Το «αγροτικό θαύμα» του Ισραήλ κινδυνεύει από την μαζική έξοδο αλλοδαπών εργατών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «αγροτικό θαύμα» του Ισραήλ κινδυνεύει από την μαζική έξοδο αλλοδαπών εργατών
Το Αγροτικό Θαύμα του Ισραήλ κινδυνεύει! Θα ξεπεράσει άραγε το σοκ;

Η συζήτηση για την έλλειψη εργατών γης καλά κρατεί. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο πόλεμος όμως στη Γάζα, έφερε στην επικαιρότητα μια πολύ σημαντική πτυχή του θέματος: θα αφήσουμε τη τύχη των προϊόντων διατροφής στα χέρια αλλοδαπών εργατών? Δείτε τι συνέβη στο ονομαστό για την γεωργία του και τις αγροτικές του επιχειρήσεις, Ισραήλ.

Ο αγροτικός τομέας στο Ισραήλ έχει μια παγκόσμια φήμη εδώ και πολλά χρόνια. Οι Ισραηλινοί έδωσαν βάση και ανέπτυξαν αυτό που λέμε αγροτική τεχνολογία και κυρίως σε συνθήκες περιορισμένων δυνατοτήτων, όπως είναι η καλλιέργεια στην έρημο και σε λιγότερο παραγωγικές εκτάσεις. Η διαχείριση του νερού, είναι η μία μόνο πρόκληση που χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί. Η θρέψη των φυτών, οι βελτιωμένες καλλιεργητικές πρακτικές, οι κατάλληλοι σπόροι αλλά και η συνολική διαχείριση της παραγωγής είναι και αυτές σημαντικές προκλήσεις.

Πολλές ισραηλινές εταιρείες έγιναν διάσημες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σταδιακά, η αγροτική παραγωγή τους, αφού κάλυψε την εγχώρια αγορά άρχισαν τις εξαγωγές, κυρίως υψηλής αξίας αγροτικών προϊόντων. Έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια για τα αγροτικά προϊόντα και τεχνολογίες της χώρας αυτής, αλλά αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο ήταν ότι χρησιμοποιούν διαφορετικά περιτυλίγματα στα φρέσκα αρωματικά φυτά (μαϊντανός, σέλινο, κόλιανδρο, άνιθο κλπ) ανάλογα με τα πτητικά αιθέρα έλαια του καθενός, ώστε να περιορίσουν τις απώλειες και να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο φρέσκα στον καταναλωτή!!!

Πολλοί τομείς πέραν του καθαρά αγροτικού, συνεργάστηκαν για να επιτύχουν το αγροτικό θαύμα του Ισραήλ.

Με την πάροδο του χρόνου η σημασία του αγροτικού τομέα στο σύνολο της οικονομίας συρρικνώθηκε, αφού άλλοι τομείς σύγχρονης τεχνολογίας αναπτύχθηκαν ραγδαία. Οι αγροτικές εταιρείες έστρεψαν τα βλέμματα προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο, διαβλέποντας εκεί, όπως και άλλες χώρες, ένα νέο Ελ Ντοράντο. Η δράση τους τώρα εστιάζεται στην συμμετοχή τους σε μεγάλα έργα υπό την ιδιότητα του στρατηγικού εταίρου.

Πίσω όμως στην πατρίδα, έπρεπε να διασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια της χώρας. Η παραγωγή συνεχίστηκε κανονικά, αλλά η φυγή Ισραηλιτών σε άλλες εργασίες, κατέστησε την απασχόληση αλλοδαπών εργατών απολύτως αναγκαία. Η είσοδος ξένων εργατών στο Ισραήλ ξεκίνησε σύμφωνα με τον εθνολόγο Matan Kaminer την δεκαετία του 80’. Μέχρι το έτος 1987 που ξέσπασε η γνωστή Ιντιφάντα, είχαν περάσει από τη χώρα δεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες στη μεγάλη τους πλειονότητα Ταϊλανδοί, λίγοι Αφρικανοί και από άλλες ασιατικές χώρες. Πολλοί από αυτούς μέσω ανταλλαγής εργατών κι επιστημόνων. με προοπτική να επιστρέψουν στις χώρες τους. Τότε λοιπόν ελήφθη η απόφαση απεξάρτησης από Παλαιστίνιους εργάτες και στροφή προς απασχόληση κατά προτεραιότητα Ταϊλανδών.

Κι εδώ συνέβη ό,τι ακριβώς συμβαίνει με τους εργάτες γης παγκοσμίως, δηλαδή απασχόληση και διαβίωση υπό κακές συνθήκες, υπό την πίεση της αμερικάνικης κυβέρνησης αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων υπογράφηκε το 2013 συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ταϊλάνδης (TIC) περί αγροτικών εργατών. Ανατέθηκε, μάλιστα, στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας η αρχική επιλογή και κατάρτιση των εργατών. Με βάση τη συμφωνία, οι εργάτες γης δεν θα μπορούσαν να απασχοληθούν σε άλλο κλάδο της οικονομίας, πλήρωναν δε 2.100 δολάρια για έξοδα βίζας, έναντι 9.000 των υπολοίπων κλάδων. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής τους στη χώρα θα ήταν πέντε χρόνια και τρεις μήνες.

Η πλειονότητα των εργατών προέρχεται από τις φτωχές βόρειες περιοχές της Ταϊλάνδης και εργαζόμενοι σε φάρμες στο Ισραήλ, κέρδιζαν 1.000 δολ. τον μήνα, ποσό πέραν κάθε φαντασίας για τα δεδομένα της χώρας τους.

Έτσι, με βάση στοιχεία και εκτιμήσεις του περασμένου Ιουλίου, στον αγροτικό τομέα του Ισραήλ, απασχολούνταν 23.000 νόμιμοι εργάτες και 7.500 χωρίς χαρτιά. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος περίπου 6.000 από αυτούς εργάζονταν στην περιοχή πλησίον της Γάζας. O θάνατος 32 αγροεργατών στις αρχές του πολέμου από βομβαρδισμό, πυροδότησε την αναχώρηση χιλιάδων Ταϊλανδών από τα Ισραηλίτικα χωράφια, πίσω σπίτι τους. Η κυβέρνηση της χώρας τους, τις πρώτες κιόλας ημέρες, διέθεσε 4.000 αεροπορικές θέσεις για όσους ήθελαν να επιστρέψουν πίσω στη πατρίδα τους. Αμέσως δημιουργήθηκε μια μεγάλη λίστα αναμονής, μεγαλύτερη από τον αρχικό αριθμό προσφερόμενων θέσεων. Άλλωστε, με το κομπόδεμα που είχαν φτιάξει οι περισσότεροι, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια ποιο άνετη ζωή στη φτωχή τους πατρίδα.

Οι Παλαιστίνιοι εργάτες που αποτελούσαν και αυτοί εργατική δύναμη για τα χωράφια τους, παραμένουν αποκλεισμένοι στη Γάζα και ανεπιθύμητοι στις παλιές τους δουλειές.

Εν τω μεταξύ, οι αγρότες του Ισραήλ άρχισαν να πανικοβάλλονται. Βλέποντας τα χωράφια τους χωρίς φροντίδα και τα σπίτια των εργατών τους άδεια, βρέθηκαν σε πραγματικό αδιέξοδο. Αμέσως κινητοποιήθηκαν τοπικά δίκτυα συμπαράστασης από εθελοντές όλων των ηλικιών που έσπευσαν στα χωράφια να βοηθήσουν. Η προσαρμογή τους περιλάμβανε, τι άλλο, εκπαίδευση ζωής σε καταφύγιο και ενεργειών που έπρεπε να κάνουν όταν ακουστούν σειρήνες. Η αγροτική όμως δουλειά δεν είναι για τον καθένα και οι έμπειροι αγροεργάτες δύσκολα αντικαθίστανται. Επιπλέον, ο εθελοντισμός έχει ημερομηνία λήξεως.

Όλες οι αγροτικές δραστηριότητες σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Γάζα έχουν πλέον ανασταλεί. Να τονιστεί ότι η περιοχή αυτή του Νοτίου Ισραήλ, τροφοδοτούσε το 30% των λαχανικών της χώρας! Αλλά και στα βόρεια σύνορα προς τον Λίβανο, επικράτησαν αντίστοιχες συνθήκες. Υπό των φόβο επιθέσεων της Χεζμπολάχ, εκκενώθηκαν εκατοντάδες φάρμες σε ολόκληρη τη μεθόριο. Οι εν λόγω περιοχές παράγουν το 40% των υποτροπικών φρούτων της χώρας και το 70% των αυγών.

Η ντόπια παραγωγή φρέσκων προϊόντων κάλυπτε με άνεση την εγχώρια αγορά, μέχρι που το πρώτο πλοίο με Τούρκικες τομάτες έδεσε στο λιμάνι της Χάϊφα. Η αγορά άρχισε να κατακλύζεται από εισαγόμενα προϊόντα, υπό το βλέμμα των ανήμπορων να αντιδράσουν αγροτών. Στην έκρυθμη αυτή κατάσταση ο Υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε την παράταση της βίζας για αγροεργάτες και την ενίσχυσή τους με επίδομα 500 δολαρίων για όσους θα παραμείνουν στη χώρα. Οι κρατικές όμως ενέργειες δεν σταμάτησαν στην επιδοματική πολιτική. Στράφηκαν προς τις χώρες της Αφρικής, προσπαθώντας να βρεθούν εργάτες πρόθυμοι να υποκαταστήσουν τους Ταϊλανδούς που έφυγαν άρον άρον υπό τις νέες δύσκολες συνθήκες. Αρχικά 221 άτομα από το Μαλάουι και 1.500 από την Κένυα έφυγαν για το Ισραήλ με μισθό 1.500 ευρώ το μήνα. Μυθικό ποσό για εργασία στις φτωχές αυτές χώρες! Σύμφωνα με τον Πρέσβη στην Κένυα, ξεκίνησε η «στρατολόγηση» εργατών από την Ουγκάντα και την Τανζανία.

Το κενό που πρέπει να καλυφθεί σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας ανέρχεται σε 30 με 40.000 εργάτες γης. Το Αγροτικό Θαύμα του Ισραήλ κινδυνεύει! Θα ξεπεράσει άραγε το σοκ;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:03

Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές με το focus στα μάκρο

10:58

Ακρίβεια: Μειώσεις τιμών έως και 15% σε σημαντικές κατηγορίες αγαθών από 1η Μαρτίου

10:39

Εξάρχεια: Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα - Ζημιές σε τέσσερα ΙΧ

10:27

Ρωσία: Η εμπλοκή στη σύρραξη Ισραήλ - Χαμάς που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή

10:26

ΔΥΠΑ: Εκδήλωση στις 4 Μαρτίου για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων

10:24

Αυγενάκης: Υιοθετήθηκε από τις χώρες μέλη του ΕΛΚ η ελληνική πρόταση για βελτιώσεις στη νέα ΚΑΠ

10:20

ΕΕ: Η Meta στόχος προσφυγών από ενώσεις καταναλωτών 8 χωρών

10:08

Σε παραγωγή από την Energean και το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish North στο Ισραήλ

10:04

Entersoft: Χρονιά έντονης ανάπτυξης το 2023 με +28% στα έσοδα και +33% στα EBITDA

09:56

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών - POS: Προς μικρή παράταση, δεν θα επιβληθούν πρόστιμα αν δεν υπάρχει υπαιτιότητα

09:52

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το ζήτημα της ποινικής ασυλίας του Ντόναλντ Τραμπ

09:45

ΧΑ: Συνεδρίαση με το βλέμμα στραμμένο σε MSCI, Πειραιώς και πληθωρισμό

09:32

Δικαστική απόφαση θέτει τον Τραμπ εκτός των ψηφοδελτίων των Ρεπουμπλικάνων στο Ιλινόι

09:21

ΗΠΑ: «Υγιής και ακμαίος» ο πρόεδρος Μπάιντεν

09:15

Eurobank: Συμφωνία με NPCI International για απλοποίηση των εμβασμάτων από Ελλάδα προς Ινδία

09:02

Γάζα: Πάνω από 30.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι - Συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήγματα

08:50

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο - Ποια νομοσχέδια θα συζητήσει

08:40

Ενστάσεις της Κομισιόν για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες»

08:39

Συνεχίζει το μπαράζ επενδύσεων ο Γ. Προκοπίου – Πάνω από 70 πλοία στο ναυπηγικό πρόγραμμα

08:25

ESG: Οι προκλήσεις για την τουριστική βιομηχανία

08:20

Πώς ερμηνεύουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά και... παραδοσιακά προϊόντα οι Ιστορικοί μας

08:16

Πώς θα είναι το νέο «στρατηγείο» της ΔΕΗ στη Λ. Μεσογείων ύψους 110 εκατ. ευρώ 

08:10

Τρ. Πειραιώς: Το Σαββατοκύριακο οι αποφάσεις του ΤΧΣ για την αποεπένδυση

08:00

Ideal Holdings: Focus στην πληροφορική, πιθανή νέα επενδυτική κίνηση

07:57

Ασφαλιστική ικανότητα: Οι 6 κατηγορίες οφειλετών του ΕΦΚΑ που απολαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

07:44

Τράπεζες: Κόκκινα δάνεια, ρευστότητα, ψηφιοποίηση – Πώς άλλαξε η εικόνα από τα χρόνια της κρίσης

07:38

Η «βαριά» ατζέντα για Λιμάνια, Ακίνητα - «φιλέτα» και Αναπλάσεις – Πού έρχονται προσφορές, ανάδοχοι και διαγωνισμοί

07:35

Με AI γράφονται τα επόμενα βήματα του Δημοσίου - Τι αλλάζει σε κτηματολόγιο και mAIgov

07:30

Από τέσσερα νοσοκομεία ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία

07:27

Πόσο χάνει στην καταλληλότητα ο Κυριάκος - Οι τρίχες του Κασσελάκη - Ποιος ξύπνησε νυχτιάτικα τους πασόκους;

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider