Η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο...
Η βρετανική εποπτική αρχή κατηγορεί τις εταιρείες τροφίμων.

Σύμφωνα με τους Financial Times η βρετανική εποπτική αρχή κατηγορεί τις εταιρείες τροφίμων ότι αυξάνουν τις τιμές περισσότερο από το κόστος. Γενικότερα, η έντονη κερδοσκοπία μέχρι το τρόφιμο να φτάσει στον καταναλωτή είναι κάτι που το συναντάμε σε πολλές χώρες του κόσμου. Το φαινόμενο εξελίσσεται και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Η αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε τους προμηθευτές ορισμένων επώνυμων προϊόντων ότι συμβάλλουν στον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων ωθώντας τις τιμές τους προς τα πάνω περισσότερο από το κόστος τους.

H βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών δήλωσε: «Τα τελευταία δύο χρόνια, περίπου τα τρία τέταρτα των επώνυμων προμηθευτών σε προϊόντα όπως βρεφικό γάλα, ψητά φασόλια, μαγιονέζα και τροφές για κατοικίδια έχουν αυξήσει την κερδοφορία των μονάδων τους και, με αυτόν τον τρόπο, συνέβαλαν στον υψηλότερο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων».

Κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κερδοσκοπίας. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

Η αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας από ενδιάμεσους στην αγορά τροφίμων μπορεί να γίνει μέσω διάφορων μεθόδων:

1. Ρύθμιση και Εποπτεία: Κυβερνητικές αρχές μπορούν να εφαρμόσουν αυστηρότερες ρυθμίσεις και εποπτεία στις δραστηριότητες των ενδιάμεσων προμηθευτών για να αποτρέψουν την κερδοσκοπία και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

2. Διαφάνεια στην Αγορά: Η προώθηση μεγαλύτερης διαφάνειας στις τιμές και στις αγοραπωλησίες τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη και αποτροπή κερδοσκοπικών πρακτικών.

3. Ενθάρρυνση Ανταγωνισμού: Η προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά μπορεί να μειώσει τη δύναμη των ενδιάμεσων και να μειώσει τις ευκαιρίες για κερδοσκοπία.

4. Χρησιμοποίηση Τεχνολογίας: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας, όπως η ψηφιακή ανίχνευση και η ανάλυση δεδομένων, μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση των τιμών και στην αναγνώριση ασυνήθιστων αυξήσεων τιμών.

5. Ενημέρωση Καταναλωτών: Η ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές και τις πρακτικές της αγοράς μπορεί να τους βοηθήσει να αποφασίσουν για τις αγορές τους και να αποφεύγουν προμηθευτές με κερδοσκοπικές τάσεις.

6. Στήριξη Τοπικών Παραγωγών: Η ενίσχυση των τοπικών παραγωγών και η μείωση της εξάρτησης από μεγάλες αλυσίδες διανομής μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο της κερδοσκοπίας στις τιμές τροφίμων.

7. Κυβερνητικές Παρεμβάσεις: Σε έκτακτες περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις μπορούν να παρέμβουν απευθείας για να ελέγξουν τις τιμές ή να επιβάλλουν περιορισμούς στην κερδοσκοπία. Ωστόσο αυτές οι παρεμβάσεις συχνά φαντάζουν δύσκολες λόγω επιχειρηματικών συμφερόντων.

8. Συνεργασίες και Συνδικαλιστικές Πρωτοβουλίες: Η δημιουργία συνεργασιών ή συνδικαλιστικών ομάδων ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές μπορεί να προσφέρει πιο δίκαιες και διαφανείς συναλλαγές.

Κάθε μία από αυτές τις προσεγγίσεις μπορεί να εφαρμοστεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και τις συνθήκες της αγοράς. Το θέμα είναι πόσες από αυτές είναι εφαρμόσιμες σε κάθε χώρα...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού διωκόμενου διεθνώς για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

23:36

Ινδία: Πέντε νεκροί από τη συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους An-32

23:15

Λιθουανία: Μπαλόνι καιρού προκάλεσε την άμεση απογείωση μαχητικών του ΝΑΤΟ

22:46

Ρέθυμνο: Τρεις συλλήψεις για οπλοκατοχή και ζωοκλοπή, δικογαφία για άλλους δύο

22:18

Χαρακόπουλος προς Παπασταύρου: Να παραταθεί το «Εξοικονομώ 2025»

21:47

Συνήγορος του Πολίτη: Αυξητική η τάση στις αναφορές

21:19

Το πορθμείο του Ρίου – Αντιρρίου παραμένει ζωντανό

21:00

Όπλα, τέιζερ και φυσίγγια εντοπίστηκαν σε οικία στη Νίκαια - Συνελήφθη 66χρονος

20:50

Ολοήμερες εκδηλώσεις του Athens Pride στο Σύνταγμα με παρέλαση και παράλληλες καλλιτεχνικές και ακτιβιστικές δράσεις

20:44

Αλβανία: Διαδηλωτές γκρέμισαν φράχτες εργοταξίων, εν μέσω οργής για το τουριστικό σχέδιο του γαμπρού του Τραμπ

20:37

Πυροσβεστική: Πέντε πυρκαγιές λόγω κεραυνικής δραστηριότητας

20:21

Πρωταθλητής στην GBL ο Ολυμπιακός - Νίκη 89-85 στον πέμπτο τελικό επί του ΠΑΟ

20:09

Τραμπ: Την Κυριακή υπογράφουμε με το Ιράν

19:59

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν επανεξελέξη πρόεδρος του Fidesz

19:52

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση του δεύτερου τμήματος της γέφυρας Πανοράματος

19:43

Η Ευρώπη αναζητά το ψηφιακό της άλμα

19:33

Συνελήφθη 72χρονος στην Ανάβυσσο για παράνομη κατάληψη παραλίας

19:09

Επίσκεψη του Πρωθυπουργου στην Περβόλα, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

19:00

Πώς σχεδιάζουν οι ΗΠΑ να συρρικνώσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στο ΝΑΤΟ - Αναταράξεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια  

18:59

Φαρμακοβιομηχανίες: Αγώνας δρόμου για το επόμενο μεγάλο βήμα στα φάρμακα απώλειας βάρους

18:31

Τραμπ: Θα έχει επαφές με ηγέτες της Μέσης Ανατολής στο περιθώριο της G7

18:17

Διάσωση 32 αλλοδαπών νότια της Γαύδου

17:51

Ισόβια στον ιδιοκτήτη λούνα παρκ στη Χαλκιδική για τον θάνατο 19χρονου το 2024

17:30

Συνελήφθη 57χρονος για διακίνηση ναρκωτικών στην Αθήνα

17:00

Η παράλυση στο Παρίσι αλλάζει τις ισορροπίες στην Ευρώπη

16:48

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποχώρηση της Γαλλίας από το κοινό πρόγραμμα αρμάτων με τη Γερμανία

16:36

Η Ελλάδα υπέγραψε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα SAFE

16:21

Δεξαμενόπλοιο επλήγη από άγνωστο βλήμα σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων ανατολικά του Ομάν

16:16

Ιράν: Η κηδεία του Αλί Χαμενεΐ θα αρχίσει στην Τεχεράνη στις 4 Ιουλίου

16:08

Ισημερινός: Μείωση της τιμής μπύρας κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider