Τα ορόσημα του 2025 στο ΧΑ, οι προοπτικές του 2026 και οι μετοχές που μπορούν να ξεχωρίσουν

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα ορόσημα του 2025 στο ΧΑ, οι προοπτικές του 2026 και οι μετοχές που μπορούν να ξεχωρίσουν
To 2025 η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εμφάνισε μια ιδιαίτερα ισχυρή εικόνα.

To 2025 η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εμφάνισε μια ιδιαίτερα ισχυρή εικόνα. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε άνω του 40%, ενώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε κοντά στα 216 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 57% περίπου σε σχέση με τον μέσο όρο του 2024.

Σημαντικά ορόσημα για την αγορά αποτέλεσαν, αφενός, η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον FTSE Russell σε ανεπτυγμένη αγορά (με ημερομηνία διακανονισμού την 21η Σεπτεμβρίου 2026), και αφετέρου η εξαγορά του 71% της ΕΧΑΕ από τη Euronext, με στόχο την ενοποίηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς με την πλατφόρμα της.
Εταιρικά ορόσημα

Σε εταιρικό επίπεδο, η Metlen ολοκλήρωσε με επιτυχία τη μεταφορά της διαπραγμάτευσης των μετοχών της και στο Λονδίνο από τον Αύγουστο. Η INTRALOT συγχωνεύθηκε με την Bally’s Interactive μέσω συνδυασμού αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, έκδοσης και εισφοράς μετοχών και έκδοσης χρέους, σε συναλλαγή συνολικής αξίας 3,6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Allwyn, βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ, κατέθεσε πρόταση συγχώνευσης με τον ΟΠΑΠ, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου στον κλάδο του gaming και του betting, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής να τελεί ακόμη υπό την αίρεση κανονιστικών και εταιρικών εγκρίσεων.

Τέλος, η UniCredit ενισχύει τη θέση της στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, πλησιάζοντας το 30%.

Οι προοπτικές του 2026

Για το 2026, το μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας παραμένει θετικό, με εκτίμηση για επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,4%, με βασικό μοχλό τις επενδύσεις. Παράλληλα, προβλέπεται διατήρηση σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος στο +2,4% και περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

Ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζεται κεφαλαιακά θωρακισμένος, με πλεονάζουσα ρευστότητα περίπου 80 δισ. ευρώ, ικανή να στηρίξει περαιτέρω πιστωτική επέκταση άνω των 12 δισ. ευρώ το 2026. Σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση των επιτοκίων και την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες, αναμένεται αύξηση της κερδοφορίας και υψηλότερα payouts για μερίσματα. Συνεπώς, η στάση μας για τον κλάδο παραμένει θετική, με την Τρ. Πειραιώς και τη Eurobank να ξεχωρίζουν λόγω της καλύτερης σχέσης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων προς χρηματιστηριακή αξία σε σχέση με τη λογιστική τους αξία.

Στον ενεργειακό κλάδο, θεωρούμε τη METLEN ιδιαίτερα ελκυστική στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς για το 2026 αναμένουμε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας, άνω του 10%, ενώ οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ιδιαίτερα θετικές. Η τιμή-στόχος μας διαμορφώνεται στα 62,40 ευρώ.

Η ΔΕΗ προχωρά σταθερά στο επενδυτικό της πρόγραμμα με έμφαση στις ΑΠΕ και τα δίκτυα, ενώ προστίθεται πλέον και το option εισόδου στον τομέα των data centers• επιβεβαιώνουμε την τιμή-στόχο στα 19,70 ευρώ ανά μετοχή.

Η ΤΙΤΑΝ παρουσίασε πρόσφατα το νέο τριετές επιχειρηματικό της πλάνο, με βασικούς άξονες την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων τσιμέντου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και στοχευμένες εξαγορές, στοιχεία που, κατά την εκτίμησή μας, θα οδηγήσουν την κερδοφορία σε υψηλότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Τα διυλιστήρια λειτουργούν σε εξαιρετικά θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον, με πολύ υψηλά περιθώρια κερδοφορίας λόγω περιορισμένης προσφοράς, τάση που εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως και το πρώτο τρίμηνο του 2026. Η Motor Oil διαπραγματεύεται σε περίπου 4,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2025, ενώ η HELLENiQ ENERGY αναμένει επενδυτική απόφαση από τη συνεργασία της με την Exxon Mobil για ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο την επόμενη χρονιά.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας, όπως και η Aegean, αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών που αναζητούν υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχωρίζουμε τις ΑΒΑΞ και ΕΚΤΕΡ για τον συνδυασμό προοπτικών και ελκυστικής τρέχουσας αποτίμησης, καθώς και την INTRALOT, η οποία έχει πλέον προεξοφλήσει την απροσδόκητη αύξηση της φορολογίας στη Μεγάλη Βρετανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:24

Global Sumud Flotilla: Το ΥΠΕΞ ζητά από το Ισραήλ να αποσύρει τα σκάφη του από την περιοχή

22:12

Ο Τραμπ αίρει τους δασμούς σε ουίσκι και μπέρμπον μετά την επίσκεψη του Κάρολου

22:05

Πεζεσκιάν: «Ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ αποτελεί συνέχεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων»

21:50

Η Ιταλία παρατείνει για τρεις ακόμη εβδομάδες τη μείωση φόρου στα καύσιμα

21:38

Έφτασε στο Καράκας η πρώτη απευθείας πτήση από ΗΠΑ μετά από 7 χρόνια

21:27

Δεύτερος «κόκκινος» μήνας για τον χρυσό

21:20

Κίνα: Ζητά «σταθερότητα και ειρηνική συνύπαρξη» στις διμερείς σχέσεις από τις ΗΠΑ

21:13

Τραμπ: Ο φοβερότερος από τους βασιλιάδες ο Κάρολος

21:06

Επίσκεψη Κυρανάκη στο Κέντρο Αριστείας της Alstom όπου κατασκευάζονται οι νέοι συρμοί της Hellenic Train

21:04

Λιβανός για προανακριτική ΠΑΣΟΚ: «Άδικη και ανυπόστατη η εμπλοκή μου»

21:02

Y/KNOT Invest: Μείωση 65,24% στα έσοδα πωλήσεων το 2025

20:57

Παραίτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

20:47

Προς την ισραηλινή Rafael «κλειδώνει» το εργοστάσιο της VW στο Όσναμπρουκ

20:45

Κατατέθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική για Λιβανό και Αραμπατζή

20:40

Eπίσημα στο ΠΑΣΟΚ ο Φαραντούρης - Συναντήθηκε με τον Ανδρουλάκη

20:34

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: «Μπορεί να αναλάβουμε ξανά δράση εναντίον του Ιράν»

20:30

Κορκίδης: «Κρίσιμη η επένδυση στους νέους για τη διατήρηση της ηγετικής θέσης της ελληνικής ναυτιλίας»

20:27

Κολομβία: Το διεθνές αεροδρόμιο στη Μπογκοτά ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω πτήσης drone

20:22

Το 2027 είναι πολύ κοντά...

20:12

Χωρίς κυρώσεις οι δηλώσεις ΦΠΑ έως 29/5 για αγρότες στο κανονικό καθεστώς

20:04

Κυβερνητικές πηγές: «Ο κ. Ανδρουλάκης για άλλη μία φορά εμφανίζεται κατώτερος των περιστάσεων»

19:55

Η Ουκρανία ζητά διευκρινίσεις για τη ρωσική πρόταση κατάπαυσης πυρός την 9η Μαΐου

19:47

ΥΠΕΝ: Επεκτείνεται σε Ιωάννινα, Πρέβεζα, Γρεβενά και Θεσπρωτία η ασπίδα περιβαλλοντικής προστασίας

19:41

Κέρδη 4,8% στις ευρωαγορές τον Απρίλιο - Η καλύτερη επίδοση εδώ και 15 μήνες

19:36

Προς ένα ακόμη έτος στασιμότητας οδεύει η γερμανική οικονομία

19:29

Attica Group: Ανθεκτικός κύκλος εργασιών αλλά ζημίες 33,7 εκατ. ευρώ το 2025

19:17

Πυροβολισμοί σε ΕΦΚΑ και Πρωτοδικείο: Στη φυλακή ο 89χρονος - «Θα αποζημιώσω τους τραυματίες»

19:15

Παπασταύρου σε Ανδρουλάκη: «Δεν μπορούμε να έχουμε δικαιοσύνη α λα κάρτ»

19:13

Τραμπ: Ο Μερτς να εστιάσει στο Ουκρανικό και στη διαλυμένη χώρα του και όχι στο Ιράν

19:10

ΕΦΚΑ: Προσωρινή αναστολή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας αποδοχής συμβάσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider