Λιγότερες γεωργικές ενισχύσεις, ακριβότερα προϊόντα στο πιάτο μας!

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λιγότερες γεωργικές ενισχύσεις, ακριβότερα προϊόντα στο πιάτο μας!
Οι αλλαγές που φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι πολλές και οι ενέργειες που θα απαιτούνται από τους αγρότες μας για να λαμβάνουν τελικά τις ενισχύσεις τους είναι σημαντικά περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη ΚΑΠ.

Οι αλλαγές που φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι πολλές και οι ενέργειες που θα απαιτούνται από τους αγρότες μας για να λαμβάνουν τελικά τις ενισχύσεις τους είναι σημαντικά περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη ΚΑΠ.

Το ποσό που θα μοιράζεται ετησίως, από το 2023 έως και το 2027, στους αγρότες στην πλειοψηφία αυτών, μειώνεται, ενώ για να πάρουν (αν πάρουν) τα χρήματα που μέχρι και το 2022 λάμβαναν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από αυτούς και κατά συνέπεια περισσότερα έξοδα.

Οι αγρότες, αν θέλουν να λαμβάνουν γεωργικές ενισχύσεις, υποχρεούνται πλέον να καλλιεργήσουν πιο φιλοπεριβαλλοντικά, με κύριο άξονα την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Αν δεν επιθυμούν να καλλιεργήσουν βάσει του προτύπου της βιολογικής γεωργίας, για να εισπράξουν επιπλέον χρήματα, ώστε να φτάσουν στα ποσά του 2022 περίπου, θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές δράσεις οι οποίες θα τους υποχρεώνουν να αποδείξουν ότι προστατεύουν το περιβάλλον καταναλώνοντας λιγότερο νερό, λιπαίνουν το χωράφι τους με λιπάσματα αργής αποδέσμευσης (που συνήθως είναι πιο ακριβά), να καταγράφουν εισροές εκροές, να λιπαίνουν με κομπόστ που προέρχεται από το θρυμμάτισμα των κλαδιών, να καλλιεργούν στις γραμμές ανάμεσα στα δέντρα φυτά που είναι χρήσιμα για τα ωφέλιμα έντομα ή να κάνουν καταστροφέα και άλλες πολλές τέτοιες δράσεις.

Κάθε φιλοπεριβαλλοντική δράση, έχει τα θετικά της ως προς το περιβάλλον, ωστόσο έχει και τα αρνητικά της. Μπορεί με την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων να προστατεύεται το περιβάλλον, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις δύναται να μειώνεται η παραγωγική ικανότητα της γης και ταυτόχρονα αυξάνεται το κόστος παραγωγής των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Στην παρούσα φάση και με τη ρευστότητα των αγροτών να μην είναι στα καλύτερα της... μάλλον θα γίνει κακή εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν πως αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα που απαιτούνται για να εφαρμόσουν κάποιο οικολογικό σχήμα. Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως στην υπάρχουσα τάση προς τη μείωση προσφοράς γεωργικών προϊόντων, θα προστεθούν και οι παραπάνω προβληματισμοί που θα ενισχύσουν αυτή την μείωση.

Μείωση προσφοράς ωστόσο, σημαίνει αύξηση τιμών. Την αύξηση αυτή, όπως συμβαίνει πάντα, δε θα την απορροφήσουν οι μεσάζοντες αλλά οι καταναλωτές. Το «πιάτο» μας μακροπρόθεσμα θα γίνει σίγουρα πιο ακριβό και εξαρτώμενο από τις εισαγωγές.

Μπορεί κατά καιρούς, διάφοροι αστοί να αναφέρονται στις γεωργικές ενισχύσεις και τα υπέρογκα (κατά αυτούς) ποσά που λαμβάνουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας, ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό πως αυτές δίνονται με γνώμονα τη μείωση ή τη συμβολή στο κόστος παραγωγής και τελικά τη μείωση της τιμής πώλησης του παραγόμενου προϊόντος στους καταναλωτές. Όσο λοιπόν αυτές οι επιδοτήσεις μειώνονται ή δίνονται με δυσκολότερο (και συχνά πιο «ακριβό») τρόπο, τόσο θα αυξάνεται το κόστος παραγωγής και όπως είναι φυσικό τόσο πιο ακριβό θα είναι για εμάς το καλάθι του σούπερ μάρκετ...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:41

Δύο λέμβοι με περισσότερα από 90 άτομα εντοπίστηκαν στα νότια της Κρήτης

16:22

Ιράν: Απάντησε στην πρόταση των ΗΠΑ – Άγνωστο το τι

16:12

Κικίλιας: Η Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα

15:59

Η Βρετανία μετά τις κάλπες της 7ης Μαΐου - Σοβαρό ρήγμα στο βρετανικό κομματικό σύστημα

15:41

Θριαμβευτής του ΔΕΗ Tour of Hellas 2026 ο Τσέχος Βάτσλαβ Γέζεκ

15:35

Αlphabet: Ράλι 160% για την μετοχή της σε ένα έτος

15:20

Συναντήσεις Όλγας Κεφαλογιάννη στο Λονδίνο με επαγγελματίες της βρετανικής τουριστικής αγοράς

15:04

Επαναπατρίζεται ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius, που ξέσπασε ο χανταϊός

14:47

Ανδρουλάκης: Στις επόμενες εθνικές εκλογές η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία

14:35

Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης έδωσε εντολές στον αρχηγό του στρατού για αποφασιστική αντιπαράθεση με τους αντιπάλους

14:21

Γερμανία: Απορρίπτει την πρόταση Πούτιν για διαμεσολάβηση Σρέντερ σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

14:11

Γάζα: Τουλάχιστον τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι από αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών

14:04

Armani: Πιθανή πώληση ποσοστού 15% μεταξύ L’Oreal, LVMH και EssilorLuxottica

13:50

Ρωσία: Κατηγορεί την Ουκρανία ότι παραβιάζει την εκεχειρία με drones και πυρά πυροβολικού

13:39

Τσουκαλάς: Ο κ. Μητσοτάκης αποδεδειγμένα ζει στην εικονική πραγματικότητα των excel του «επιτελικού κράτους»

13:31

Γιορτή της Μητέρας: Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

13:21

Πυροβολισμοί στην Κυψέλη έπειτα από καβγά οδηγών μηχανής – Τραυματίστηκε ένας 34χρονος

13:18

ΙΝΚΑ: Επανεξέταση υποθέσεων ρευματοκλοπής από τον ΔΕΔΔΗΕ και ακυρώσεις προστίμων

13:05

Πυροβόλησαν με ούζι γυναίκα έξω από κέντρο διασκέδασης στην Καλλιθέα

13:00

Στεγαστικά απαγορευτική γίνεται η Αθήνα για τη μεσαία τάξη

12:50

Ανδρουλάκης: Προτάσεις για την ενίσχυση των γυναικών στην εργασία με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας

12:42

Ιράν: Χώρες που συμμορφώνονται με τις αμερικανικές κυρώσεις θα έχουν δυσκολίες στη διέλευση του Στενού του Ορμούζ

12:34

DW: «Eλλάς-Γερμανία συμμαχία» αλλά υπό όρους

12:18

Σχολικά γεύματα: Δεν είναι μόνο σίτιση, είναι φροντίδα, ίσες ευκαιρίες και στήριξη της οικογένειας

12:08

Ιράν: Κρατάει τις ΗΠΑ στο... περίμενε

11:58

Κίνα: Δυναμική ανάπτυξη κατέγραψε ο ναυπηγικός τομέας στο πρώτο τρίμηνο του 2026

11:49

Αλήθειες και μύθοι για τις κυτταρικές θεραπείες: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς

11:43

Swiss: Δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο ελλείψεων στα αεροπορικά καύσιμα

11:32

ΕΥΔΑΠ: Ανακούφιση στη λειψυδρία από τις βροχοπτώσεις

11:21

Σαντορίνη: Πλαφόν στην κρουαζιέρα, αναβάθμιση υποδομών και στοίχημα η βιωσιμότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider