«Γεωργοοικονομική ανασφάλεια» για τους αγρότες;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Γεωργοοικονομική ανασφάλεια» για τους αγρότες;
Τον τελευταίο καιρό διανύουμε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών στον αγροτικό τομέα. Αλλαγές που μάλλον δεν έχουν επικοινωνήσει όσο πρέπει οι έχοντες την ευθύνη.

Τον τελευταίο καιρό διανύουμε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών στον αγροτικό τομέα. Αλλαγές που μάλλον δεν έχουν επικοινωνήσει όσο πρέπει οι έχοντες την ευθύνη. Οι αλλαγές αυτές εξελίσσονται σε πολλούς τομείς και ένας από αυτούς είναι και ο Γεωργοοικονομικός.

Στο γεωργοοικονομικό τομέα, οι αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η έλλειψη ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας, δημιουργεί ανασφάλεια στις τάξεις των αγροτών. Όπως έχουμε γράψει, η ΚΑΠ «ξαναμοιράζει την τράπουλα», χωρίς όμως να γνωρίζουν οι αγρότες μας πως θα γίνει αυτό. Στις τάξεις των αγροτών θεωρείται πλέον βέβαιο πως οι χρηματοοικονομικές ροές των κοινοτικών επιδοτήσεων θα μειωθούν στην πλειοψηφία των αυτών, ενώ κανείς δε νιώθει σίγουρος για τα χρονοδιαγράμματα αυτών των πληρωμών.

Από την άλλη, ένα από τα δημοφιλέστερα επενδυτικά προγράμματα του (τα γνωστά στους αγρότες Σχέδια Βελτίωσης) είναι σε εξέλιξη με έναν προϋπολογισμό που αγγίζει τα 230 εκατομμύρια ευρώ, νούμερο που σε όσους είναι εκτός του γεωργικού τομέα μπορεί να φαντάζει μεγάλο, ωστόσο είναι περίπου στο 1/3 σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξη του αντίστοιχου προγράμματος, που τότε ο προϋπολογισμός ξεπερνούσε τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση αυτή, περιορίζει και το ενδιαφέρον των εν δυνάμει επενδυτών, αφού θα εγκριθούν συνολικά λιγότερες προτάσεις σε σχέση με το παρελθόν. Βέβαια, εντός των επόμενων δύο ή τριών ετών θα έχουμε νέα πρόσκληση του εν λόγω μέτρου, με μεγαλύτερο προϋπολογισμό (προκύπτει από το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη γεωργία, όπως αυτό έχει εγκριθεί) και μάλλον με διαφορετικά κριτήρια ένταξης σε σχέση με αυτά της υφιστάμενη προκήρυξης.

Για το 2023, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου κοινοτικών επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) παρέμεινε κλειστό μέχρι και τις 15/5, καθυστέρηση σημαντική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ είναι σε εκκρεμότητα πολλές από τις εφαρμοστικές αποφάσεις (για τα eco-schemes) που πρέπει να συνταχθούν και να ενσωματωθούν πλέον στο σύστημα αυτό, ώστε να μπορούν οι αγρότες μας να αξιοποιήσουν στο 100% τα χρήματα που συνδέονται με την εφαρμογή της ΚΑΠ. Από το σύστημα αυτό περνά η πλειοψηφία των κοινοτικών επιδοτήσεων και κάθε μέρα καθυστέρησης, ενδεχομένως καθυστερεί και τις πληρωμές αυτών των ενισχύσεων στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας μας. Να τονίσουμε βέβαια, πως το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, αφού από ότι φαίνεται δυσκολίες αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Ισπανοί που δηλώνουν πως χρειάζονται πλέον τριπλάσιο χρόνο επεξεργασίας για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ οι περικοπές ενισχύσεων για τους Ισπανούς αγρότες σε αυτή την ΚΑΠ αγγίζουν το 20-30%.

Για τη χώρα μας, από το σύστημα αυτό περνούν πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων, αξίας που μπορεί να αγγίξει τα 1,9 δισ. ετησίως. Οι πληρωμές αυτές θα επαναλαμβάνονται ετησίως έως και το 2027, εκτός και αν τροποποιηθεί η ΚΑΠ στα ενδιάμεσα έτη.

Τέλος, τον τελευταίο χρόνο έχουν πληρωθεί πολλές ενισχύσεις σε πολλές επιχειρήσεις αλλά και στους αγρότες που ουσιαστικά δίνονται ως οικονομικές αποζημιώσεις ώστε να καλύψουν μέρος των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων που έχει δημιουργήσει ο Ρωσσοουκρανικός πόλεμος. Οι εκλογές ενδεχομένως πίεσαν περισσότερο τους κυβερνόντες για την καταβολή αυτών των αποζημιώσεων. Οι αποζημιώσεις αυτές ωστόσο, δε δόθηκαν ανά καλλιέργεια στο σύνολο της χώρας αλλά δόθηκαν επιλεκτικά σε συγκεκριμένες περιοχές (προφανώς λόγω αδυναμία κάλυψης του προϋπολογισμού στο σύνολο της χώρας) και τελικά δίχασαν ομάδες αγροτών.

Όπως και να έχει, είμαστε σε αναμονή εξελίξεων και σίγουρα οι εξελίξεις δημιουργούν σύγχυση και ανασφάλεια στις τάξεις των αγροτών, χωρίς να φαίνεται πως κάτι τέτοιο θα αλλάξει σύντομα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:44

Κακλαμάνης σε Μέτσολα: «Όχι» σε περικοπές στους αγρότες – «Όχι» σε διαιρεμένη Κύπρο

13:41

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Europa Experience: Είμαστε ισχυρότεροι όταν είμαστε ενωμένοι

13:39

Συρία: Τους 13 έφτασαν οι νεκροί από την επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων

13:33

Αρκαδία: Μοναστήρια, φύση και ιστορικότητα στο «Άγιον Όρος της Πελοποννήσου»

13:26

instacar ανταλλαγή: η νέα υπηρεσία που κάνει το leasing ακόμα πιο εύκολο και προσιτό από ποτέ

13:24

5 ελατοσκέπαστα χωριά κοντά στην Αθήνα για χριστουγεννιάτικες αποδράσεις

13:19

Διαμαντοπούλου: Είναι μεγάλη η ανάγκη για νέο εθνικό σχέδιο υδατικής ανθεκτικότητας

13:16

Το 2024 καταγράφηκαν 11 εκατ. κρούσματα ιλαράς - 800.000 περισσότερα από τα προπανδημικά χρόνια

13:13

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Σε Φάληρο, Άλιμο και Κηφισιά τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης

13:13

Ινδία: Κατέγραψε την ταχύτερη ανάπτυξη των τελευταίων έξι τριμήνων παρά τους δασμούς Τραμπ

13:12

Επίσκεψη Χάρη Θεοχάρη, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

13:11

Στάση εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ το Σάββατο - Οι ώρες

13:04

Οικονομικές εξελίξεις και ειδήσεις της εβδομάδας μέσα από κουίζ!

12:58

Μαρινάκης: Ο κ. Ανδρουλάκης συμπεριφέρθηκε ως «τρολ» του διαδικτύου

12:41

ΔΥΠΑ: Αύριο η 48η Ημέρα Καριέρας στη Δράμα - Πάνω από 30 επιχειρήσεις, 700 θέσεις εργασίας

12:38

Ο Όμιλος AKTOR απέσπασε τη διάκριση "Silver Medal Award" από την EcoVadis

12:32

Ο ΠΟΥ δίνει για πρώτη φορά συστάσεις για αντιμετώπιση της υπογονιμότητας

12:30

Κακοκαιρία: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Παραμένουν σε συναγερμό πολλές περιοχές

12:23

Αύξηση 10,5% σημείωσαν τον Σεπτέμβριο τα οδικά τροχαία ατυχήματα

12:23

Μειώθηκε τον Οκτώβριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία

12:21

ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή μείωση για τον κύκλο εργασιών του λιανεμπορίου τον Σεπτέμβιο

12:09

Σκέρτσος: Ιστορικού χαρακτήρα η συμφωνία ΓΣΕΕ-εργοδοτών-πολιτείας

12:05

Κοντογεώργης: Ενισχύουμε το εισόδημα των συμπολιτών μας που είναι στο ενοίκιο

12:05

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μειώσει τα οφέλη της άσκησης για την υγεία

11:55

IWG: Ρεκόρ επέκτασης δικτύου στο γ' τρίμηνο - Αύξηση 4% στα έσοδα

11:55

Νοικιάζεις ή θες να νοικιάσεις; Τι δεν έχει δικαιώμα να σου πει ο ιδιοκτήτης

11:46

ΕΣΠ: Ευκαιρία για διαφάνεια η νέα Αρχή Εποπτείας Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή

11:39

Πετρέλαιο: Καθ' οδόν για το χειρότερο μηνιαίο σερί από το 2023 το Brent

11:36

PYLON flex από τον Όμιλο EPSILONNET: Η νέα εποχή ERP & CRM 
με ενσωματωμένες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης

11:33

«Protergia Χριστουγεννιάτικο Χωριό»: Ανοίγει τις πύλες του στο Πεδίον του Άρεως

gazzetta
gazzetta reader insider insider