Γαλλικές εκλογές: Νίκη - έκπληξη για την Αριστερά, που θα πρέπει να διαχειριστεί τις διαφορές της

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γαλλικές εκλογές: Νίκη - έκπληξη για την Αριστερά, που θα πρέπει να διαχειριστεί τις διαφορές της
Εκλογές στη Γαλλία / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία, πολλά ερωτήματα απασχολούν την πολιτική ηγεσία τόσο σχετικά με το μέλλον της χώρας όσο και σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών έδειξε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, δεν θέλει το RN. Αλλά, η πλειοψηφία τους δεν θέλει ούτε την Αριστερά ούτε το Ensemble, αφού καμία από τις τρεις ομάδες δεν μπορεί να έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία, πολλά ερωτήματα απασχολούν την πολιτική ηγεσία τόσο σχετικά με το μέλλον της χώρας όσο και σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών έδειξε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, δεν θέλει το RN. Αλλά, η πλειοψηφία τους δεν θέλει ούτε την Αριστερά ούτε το Ensemble, αφού καμία από τις τρεις ομάδες δεν μπορεί να έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Συνεπώς, οι βουλευτικές εκλογές ανέδειξαν την ανάγκη για κυβέρνηση συνασπισμού, παρόλο που η πόλωση έχει φτάσει στο απροχώρητο: «δεν θα δεχτούμε κανέναν συμβιβασμό στην εφαρμογή του προγράμματος του NFP» διαμηνύει ο Ζακ Λυκ Μελανσόν. Η κρίση του καθεστώτος δεν είναι μακριά, διότι ακόμη και η επιστροφή στον κοινοβουλευτισμό, την οποία πανηγυρίζει ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν που μιλάει για «κατευναστική δημοκρατία», φαίνεται πλέον να αποτελεί μέρος της χρόνιας αστάθειας της Τέταρτης Δημοκρατίας.

Αυτό που υποτίθεται ότι θα περνούσε για μια μεγάλη δημοκρατική στιγμή, μια γκωλική έκκληση προς τον λαό στο μυαλό του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος από το 2017 είναι ελάχιστα ύποπτος για γκωλισμό, απλώς επιδείνωσε την πολιτική κατάσταση σε πρωτοφανείς διαστάσεις. Διακρίνω τρεις βασικές αιτίες. Η πρώτη βασική αιτία είναι ότι η προσδοκία που εκπέμπεται από τους Γάλλους έχει οδηγήσει στην επιστροφή των κομματικών μηχανισμών στους οποίους δεν
έχουν πια εμπιστοσύνη.

Στην Αριστερά, κόμματα που δεν μοιράζονται κανένα κοινό όραμα ούτε για την οικονομία, ούτε για την Ευρώπη, ούτε για το περιβάλλον έχουν ενωθεί γύρω από το NFP ενάντια στο RN, έχουν επιτευχθεί τοπικές συμφωνίες για ενιαίες υποψηφιότητες LR-Renaissance-MoDem, και τώρα παρουσιάζουν σχέδια για μια κεντροαριστερή τεχνική κυβέρνηση που θα συνδυάζει την Renaissance και τη μετριοπαθή Αριστερά εκτός του LFI ή με το LFI, ανάλογα με την ερμηνεία.

Ο Γάλλος πολίτης θέλει ιθαγένεια και πολιτικό ορίζοντα. Το αποτέλεσμα που έλαβε ήταν διάφοροι πολιτικοί ελιγμοί, υπολογισμοί, παρασκηνιακές συμφωνίες για Μαροκινούς. Απογοητεύτηκε! Μια δεύτερη αιτία είναι ότι αυτές οι εκλογές, δεν έλυσαν απολύτως τίποτε. Η ακραία πόλωσή τους, όχι μόνο σάρωσε τους ισχυρισμούς του Μακρονισμού ότι είναι τόσο δεξιός όσο και αριστερός, αλλά δεν επέτρεψαν σε κανέναν να επιλέξει ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνίας.

Το δημοψήφισμα κατά του Μακρόν στον πρώτο γύρο, μετατράπηκε σε δημοψήφισμα κατά του RN στον δεύτερο γύρο. Κανείς, όμως, δεν μίλησε για τα κοινωνικά προβλήματα που βρίσκονται στη ρίζα αυτής της πολιτικής κατάστασης: την κοσμικότητα, την κοινωνική κινητικότητα, το αίτημα για οικονομική αυτονομία, την ενσωμάτωση των μεταναστών ή την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Τέλος, με το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, τροφοδοτούνται πολιτικές αναγνώσεις που μπορούν να διαστρεβλώσουν το πνεύμα των θεσμών της Πέμπτης Δημοκρατίας. Για να είμαι πιο σαφής, θεωρώ πως η αποκήρυξη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν συστηματική, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στους δύο γύρους των βουλευτικών εκλογών.

Δεν έχει πλέον την εξουσία να οργανώσει ένα υγιές πολιτικό τοπίο. Έτσι, η αποδυνάμωση του προεδρικού αξιώματος συνδυάζεται αυτόματα με τη μείωση της κοινοβουλευτικής του βάσης. Το ζήτημα νέων προεδρικών εκλογών μπορεί επομένως να προκύψει πολύ γρήγορα. Το βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι λίγες ημέρες μετά τον δεύτερο αυτό γύρο με τα απροσδόκητα αποτελέσματά του, εξακολουθεί να επικρατεί το αίσθημα της σύγχυσης η οποία είναι πιθανό να επικρατήσει για αρκετό καιρό ακόμη, διότι το θεμελιώδες ερώτημα, δεν έχει κριθεί με σαφήνεια από αυτές τις εκλογές: ποια είναι η κυρίαρχη κοινωνική και πολιτική επιλογή που θα κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα τρία χρόνια;

Το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου ή εκείνο της πρώην (σχετικής) προεδρικής πλειοψηφίας; Και τι μπορούμε να πούμε στους ψηφοφόρους του RN που είδαν το κόμμα τους να κερδίζει τις ευρωεκλογές και στη συνέχεια τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών; Ακριβώς επειδή η προεκλογική εκστρατεία μεταξύ των δύο γύρων δεν επικεντρώθηκε πρωτίστως σε θέματα δημόσιας πολιτικής, αλλά περισσότερο σε ζητήματα διακυβέρνησης και σταθερότητας (politics et policy), καθώς και στην αξιοπιστία ορισμένων εκ των υποψηφίων του RN, αυτές οι εκλογές δεν δίνουν απαντήσεις στην κατάσταση σύγχυσης, ανησυχίας και αμφιβολίας που βρίσκεται η Γαλλία. Το μέλλον της χώρας και των σχέσεών της με την Ευρώπη παραμένει αβέβαιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ρουμανία: Νέα θραύσματα από drone κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

23:38

Ισραήλ: Ο πρόεδρος Χέρτσογκ θα εξετάσει το αίτημα Νετανιάχου για απονομή χάριτος

23:15

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου: Τι σημαίνει για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

22:49

Δένδιας: Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων ανήκει στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας

22:18

Χαρακόπουλος: Η χώρα μας σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και αναταράξεων, παραμένει νησίδα σταθερότητας

21:47

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινές επιθέσεις

21:18

Κομοτηνή: Σύλληψη για παράνομη διακίνηση μεταναστών

20:58

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη στον νότιο Λίβανο

20:47

Θεσσαλονίκη: Νεκρός σε τροχαίο 36χρονος οδηγός μοτοσυκλέτας

20:40

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί θα συναντήσει τον Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα

20:26

Progressive Lab στο Delphi Economic Forum: Απογοητευμένοι αλλά δημοκράτες οι πολίτες σε 5 χώρες

20:17

Πυρά στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: «Ανακουφισμένος» ο βασιλιάς Κάρολος

19:59

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβιάζει την εκεχειρία

19:42

Ισραήλ: Κοινή κάθοδος Μπένετ - Λαπίντ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

19:22

Τραμπ για διαπραγμάτευση: Όποτε θέλει το Ιράν ας μας πάρει τηλέφωνο

19:00

Εκπλήξεις με αστερίσκους από τις τράπεζες

18:53

Commerzbank: «Μήλο της Έριδος» ανάμεσα σε Βερολίνο και UniCredit

18:26

Bloomberg: Δεν αναμένονται αυξήσεις επιτοκίων απ' τις κεντρικές τράπεζες των G7

17:41

Δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές ο δράστης της επίθεσης στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

17:26

Γεραπετρίτης: Στη Λιβύη μεταβαίνει τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ

17:10

Μαραθώνιος Λονδίνου: Έγραψε ιστορία ο Σάουε - Τον έτρεξε σε λιγότερο από δύο ώρες

17:00

Από το χωράφι στο ράφι… Ποιος κερδίζει πραγματικά;

16:48

Μητσοτάκης: Συνάντηση τη Δευτέρα με τον ΠτΔ στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων

16:37

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τις επιθέσεις κατά στόχων στον νότιο Λίβανο

16:22

Τρεις συλλήψεις για την επίθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

16:12

Θεσσαλονίκη: Θύμα βανδαλισμού η προτομή του αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη

16:02

Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει παρελθόν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

15:53

Πάπας Λέων: Όσοι διεξάγουν πολέμους και ιδιοποιούνται πόρους είναι κλέφτες - Στερούν από τον κόσμο ένα ειρηνικό μέλλον

15:36

Μητσοτάκης για την επίθεση στο γεύμα στον Λευκό Οίκο: «Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία

15:32

Στάρμερ: Δηλώνει σοκαρισμένος και καταδικάζει το περιστατικό των πυροβολισμών στη δεξίωση που ήταν παρών ο Τραμπ

gazzetta
gazzetta reader insider insider