Η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο...
Η βρετανική εποπτική αρχή κατηγορεί τις εταιρείες τροφίμων.

Σύμφωνα με τους Financial Times η βρετανική εποπτική αρχή κατηγορεί τις εταιρείες τροφίμων ότι αυξάνουν τις τιμές περισσότερο από το κόστος. Γενικότερα, η έντονη κερδοσκοπία μέχρι το τρόφιμο να φτάσει στον καταναλωτή είναι κάτι που το συναντάμε σε πολλές χώρες του κόσμου. Το φαινόμενο εξελίσσεται και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Η αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε τους προμηθευτές ορισμένων επώνυμων προϊόντων ότι συμβάλλουν στον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων ωθώντας τις τιμές τους προς τα πάνω περισσότερο από το κόστος τους.

H βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών δήλωσε: «Τα τελευταία δύο χρόνια, περίπου τα τρία τέταρτα των επώνυμων προμηθευτών σε προϊόντα όπως βρεφικό γάλα, ψητά φασόλια, μαγιονέζα και τροφές για κατοικίδια έχουν αυξήσει την κερδοφορία των μονάδων τους και, με αυτόν τον τρόπο, συνέβαλαν στον υψηλότερο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων».

Κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κερδοσκοπίας. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

Η αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας από ενδιάμεσους στην αγορά τροφίμων μπορεί να γίνει μέσω διάφορων μεθόδων:

1. Ρύθμιση και Εποπτεία: Κυβερνητικές αρχές μπορούν να εφαρμόσουν αυστηρότερες ρυθμίσεις και εποπτεία στις δραστηριότητες των ενδιάμεσων προμηθευτών για να αποτρέψουν την κερδοσκοπία και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

2. Διαφάνεια στην Αγορά: Η προώθηση μεγαλύτερης διαφάνειας στις τιμές και στις αγοραπωλησίες τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη και αποτροπή κερδοσκοπικών πρακτικών.

3. Ενθάρρυνση Ανταγωνισμού: Η προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά μπορεί να μειώσει τη δύναμη των ενδιάμεσων και να μειώσει τις ευκαιρίες για κερδοσκοπία.

4. Χρησιμοποίηση Τεχνολογίας: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας, όπως η ψηφιακή ανίχνευση και η ανάλυση δεδομένων, μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση των τιμών και στην αναγνώριση ασυνήθιστων αυξήσεων τιμών.

5. Ενημέρωση Καταναλωτών: Η ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές και τις πρακτικές της αγοράς μπορεί να τους βοηθήσει να αποφασίσουν για τις αγορές τους και να αποφεύγουν προμηθευτές με κερδοσκοπικές τάσεις.

6. Στήριξη Τοπικών Παραγωγών: Η ενίσχυση των τοπικών παραγωγών και η μείωση της εξάρτησης από μεγάλες αλυσίδες διανομής μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο της κερδοσκοπίας στις τιμές τροφίμων.

7. Κυβερνητικές Παρεμβάσεις: Σε έκτακτες περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις μπορούν να παρέμβουν απευθείας για να ελέγξουν τις τιμές ή να επιβάλλουν περιορισμούς στην κερδοσκοπία. Ωστόσο αυτές οι παρεμβάσεις συχνά φαντάζουν δύσκολες λόγω επιχειρηματικών συμφερόντων.

8. Συνεργασίες και Συνδικαλιστικές Πρωτοβουλίες: Η δημιουργία συνεργασιών ή συνδικαλιστικών ομάδων ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές μπορεί να προσφέρει πιο δίκαιες και διαφανείς συναλλαγές.

Κάθε μία από αυτές τις προσεγγίσεις μπορεί να εφαρμοστεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και τις συνθήκες της αγοράς. Το θέμα είναι πόσες από αυτές είναι εφαρμόσιμες σε κάθε χώρα...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Σύρος: Θετική πορεία στην επιβατική κίνηση κατά το διάστημα Απριλίου - Αυγούστου 2026

23:36

Σδούκου κατά Τσίπρα για Μαδούρο: Τι συμφωνήθηκε το 2012 και τι συνέβη με τα αεροσκάφη της Βενεζουέλας

23:15

Τραμπ: Επανέλαβε ότι αναμένει τέλος του πολέμου με το Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

22:48

Τασούλας: Παρέστη στις εκδηλώσεις για την 83η Επέτειο του Ολοκαυτώματος και της Καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας

22:19

Πυροσβεστική: Τέσσερις συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών και παραβάσεις της νομοθεσίας για την πυροπροστασία

21:47

ΕΛΑΣ: Ταυτοποιήθηκε ο 67χρονος που οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Κων. Καραμανλή στη Βούλα

21:28

Σουηδία: Νίκη του συνασπισμού της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης δείχνουν τα exit poll

21:18

Τουρκία: Επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον μπαρ και ενώσεων ΛΟΑΤΚΙ+

21:05

Ισπανία: Δασική πυρκαγιά κοντά στην Κόστα δελ Σολ, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν

20:53

Ξεκίνησε με την άφιξη της σορού στον ΙΝ Αγίας Τριάδας η λαϊκή αγρύπνια για τον Γ. Μαζωνάκη

20:41

Χωρίς ενεργό μέτωπο και οριοθετημένη η πυρκαγιά στην Άνω Βροντού Σερρών

20:30

Φιντάν: Το Ισραήλ επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Συρία

20:15

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για διακεκριμένη οπλοκατοχή

20:07

Θεοχάρης: Μεταβαίνει στην Κύπρο - Στο επίκεντρο επενδύσεις, εμπόριο και οικονομική συνεργασία

19:59

Νεκρός εντοπίστηκε ένας άνδρας στη γέφυρα της Λυκοβρύσης - Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο σημείο

19:57

Υεμένη: Σαουδαραβικά πλήγματα στην επαρχία Σάαντα, το προπύργιο των Χούθι

19:49

Ουκρανία: Πλήγμα με drone σε τρένο κοντά στα σύνορα με την Πολωνία - Σε μπροστινό συρμό βρίσκονταν ο Μπόρις Τζόνσον

19:25

Κόσοβο: Η Βουλή ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση του Αλμπίν Κούρτι αλλά η θεσμική κρίση παραμένει

19:19

Τσουκαλάς: Η αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική αλλαγή έχει αρχίσει

19:14

Καλλιόπη Καλαιτζή: Αρκετά με το χυδαίο «τσουβάλιασμα» - Ας ακούσουμε, επιτέλους, τι λέει η επιστήμη!

19:00

UBS: Δημοσιονομικό «ναρκοπέδιο» η Γαλλία πριν τις εκλογές του 2027

18:53

Το χρονικό της «μετατροπής» της πλασμαφαίρεσης από θεραπεία για σοβαρά νοσήματα σε lifestyle τάση για «αιώνια νεότητα»

18:25

Έλισον: Ακύρωσε την πώληση 50 εκατ. μετοχών της Oracle

17:48

Τραμπ: Εμμένει στα περί ενωμένης Ιρλανδίας - Βάζει και τη Σκωτία στο «κάδρο»

17:21

Bloomberg: Η Ελλάδα μετατράπηκε σε «μαγνήτη» των ελίτ Hedge Fund

17:00

Οι «πράσινες» επιδόσεις της Ελλάδας – Πως φτάσαμε στο πλεόνασμα των 438 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο ρεύματος

16:54

Anthropic: Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ ήδη χρησιμοποιούν τα ΑΙ μοντέλα μας

16:36

Πιερρακάκης: Τριάντα επενδυτικές ευκαιρίες μπορούν να φέρουν 20 δισ. ευρώ στη χώρα την επόμενη δεκαετία

16:25

Μαρινάκης: Το μόνο που «ξέχασε» να μας πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό

16:05

Κίνα: Αυξήθηκαν οι επενδύσεις των γερμανικών εταιρειών


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider