Νίκη Κεραμέως: Η κατάργηση του ασύλου βρίσκει μεγάλη απήχηση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νίκη Κεραμέως: Η κατάργηση του ασύλου βρίσκει μεγάλη απήχηση
«Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι ένα πάρα πολύ ώριμο αίτημα της κοινωνίας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μεγάλη είναι η απήχηση που βρίσκει η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τόσο από την πανεπιστημιακή κοινότητα, όσο και από την κοινωνία, σύμφωνα με τη νέα υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι ένα πάρα πολύ ώριμο αίτημα της κοινωνίας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Μέσα από τη συνέντευξη της, παρουσίασε παράλληλα το σχεδιασμό και τις βελτιωτικές - όπως είπε - κινήσεις, με στόχο να διορθωθούν «στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Εμείς, ως Πολιτεία οφείλουμε να δώσουμε στα ιδρύματα το καλύτερο δυνατό ακαδημαϊκό περιβάλλον. Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε εισηγηθεί -και θα το δείτε προσεχώς σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα- θα είναι η κατάργηση του ασύλου, θα ισχύει δηλαδή στο ελληνικό πανεπιστήμιο ό,τι ακριβώς ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο της χώρας, θα μπορούν οι Αρχές να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός των Ιδρυμάτων. Ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και είναι και η πρώτη διάταξη που θα περάσει στα θέματα Παιδείας με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου.

Επισήμανε, επίσης, ότι «στόχος μας είναι να μην χρειάζεται να χάνουμε χρόνο για να χαρακτηρίσει κάποιος την πράξη. Με το ισχύον σύστημα σήμερα οι αρχές μπορούν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως μόνο αν πρόκειται για κακούργημα ή εγκλήματα κατά της ζωής. Πρέπει, όμως, κάποιος να χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη πράξη (...) εμείς λέμε ότι αν για παράδειγμα ένας φοιτητής πέσει θύμα βιαιοπραγίας στο πανεπιστήμιο να μπορεί ο ίδιος ή κάποιος που είναι μαζί του να ειδοποιεί τις Αρχές ούτως ώστε αυτές να επέμβουν μέσα στον χώρο».

Ερωτηθείσα για τυχόν αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή και τη φοιητική κοινότητα, η κ. Κεραμέως είπε: «έχουμε συναντηθεί ήδη και με το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων και με ΠΟΣΔΕΠ (..) η κατάργηση του ασύλου βρίσκει μεγάλη απήχηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία. Είναι ένα πάρα πολύ ώριμο αίτημα της κοινωνίας. Η κοινωνία εν συνόλω απαιτεί να έχουμε ακαδημαϊκά ιδρύματα τα οποία να έχουν ένα υγιές ακαδημαϊκό περιβάλλον και σε κάποια ιδρύματα της χώρας μας αυτό σήμερα δεν ισχύει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Προς ήπια αύξηση ο κατώτατος μισθός από 1ης Απριλίου - Τι αλλάζει σε Δώρο Πάσχα και επίδομα ανεργίας

Όταν ο πόλεμος συναντά τη λειψυδρία: Το νέο ρίσκο για Ευρώπη και Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ 2026: Nέα εκκαθαριστικά και πρώτη δόση έως 31 Μαρτίου για φόρους 2 δισ. ευρώ

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider