Ελλάδα
28-01-2021 | 15:10

Αυγενάκης: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον Αθλητισμό

Newsroom
Μοιράσου το
Αυγενάκης: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον Αθλητισμό

Τις βασικές διατάξεις το νομοσχεδίου που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο  υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Ειδικά σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο, στόχος είναι μεταξύ άλλων η αναβάθμιση και αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι χειραγωγημένοι αγώνες, και η εκλογική περίοδος στην ΕΠΟ, μεταγραφές ερασιτεχνών αθλητών, λέσχες φιλάθλων και άλλα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιλύει μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν θεσμικά και οργανωτικά οι φορείς του αθλητισμού, θέτει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της βίας «και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που αποτελούν απαρέγκλιτες αρχές της κυβέρνησης». Επίσης ρυθμίζει το καθεστώς της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που  διέπεται από πολυνομία, με αποτέλεσμα να εγείρονται αμφιβολίες για την ισχύ και την αποτελεσματικότητα της κάθε επιμέρους νομοθεσίας. 

Κατά την παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Αυγενάκης ειδικά για τις διατάξεις εναρμόνισης με την «ολιστική μελέτη FIFA-UEFA» για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου, -η οποία εντοπίζει και αναδεικνύει προβλήματα μεταξύ των οποίων οι χειραγωγημένοι αγώνες, η εκλογική περίοδος στην Ε.Π.Ο. και ευρύτερα ζητήματα που βάλλουν κατά της ακεραιότητας του αθλήματος, όπως είπε ο υφυπουργός- , προβλέπονται τα εξής:

α) Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του καθεστώτος λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, οι οποίες μετά τον έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί, είναι αμφίβολο αν εξακολουθούν να τελούν υπό νομιμότητα,

β)  αναδιαρθρώνονται επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου, καθώς οι πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των μικρότερων επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου,

γ) αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των μετεγγραφών των ερασιτεχνών αθλητών, θεσπίζοντας το ηλικιακό όριο των 18 ετών και άνω υπέρ του αθλητή.

Επίσης θεσπίζονται διατάξεις που ορίζουν την ύπαρξη ενός ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, ως κριτήριο νομιμότητας, αλλά και την καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Πέλοπας».

«Τo προτεινόμενο νομοσχέδιο εκπονείται προκειμένου να υπηρετήσει την κυβερνητική προτεραιότητα που δίνεται εξαρχής στην επικράτηση συνθηκών τάξης, αξιοκρατίας και διαφάνειας σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, αλλά και για να κατοχυρώσει ομαλότερες συνθήκες λειτουργίας των αθλητικών φορέων» σημείωσε ο κ. Αυγενάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.