Οι επιτυχίες από πιστοποιητικό, 30ετές και AstraZeneca δίνουν ανάσες για το «τελευταίο μίλι»

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επιτυχίες από πιστοποιητικό, 30ετές και AstraZeneca δίνουν ανάσες για το «τελευταίο μίλι»

Χθες ήταν μια τέλεια μέρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την πρότασή του για το ενιαίο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, οι αγορές επιβράβευσαν την οικονομική πολιτική με την επιτυχία του 30ετους ομολόγου και η Ελλάδα, έδρασε με ψυχραιμία απέναντι στο τσουνάμι αναστολών χορήγησης του AstraZeneca που ξεκίνησε η Γερμανία.

Αύριο είναι μια άλλη μέρα: το απόγευμα θα ανακοινωθεί χαλάρωση των μέτρων, και ο οδικός χάρτης του ανοίγματος δραστηριοτήτων ενώ τα νοσοκομεία της Αθήνας μετρούν ένα- ένα τα κρεββάτια για τους ασθενείς με κορονοϊό. Η τριπλή επιτυχία έδωσε ανάσα στην κυβέρνηση για το δυσκολότερο «τελευταίο μίλι» της πανδημίας, την διαχείριση του οποίου δυσκόλεψε η απροθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βάλει ‘φρένο’ στις διαδηλώσεις του Μαρτίου. Η χθεσινή πρόταση για πολιτικό μορατόριουμ του Αλέξη Τσίπρα απαντήθηκε από την κυβέρνηση αρμοδίως δια της Αριστοτελίας Πελώνη ως εξής: Την πιο δύσκολη ώρα, και ενώ από την αρχή της πανδημίας δεν έχει στηρίξει την κοινή προσπάθεια, το μόνο που βρίσκει τώρα να προτείνει είναι η Κυβέρνηση να κατεβάσει τα μολύβια.

Το ζητούμενο όπως λένε από την κυβέρνηση, είναι να βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στην επανέναρξη περισσότερων δραστηριοτήτων, χωρίς όμως να γίνουν συμβιβασμοί στην εφαρμογή της κεντρικής στρατηγικής για την ανάσχεση της πανδημίας. Αυτό σημαίνει κάποια μέτρα που θα επιτρέψουν στους πολίτες να κινούνται περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους και στο περιορισμένο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων που δεν επισύρουν σημαντικό ρίσκο για την μετάδοση του ιού όπως τα κομμωτήρια από Δευτέρα 22 Μαρτίου. Την ίδια στιγμή στα νοσοκομεία της Αττικής οι αντοχές δοκιμάζονται από το τρίτο κύμα που καλπάζει , ιδιαίτερα στην μέση ηλικία. Σήμερα παραδίδονται 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου, ενώ κι άλλα νοσοκομεία όπως το Σισμανόγλειο ενισχύονται με 10 επιπλέον πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να τελειώσει με επάρκεια το «τελευταίο μίλι» ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε σαφές χθες ότι θα προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών (πνευμονολόγων, γενικών γιατρών, παθολόγων) εάν δεν συνεισφέρουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Στην Αττική έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που είχε καταρτιστεί. Ήδη δύο ιδιωτικές δομές -το «Λητώ» και το Ιατρικό Περιστερίου- περιθάλπουν περιστατικά Covid, ενώ το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» έχει μπει στην εφημερία του ΕΣΥ και φροντίσει non-Covid περιστατικά. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non-Covid νοσοκομείο και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος.

Οι κλίνες ΜΕΘ για κρούσματα Covid στην Αττική ανέρχονται πλέον σε 381, από 229 πριν από ένα μήνα. Οι απλές κλίνες Covid είναι σήμερα 2.961, έναντι 1.600 πριν από έναν μήνα. Στο σύνολό τους οι Covid και non-Covid κλίνες ΜΕΘ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ιδιωτικού τομέα, φτάνουν στην Αττική τις 650, έναντι 247 τον Ιούλιο του 2019.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό που θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών εντός της ΕΕ. Από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί κατά της πρότασης και πανηγύριζε κάθε φορά που εμφανιζόταν κάποιος με αρνητική θέση ή κάποιο αρνητικό δημοσίευμα, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της χώρας, ιδιαίτερα για τα οφέλη στον τουρισμό. Στις 22 Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ -με ανακοίνωσή του γραφείου Τύπου- υποστήριζε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψε την καταφανώς προβληματική από πλευράς θεμελιωδών δικαιωμάτων πρόταση Μητσοτάκη και πως «το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας».

Ενώ στις 19 Φεβρουαρίου, μιλώντας σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς της Περιφέρειας, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη «καταδικασμένη να αποτύχει», προσθέτοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει τις δικές του προτάσεις για τον τουρισμό «αντί να κυνηγάμε την ουρά μας και να κυνηγάμε άπιαστα πράγματα όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού». «Τώρα που υιοθετήθηκε η πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ, που βγάζει ανακοινώσεις για το κάθε τι, βουβάθηκε» τονίζεται από πλευράς κυβέρνησης.

Το 30ετές ομόλογο

Η έκδοση 30ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2008, υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένη, καθώς σημειώθηκε σημαντική ζήτηση με τις προσφορές να είναι υπερδεκαπλάσιες των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που τελικά αντλήθηκαν. Το κόστος δανεισμού ήταν χαμηλό, 1,956%, ενώ στο μείγμα των επενδυτών τα πιο κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) είχαν μικρή συμμετοχή (9%), σε αντίθεση με άλλους, ποιοτικούς επενδυτές. «Πριν από δύο χρόνια» όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στο CNN «μια τέτοια εξέλιξη θα λογιζόταν αδιανόητη. Η έκδοση του 30ετούς τίτλου καταδεικνύει και επιβεβαιώνει εμφατικά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Προσθέτει δε βάθος, παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές, αφού χρονικά ξεπερνά κατά πολύ την περίοδο που εκπνέουν τα συμφωνημένα με τους θεσμούς μέτρα διευθέτησης για το χρέος».

Εμβόλιο Astrazeneca

Ικανοποίηση εκφράζεται και για την ψύχραιμη στάση στο θέμα του εμβολίου της Astrazeneca «κόντρα» στο τσουνάμι αναστολής χορήγησής του από Γερμανία, γαλλία Ιταλία, και άλλες χώρες. «Η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του EMA και χρησιμοποιεί τα εμβόλια που έχουν λάβει την έγκρισή του. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε, άλλωστε, ομόφωνα τη συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι, παρά τον «θόρυβο» που έχει προκληθεί, η προσέλευση στα ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει πολύ καλή, καθώς την Τρίτη διαμορφώθηκε στο 80%.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider