Η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο...
Η βρετανική εποπτική αρχή κατηγορεί τις εταιρείες τροφίμων.

Σύμφωνα με τους Financial Times η βρετανική εποπτική αρχή κατηγορεί τις εταιρείες τροφίμων ότι αυξάνουν τις τιμές περισσότερο από το κόστος. Γενικότερα, η έντονη κερδοσκοπία μέχρι το τρόφιμο να φτάσει στον καταναλωτή είναι κάτι που το συναντάμε σε πολλές χώρες του κόσμου. Το φαινόμενο εξελίσσεται και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Η αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε τους προμηθευτές ορισμένων επώνυμων προϊόντων ότι συμβάλλουν στον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων ωθώντας τις τιμές τους προς τα πάνω περισσότερο από το κόστος τους.

H βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών δήλωσε: «Τα τελευταία δύο χρόνια, περίπου τα τρία τέταρτα των επώνυμων προμηθευτών σε προϊόντα όπως βρεφικό γάλα, ψητά φασόλια, μαγιονέζα και τροφές για κατοικίδια έχουν αυξήσει την κερδοφορία των μονάδων τους και, με αυτόν τον τρόπο, συνέβαλαν στον υψηλότερο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων».

Κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κερδοσκοπίας. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

Η αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας από ενδιάμεσους στην αγορά τροφίμων μπορεί να γίνει μέσω διάφορων μεθόδων:

1. Ρύθμιση και Εποπτεία: Κυβερνητικές αρχές μπορούν να εφαρμόσουν αυστηρότερες ρυθμίσεις και εποπτεία στις δραστηριότητες των ενδιάμεσων προμηθευτών για να αποτρέψουν την κερδοσκοπία και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

2. Διαφάνεια στην Αγορά: Η προώθηση μεγαλύτερης διαφάνειας στις τιμές και στις αγοραπωλησίες τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη και αποτροπή κερδοσκοπικών πρακτικών.

3. Ενθάρρυνση Ανταγωνισμού: Η προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά μπορεί να μειώσει τη δύναμη των ενδιάμεσων και να μειώσει τις ευκαιρίες για κερδοσκοπία.

4. Χρησιμοποίηση Τεχνολογίας: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας, όπως η ψηφιακή ανίχνευση και η ανάλυση δεδομένων, μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση των τιμών και στην αναγνώριση ασυνήθιστων αυξήσεων τιμών.

5. Ενημέρωση Καταναλωτών: Η ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές και τις πρακτικές της αγοράς μπορεί να τους βοηθήσει να αποφασίσουν για τις αγορές τους και να αποφεύγουν προμηθευτές με κερδοσκοπικές τάσεις.

6. Στήριξη Τοπικών Παραγωγών: Η ενίσχυση των τοπικών παραγωγών και η μείωση της εξάρτησης από μεγάλες αλυσίδες διανομής μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο της κερδοσκοπίας στις τιμές τροφίμων.

7. Κυβερνητικές Παρεμβάσεις: Σε έκτακτες περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις μπορούν να παρέμβουν απευθείας για να ελέγξουν τις τιμές ή να επιβάλλουν περιορισμούς στην κερδοσκοπία. Ωστόσο αυτές οι παρεμβάσεις συχνά φαντάζουν δύσκολες λόγω επιχειρηματικών συμφερόντων.

8. Συνεργασίες και Συνδικαλιστικές Πρωτοβουλίες: Η δημιουργία συνεργασιών ή συνδικαλιστικών ομάδων ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές μπορεί να προσφέρει πιο δίκαιες και διαφανείς συναλλαγές.

Κάθε μία από αυτές τις προσεγγίσεις μπορεί να εφαρμοστεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και τις συνθήκες της αγοράς. Το θέμα είναι πόσες από αυτές είναι εφαρμόσιμες σε κάθε χώρα...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:15

Σ. Αραβία: Βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη είχε κατεύθυνση προς «χώρα της περιοχής»

20:14

Ιταλία: «Ισοπαλία» στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών - Νικήτρια η αντιπολίτευση στις πρωτεύουσες νομών

20:09

Το μέτωπο του Λιβάνου δοκιμάζει τη συμμαχία Τραμπ - Νετανιάχου

20:01

Θεοδωρικάκος: «Tο νομοσχέδιο για την καταναλωτική πίστη προστατεύει από τραπεζικές καταχρηστικές συμπεριφορές»

19:44

Μεικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά ταμπλό

19:44

Dassault και Airbus δεν έλυσαν τις διαφορές τους σχετικά με την κατασκευή των μαχητικών FCAS

19:34

Νετανιάχου: «Τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν σταμάτησαν τις εκτοξεύσεις πυραύλων»

19:26

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Περαχώρα Λουτρακίου - Συνελήφθη 70χρονος Γάλλος

19:12

Σιδηρόδρομοι: Ενεργοποίηση της τηλεδιοίκησης στο τμήμα Θεσ/νίκη – Ειδομένη μετά από 20 χρόνια

19:09

Εθνική Τράπεζα: Διανέμει καθαρό μέρισμα 0,2792 ευρώ/μετοχή, από 15 Ιουνίου η καταβολή

18:57

Μαρινάκης για περιφερειακά κανάλια: Αναλάβαμε μια πρωτοβουλία, την οποία αναγνωρίζει το σύνολο των φορέων

18:45

Interwood Ξυλεμπορία: Απόφαση για ΑΜΚ 5 εκατ. ευρώ

18:39

Ελλάκτωρ: Με 59,59% στα δικαιώματα ψήφου η Reggeborgh Invest

18:35

Φιλιππίνες: Toυλάχιστον 35 νεκροί από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

18:28

Καρύδας: Ενεργειακή ασφάλεια σημαίνει εθνική ασφάλεια – Τα οφέλη του GREGY για Ελλάδα και Ευρώπη

18:19

Eurobank: Στις 15 Ιουνίου η έναρξη καταβολής μερίσματος για τη χρήση 2025

18:13

Θεμιστοκλέους: «Μειωμένος κατά πολύ ο μέσος χρόνος αναμονής στα επείγοντα»

17:57

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη παρά τα κέρδη στις τράπεζες

17:46

Η Ελλάδα πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ σε θανάτους στην άσφαλτο παρά τη μείωση των τροχαίων

17:41

Γαλλία: Θολό το τοπίο των υποψηφίων για την προεδρία περίπου 10 μήνες πριν τις εκλογές

17:41

Ευρωπαϊκές κυρώσεις σε όσους αποκλείουν τα Στενά του Ορμούζ

17:38

Αύξηση 8,7% στα ασφαλιστήρια κατοικίας το 2025

17:36

Ιράν: 15 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

17:34

Zealand Pharma: Επιπλοκές με το φάρμακo για απώλεια βάρους - Κατακρημνίζεται η μετοχή

17:34

Κεραμέως: «Πάνω από 738.000 πολίτες έχουν ήδη ενισχύσει τις δεξιότητές τους μέσω του εθνικού προγράμματος κατάρτισης»

17:33

ΕΕ: 47 δισ. ευρώ κόστισαν στην αγορά ενέργειας οι τελευταίες 10 ημέρες πολέμου στη Μέση Ανατολή

17:28

Δήμας: Μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώνονται Ε65, επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης και τα πρώτα 10 χιλιόμετρα του νέου ΒΟΑΚ

17:16

Πυρκαγιά σε ινδικό πετρελαιοφόρο ανοικτά των ακτών του Ομάν

17:02

ΔΟΑΕ: Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ιράν πληροφορίες «χωρίς καθυστέρηση» για το πυρηνικό υλικό του

16:52

Κάλεσμα Κομισιόν για υλοποίηση των κανόνων για την ισότητα των αμοιβών στην ΕΕ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider