Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελλάδα
04-02-2021 | 19:30

Στο ΣτΕ οι προσφυγές της Εκκλησίας κατά των περιοριστικών μέτρων

Newsroom
Μοιράσου το
Στο ΣτΕ οι προσφυγές της Εκκλησίας κατά των περιοριστικών μέτρων

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να συζητηθούν την Παρασκευή οι προσφυγές της Εκκλησίας της Ελλάδος, 81 Μητροπόλεων της χώρας και πιστών κατά των περιοριστικών  μέτρων στις θρησκευτικές τελετές.

Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες κατά των περιοριστικών  μέτρων στις θρησκευτικές τελετές ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που επιβάλλουν από την αρχή του χρόνου σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες περιοριστικά μέτρα, κατά το σκέλος εκείνο που:

-Απαγορεύουν απολύτως τη τέλεση χριστιανικών γάμων και βαπτίσεων, έστω μόνο με την παρουσία του ζεύγους των  μελλονύμφων, των γονέων του  παιδιού που πρόκειται να βαπτιστεί, τη στιγμή μάλιστα που επιτρέπονται οι πολιτικοί γάμοι,

-Απαγόρευσαν κατά την ημέρα των Θεοφανείων (6.1.2021) την κατ΄ εξαίρεση συμμετοχή των πιστών στις θρησκευτικές τελετές,

-Αναστέλλούν την τέλεση με την παρουσία πιστών κάθε είδους λειτουργιών και λατρευτικών τελετών, σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας,

-Επιτρέπουν την  παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές  με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα,

- Επιτρέπουν την παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές  με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα, σε περιοχές επιπέδου επιτήρησης και 9 άτομα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα συζητηθεί επίσης η αίτηση ακύρωσης του δικηγόρου Θεσσαλονίκης Στέλιου Γκαρίπη, ο οποίος υποστηρίζει  ότι η έκδοση της από 7.1.2021 ΚΥΑ που παρατείνει το μερικό lockdown είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς και ότι εφαρμόστηκε  με αναδρομική ισχύ, κάτι που  δημιουργεί νομοθετικό κενό, ενώ συνιστά και ποινικά κολάσιμη πράξη.

Ο κ. Γκαρίπης υποστηρίζει επιπλέον ότι ο προβλεπόμενος από την ΚΥΑ υποχρεωτικός κατ΄ οίκον περιορισμός σε όσους επιστρέφουν στη χώρα από το εξωτερικό, αντίκειται στο άρθρο 5 του Συντάγματος, καθώς περιορίζει υπέρμετρα την ελευθερία μετακίνησης των πολιτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.