Brexit: Πέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα οι Βρετανοί παραμένουν διχασμένοι - Πώς θα ψήφιζαν τώρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Brexit: Πέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα οι Βρετανοί παραμένουν διχασμένοι - Πώς θα ψήφιζαν τώρα
Τα ευρήματα δείχνουν επίσης πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει πολλά ακόμα να κάνει για να πείσει τους Βρετανούς για το οφέλη του Brexit.

Πέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα και ακόμα η Βρετανία παραμένει διχασμένη σχετικά με το Brexit, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών την οποία επικαλείται το Bloomberg, αν και μια επαναληπτική ψήφος θα έδινε μόλις μια ελαφριά προτίμηση για την παραμονή στην ΕΕ.

Αν ψήφιζαν και πάλι, το 82% των Βρετανών θα ψήφιζε κατά τον ίδιο τρόπο με τον Ιούνιο του 2016. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανήλθε σε 52%-48% για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 12 μέρη το διάστημα Σεπτεμβρίου 2016 με Ιανουάριο 2021 ανάμεσα σε 2.000 ενήλικες, δείχνει πως ένα νέο δημοψήφισμα θα κατέληγε σε νίκη του Remain κατά 53% προς 47%. Ωστόσο, αν το ζητούμενο του δημοψηφίσματος ήταν μια εκ νέου είσοδος στην ΕΕ, η παραμονή εκτός θα κέρδιζε κατά 52% προς 48%.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει πολλά ακόμα να κάνει για να πείσει τους Βρετανούς για το οφέλη του Brexit, μετά από μια περίοδο που η έξοδος αποτέλεσε πρόκληση για χρηματαγορές και εμπόριο. Η σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ έχουν δοκιμαστεί από το περυσινό «διαζύγιο», έχοντας σημαδευτεί από εντάσεις για την Βόρεια Ιρλανδία, δικαιώματα αλιείας και πρόσβασης σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

«Η Βρετανία είναι ακόμα λίγο ή πολύ διχασμένη πάνω στο θέμα, όπως ήταν και πριν πέντε χρόνια», όπως δήλωσε ο καθηγητής πολιτικής θεωρίας Κέρτις. «Αν και κάποιοι ψηφοφόροι υπέρ της εξόδου μετανιώνουν για την απόφαση τους, αντίστοιχα κάποιοι ψηφοφόροι υπέρ της παραμονής, έχουν πειστεί πως το Brexit τελικά ήταν μια καλή ιδέα».

Ο Τζόνσον έπαιξε ηγετικό ρόλο στην καμπάνια αποχώρησης από την ΕΕ και τώρα προσπαθεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του. Η κυβέρνηση προσλαμβάνει αξιωματούχους για τον εντοπισμό ευκαιριών στην μετά-Brexit εποχή και για να πειστούν σε εμπορικές συμφωνίες χώρες όπως ΗΠΑ, Ν. Ζηλανδία και Αυστραλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider