Ελλάδα
24-05-2021 | 09:50

Μητσοτάκης για Λευκορωσία: Ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες από την ΕΕ – «Αρκετά»

Μαρία Νταλιάνη
Μοιράσου το
Μητσοτάκης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την ξεκάθαρη και αυστηρή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο καθεστώς Λουκασένκο ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δηλώσεις στους «Financial Times». «Αρκετά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Λίγο πριν αναχωρήσει το απόγευμα για Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τονίζει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες «πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας».

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». «Αρκετά», τονίζει, συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους για το πρωτοφανές περιστατικό της σύλληψης του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς στο Μινσκ μετά από αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair,  η οποία είχε αναχωρήσει από την Αθήνα.

Μιλώντας στη στήλη Europe Express, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα δεν πρέπει να επαναληφθεί στην περίπτωση της «απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας» από την Λευκορωσία.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα για τη μη επίτευξη ενιαίας στάσης από την ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει την αντίδρασή της στην πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία γραμμή- δεν πρέπει να επαναληφθεί», υπογραμμίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.