Η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο...
Η βρετανική εποπτική αρχή κατηγορεί τις εταιρείες τροφίμων.

Σύμφωνα με τους Financial Times η βρετανική εποπτική αρχή κατηγορεί τις εταιρείες τροφίμων ότι αυξάνουν τις τιμές περισσότερο από το κόστος. Γενικότερα, η έντονη κερδοσκοπία μέχρι το τρόφιμο να φτάσει στον καταναλωτή είναι κάτι που το συναντάμε σε πολλές χώρες του κόσμου. Το φαινόμενο εξελίσσεται και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Η αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε τους προμηθευτές ορισμένων επώνυμων προϊόντων ότι συμβάλλουν στον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων ωθώντας τις τιμές τους προς τα πάνω περισσότερο από το κόστος τους.

H βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών δήλωσε: «Τα τελευταία δύο χρόνια, περίπου τα τρία τέταρτα των επώνυμων προμηθευτών σε προϊόντα όπως βρεφικό γάλα, ψητά φασόλια, μαγιονέζα και τροφές για κατοικίδια έχουν αυξήσει την κερδοφορία των μονάδων τους και, με αυτόν τον τρόπο, συνέβαλαν στον υψηλότερο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων».

Κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κερδοσκοπίας. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

Η αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας από ενδιάμεσους στην αγορά τροφίμων μπορεί να γίνει μέσω διάφορων μεθόδων:

1. Ρύθμιση και Εποπτεία: Κυβερνητικές αρχές μπορούν να εφαρμόσουν αυστηρότερες ρυθμίσεις και εποπτεία στις δραστηριότητες των ενδιάμεσων προμηθευτών για να αποτρέψουν την κερδοσκοπία και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

2. Διαφάνεια στην Αγορά: Η προώθηση μεγαλύτερης διαφάνειας στις τιμές και στις αγοραπωλησίες τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη και αποτροπή κερδοσκοπικών πρακτικών.

3. Ενθάρρυνση Ανταγωνισμού: Η προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά μπορεί να μειώσει τη δύναμη των ενδιάμεσων και να μειώσει τις ευκαιρίες για κερδοσκοπία.

4. Χρησιμοποίηση Τεχνολογίας: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας, όπως η ψηφιακή ανίχνευση και η ανάλυση δεδομένων, μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση των τιμών και στην αναγνώριση ασυνήθιστων αυξήσεων τιμών.

5. Ενημέρωση Καταναλωτών: Η ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές και τις πρακτικές της αγοράς μπορεί να τους βοηθήσει να αποφασίσουν για τις αγορές τους και να αποφεύγουν προμηθευτές με κερδοσκοπικές τάσεις.

6. Στήριξη Τοπικών Παραγωγών: Η ενίσχυση των τοπικών παραγωγών και η μείωση της εξάρτησης από μεγάλες αλυσίδες διανομής μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο της κερδοσκοπίας στις τιμές τροφίμων.

7. Κυβερνητικές Παρεμβάσεις: Σε έκτακτες περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις μπορούν να παρέμβουν απευθείας για να ελέγξουν τις τιμές ή να επιβάλλουν περιορισμούς στην κερδοσκοπία. Ωστόσο αυτές οι παρεμβάσεις συχνά φαντάζουν δύσκολες λόγω επιχειρηματικών συμφερόντων.

8. Συνεργασίες και Συνδικαλιστικές Πρωτοβουλίες: Η δημιουργία συνεργασιών ή συνδικαλιστικών ομάδων ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές μπορεί να προσφέρει πιο δίκαιες και διαφανείς συναλλαγές.

Κάθε μία από αυτές τις προσεγγίσεις μπορεί να εφαρμοστεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και τις συνθήκες της αγοράς. Το θέμα είναι πόσες από αυτές είναι εφαρμόσιμες σε κάθε χώρα...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Europol: Οι ληστείες μουσείων έχουν γίνει βιαιότερες - Oι κλέφτες στρατολογούνται μέσω social media

23:50

Στα 117 εκατ. ευρώ οι δωρεές προς το ΥΠΕΘΑ από τον Ιούλιο του 2023

23:42

Χέγκσεθ: « Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων εναντίον του Ιράν»

23:30

Τυνησία: Νοσοκομείο έχει παραλάβει 19 σορούς μετά από ναυάγιο σκάφους με μετανάστες

23:25

Το Ιράν υπόσχεται μία νέα «ήττα» για τις ΗΠΑ μετά τις νέες κυρώσεις

23:14

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street με φόντο δασμούς, Ιράν και Nvidia

22:55

Φωτιά στη Νεβάδα: Σχεδόν 90.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

22:46

Παραιτήθηκε από σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Σωτήρης Σέρμπος

22:25

Οι πρώτοι AI δορυφόροι της SpaceX με τσιπ της Nvidia θα εκτοξευθούν το 2027

22:17

Ποια πόλη στην Ελλάδα «έβρασε» με 41,5 βαθμούς Κελσίου σήμερα

22:01

Στη Βουλή το νέο πλαίσιο κρατικής αρωγής μετά από φυσικές καταστροφές

21:52

Reuters: Ποιες είναι οι επιλογές του Ιράν για κλιμάκωση της έντασης μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

21:34

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση σε πετρελαιοφόρο ανοιχτά της Σαουδικής Αραβίας

21:28

Σε νέο υψηλό 3,5 μηνών ο χρυσός με προσοχή σε PCE και Τζάκσον Χολ

21:16

Πυροσβεστική: 49 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

21:04

Νετανιάχου: «Το Ιράν επιχείρησε να δολοφονήσει έναν από τους γιους μου»

21:02

Απώλειες 2,5% για το πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις Μπέσεντ στο Ιράν

20:51

Βρετανία: 12 συλλήψεις έπειτα από πολύνεκρο δυστύχημα σε αυτοκινητόδρομο

20:45

Ο ουκρανικός στρατός «χτύπησε» στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ροστόφ

20:31

Η Ρωσία έπληξε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού στην Ουκρανία

20:20

Austriacard: Στο 96,29% το ποσοστό της Dai Nippon Printing

20:17

Νέες αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν με έμφαση σε 5 τομείς - Μπέσεντ: «Κομμένη κάθε οικονομική γραμμή ζωής»

20:14

«Περιφέρεια 2030»: Το κυβερνητικό σχέδιο για ορεινές περιοχές και νησιά

20:02

«Πακέτο» ΔΕΘ για μικρομεσαίους: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να τους ξανακερδίσει

19:58

Τι συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο

19:54

Εκτός λειτουργίας το ρωσικό διυλιστήριο στην Περμ

19:41

Παπουτσάνης: Από 2 Νοεμβρίου η πληρωμή καθαρού προμερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή

19:30

Κεφαλογιάννη: «Προτεραιότητα η νησιωτικότητα και ιδιαίτερα η στήριξη των μικρών νησιών»

19:18

Πούτιν: Υπό ρωσικό κρατικό έλεγχο οι επιχειρήσεις που δεν προστατεύονται από ουκρανικά drones

19:05

Φλατ οι ευρωαγορές με βλέμμα στον Μπέσεντ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider