόμενη Σύνοδο.

Η δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής επισκιάστηκε από τη διαμάχη μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών, όπως ο Ολλανδός Ρούτε, με τον Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας πάνω στο θέμα του νομοσχεδίου το οποίο προωθεί η Βουδαπέστη και κατευθύνεται εις βάρος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, με πρόσχημα «την απαγόρευση της προβολής της ομοφυλοφιλίας σε άτομα κάτω των 18 ετών».

Ο Ρούττε, ο οποίος λίγο-πολύ πρότεινε να αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ε.Ε. δεν μίλησε μόνο για αυτά όμως. Έδωσε σημεία και για αυτά τα οποία η Ένωση ήρθε να αποφασίσει για την οικονομία.

««Ενθαρρύνουμε την Επιτροπή να υποβάλει ισχυρές προτάσεις για το μέλλον του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης», δήλωσε ο Rutte. δημοσιογράφοι.

«Η σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών θα είναι πολύ σημαντική, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε υψηλό χρέος ως προς το επίπεδο του ΑΕΠ» δήλωσε ο Ρούτε αναφερόμενος στο ρεκόρ δαπανών που οι χώρες της Ε.Ε. έχουν κάνει με σκοπό για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού και τις οικονομικές της συνέπειες.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είπε ότι φυσικά το θεωρεί σημαντικό για τη δημιουργία περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά θεωρεί επίσης ότι «στο επίκεντρο πρέπει να διασφαλιστεί ότι το ευρώ υποστηρίζεται από ισχυρές δημοσιονομικές πολιτικές και από ισχυρή δημοσιονομική πειθαρχία», πρόσθεσε ο Ρούτε, συντασσόμενος με την πρόταση που έχει επισημάνει καιρό τώρα ο Βόφλγκανγκ Σόιμπλε και συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η Κομισιόν από το Ευρωκοινοβούλιο να προχωρήσει στην υποβολή σχετικών προτάσεων.

Κέρδος η Κροατία για την Ευρωζώνη

Ένα από τα σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής είναι η απόφαση της Κροατίας να μπει στη ζώνη του ευρώ. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλενκόβιτς έγραψε θετικά σχόλια, αναφέροντας ότι η χώρα σκοπεύει να υιοθετήσει το ευρώ το 2023. «Στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, συζητήσαμε την εφαρμογή σχεδίων ανάκαμψης, τα οποία είναι βασικά για μια ταχεία οικονομική ανάκαμψη από την κρίση. Παρά την πανδημία του COVID-19, η Κροατία συνεχίζει να πληροί τα κριτήρια και αναμένουμε να γίνει μέλος της Ευρωζώνης το 2023, κάτι που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα επιταχύνει την ανάπτυξη της Κροατίας», δήλωσε ο Πλενκόβιτς.

Δεν αλλάζει ακόμα η κεντρική γραμμή για την οικονομία

Η βασική διαφωνία για τη διαχείριση συμπυκνώνεται στις διαφορετικές απόψεις τις οποίες έχουν εκφράσει από τη μία ο Μάριο Ντράγκι και συμπυκνώνεται στο ότι πρέπει να πέσουν χρήματα από τα Σχέδια Ανάκαμψης στην οικονομία με τρόπο που θα επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα της επιστροφής κερδών προς τα κράτη. Από την άλλη είναι όσα έχει πει πολλάκις ο Σόιμπλε, που θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, γιατί η δημοσιονομική σταθερότητα είναι σημαντικότερη από την «ανάπτυξη με δανεισμό».

Όπως διαφάνηκε σήμερα, οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν ήταν σε διάθεση να οξύνουν την αντιπαράθεση, εξ ου και ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι η συζήτηση δεν κατέληξε σε πόλεμο λέξεων σχετικά με τον καλύτερο τρόπο εμβάθυνσης των τραπεζικών διασφαλίσεων για την αναθεώρηση των κανόνων για το έλλειμμα της Ε.Ε και κατέληξε λέγοντας «αυτό είναι θέμα για επόμενη σύνοδο κορυφής».

Παρόλα αυτά, με βάση όσα καταγράφηκαν, όπως είχαμε συνέχιση της σκληρής γραμμής απέναντι στη Ρωσία, σε αντίθεση με την πρόταση Γερμανίας και Γαλλίας για Σύνοδο Κορυφής με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, έτσι και η «σκληρή γραμμή» Σόιμπλε για την οικονομία κερδίζει έδαφος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider