Δηλώσεις Μητσοτάκη - Σταϊκούρα στην απονομή του βραβείου "Lord Byron" στον Τζον Κέρι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δηλώσεις Μητσοτάκη - Σταϊκούρα στην απονομή του βραβείου "Lord Byron" στον Τζον Κέρι
Στο πρόσωπό του Τζον Κέρι τιμούμε όλους όσοι συνέβαλαν στη γέννηση της ελεύθερης Ελλάδος, σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα η Ελλάδα τιμά στο πρόσωπο του πρώην γερουσιαστή, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και πλέον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για ζήτηματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, Τζον Κέρι, τον πρόγονο και τον προκάτοχο του, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη γέννηση της ελεύθερης Ελλάδος» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή απονομής στον Τζον Κέρι του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού "Lord Byron" για το έτος 2021, που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα μας τιμά την διαρκή προσήλωση των ΗΠΑ στην ιδέα της Ελευθερίας, που αποτυπώθηκε στον αγώνα τους κατά του φασισμού και του Ναζισμού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 1939- 1945.

Ειδικότερα για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών επί προεδρίας Μπαρακ Ομπάμα, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας στις ΗΠΑ υπηρέτησε τις ιδέες της ενότητας και της μετριοπάθειας, ενώ ως ο 68ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εργάστηκε αδιάκοπα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή συναντίληψη.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε πως ο κ. Κέρι συστηματικά προωθούσε τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. «Και υπό το νέο του ρόλο στο θέμα του κλίματος, είμαι σίγουρος πως ο κ. Κέρι θα φέρει ενέργεια, αποφασιστικότητα και εν τέλει επιτυχία στη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη πρόκληση της εποχής μας, ήτοι της υπερθέρμανσης του πλανήτη» σημείωσε ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται μαζί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. «Είμαστε περήφανοι, που τιμούμε σήμερα εδώ τον Τζον Κέρι» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Προσφώνηση από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

«Επιθυμώ να συγχαρώ την Ακαδημία Αθηνών και την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό για τη σημερινή εξαίρετη τελετή.

Επιθυμώ, επίσης, να τις ευχαριστήσω για την τιμή και το προνόμιο που μου παρέχουν να μιλήσω για μια διακεκριμένη προσωπικότητα της διεθνούς χρηματοοικονομικής κοινότητας και έναν γνήσιο φίλο της Ελλάδας, με βαθιές φιλελληνικές οικογενειακές ρίζες: τον κ. Charles Pictet, στον οποίο θα απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο «Λόρδος Βύρων».

Οφείλουμε να αποτίουμε φόρο τιμής στους σημαντικούς ξένους επιχειρηματίες και τραπεζίτες, οι οποίοι δεν δίστασαν να συνεισφέρουν σημαντικά στην κάλυψη των οικονομικών αναγκών της Επανάστασης, καθώς και, στη συνέχεια, στις ανάγκες του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

Δύο από τις πλέον επιφανείς φυσιογνωμίες ήταν ο Ελβετός τραπεζίτης και ευεργέτης του Ελληνικού Έθνους Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος (Jean-Gabriel Eynard) και ο εξ αγχιστείας θείος του, μεγάλος πολιτικός και διπλωμάτης της Ελβετίας, Charles Pictet de Rochemont. Και οι δύο υπήρξαν «ακρογωνιαίοι λίθοι» του φιλελληνικού κινήματος στην Ελβετία, αλλά και προσωπικοί φίλοι και υποστηρικτές του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο Εϋνάρδος πρόσφερε τεράστια χρηματικά ποσά για να στηρίξει την Ελληνική Επανάσταση και επιπλέον χρησιμοποίησε τη μεγάλη διπλωματική επιρροή του, προς όφελος των Ελλήνων και του Αγώνα τους.

Συνέχισε τη γενναιόδωρη οικονομική συμβολή του και μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, για την αγροτική ανάπτυξη και τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής στην Τίρυνθα, για την αποστολή σπόρων, πατάτας, εργαλείων, φαρμάκων, την ανοικοδόμηση χωριών, την οργάνωση της Εκπαίδευσης και του Στρατού.

Όμως, το κυριότερο επίτευγμα ήταν η συμβολή του στο τραπεζικό σύστημα.

Κατόπιν εισήγησης του Εϋνάρδου προς τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και με προσωπική συνεισφορά του, ιδρύθηκε η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα το 1828.

Λίγα χρόνια αργότερα, όταν απεδείχθη ότι οι συνθήκες δεν επέτρεψαν την επιτυχή λειτουργία της τράπεζας, ο Εϋνάρδος διαδραμάτισε εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας.

Πάνω σε αυτές τις ιστορικές ράγες συνεχίζει να κινείται ο κ. Charles Pictet, πρόεδρος της Pictet Bank, διεθνώς καταξιωμένη προσωπικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, απόγονος της οικογένειας Pictet de Rochemont και αφοσιωμένος Φιλέλληνας και ο ίδιος.

Ο κ. Pictet έχει αποδείξει την αγάπη του για την Ελλάδα, καθώς και τη βαθιά πεποίθησή του ότι ο πολιτισμός αποτελεί μια ανεκτίμητη κληρονομιά που πρέπει να προστατευθεί και να προβληθεί.

Ήταν αυτή η αγάπη και αυτή η πεποίθηση που τον οδήγησαν να κάνει «ό,τι μπορούσε», όπως έχει δηλώσει, για να διασώσει τους μύλους της Πάτμου, του ελληνικού νησιού που αγαπά και επισκέπτεται συχνά.

Η αποκατάσταση των μύλων όχι μόνο ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αλλά και απέσπασε ένα σημαντικό βραβείο από την Europa Nostra το 2012, ως «Το καλύτερο έργο αποκατάστασης πολιτιστικής κληρονομιάς».

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, τιμάμε σήμερα, με μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση, βαθιά ευγνωμοσύνη και αληθινή φιλία, τον κ. Pictet για τη γενναιόδωρη συνεισφορά του στη χώρα.

Σας ευχαριστούμε!»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider