«Γεωργοοικονομική ανασφάλεια» για τους αγρότες;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Γεωργοοικονομική ανασφάλεια» για τους αγρότες;
Τον τελευταίο καιρό διανύουμε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών στον αγροτικό τομέα. Αλλαγές που μάλλον δεν έχουν επικοινωνήσει όσο πρέπει οι έχοντες την ευθύνη.

Τον τελευταίο καιρό διανύουμε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών στον αγροτικό τομέα. Αλλαγές που μάλλον δεν έχουν επικοινωνήσει όσο πρέπει οι έχοντες την ευθύνη. Οι αλλαγές αυτές εξελίσσονται σε πολλούς τομείς και ένας από αυτούς είναι και ο Γεωργοοικονομικός.

Στο γεωργοοικονομικό τομέα, οι αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η έλλειψη ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας, δημιουργεί ανασφάλεια στις τάξεις των αγροτών. Όπως έχουμε γράψει, η ΚΑΠ «ξαναμοιράζει την τράπουλα», χωρίς όμως να γνωρίζουν οι αγρότες μας πως θα γίνει αυτό. Στις τάξεις των αγροτών θεωρείται πλέον βέβαιο πως οι χρηματοοικονομικές ροές των κοινοτικών επιδοτήσεων θα μειωθούν στην πλειοψηφία των αυτών, ενώ κανείς δε νιώθει σίγουρος για τα χρονοδιαγράμματα αυτών των πληρωμών.

Από την άλλη, ένα από τα δημοφιλέστερα επενδυτικά προγράμματα του (τα γνωστά στους αγρότες Σχέδια Βελτίωσης) είναι σε εξέλιξη με έναν προϋπολογισμό που αγγίζει τα 230 εκατομμύρια ευρώ, νούμερο που σε όσους είναι εκτός του γεωργικού τομέα μπορεί να φαντάζει μεγάλο, ωστόσο είναι περίπου στο 1/3 σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξη του αντίστοιχου προγράμματος, που τότε ο προϋπολογισμός ξεπερνούσε τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση αυτή, περιορίζει και το ενδιαφέρον των εν δυνάμει επενδυτών, αφού θα εγκριθούν συνολικά λιγότερες προτάσεις σε σχέση με το παρελθόν. Βέβαια, εντός των επόμενων δύο ή τριών ετών θα έχουμε νέα πρόσκληση του εν λόγω μέτρου, με μεγαλύτερο προϋπολογισμό (προκύπτει από το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη γεωργία, όπως αυτό έχει εγκριθεί) και μάλλον με διαφορετικά κριτήρια ένταξης σε σχέση με αυτά της υφιστάμενη προκήρυξης.

Για το 2023, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου κοινοτικών επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) παρέμεινε κλειστό μέχρι και τις 15/5, καθυστέρηση σημαντική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ είναι σε εκκρεμότητα πολλές από τις εφαρμοστικές αποφάσεις (για τα eco-schemes) που πρέπει να συνταχθούν και να ενσωματωθούν πλέον στο σύστημα αυτό, ώστε να μπορούν οι αγρότες μας να αξιοποιήσουν στο 100% τα χρήματα που συνδέονται με την εφαρμογή της ΚΑΠ. Από το σύστημα αυτό περνά η πλειοψηφία των κοινοτικών επιδοτήσεων και κάθε μέρα καθυστέρησης, ενδεχομένως καθυστερεί και τις πληρωμές αυτών των ενισχύσεων στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας μας. Να τονίσουμε βέβαια, πως το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, αφού από ότι φαίνεται δυσκολίες αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Ισπανοί που δηλώνουν πως χρειάζονται πλέον τριπλάσιο χρόνο επεξεργασίας για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ οι περικοπές ενισχύσεων για τους Ισπανούς αγρότες σε αυτή την ΚΑΠ αγγίζουν το 20-30%.

Για τη χώρα μας, από το σύστημα αυτό περνούν πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων, αξίας που μπορεί να αγγίξει τα 1,9 δισ. ετησίως. Οι πληρωμές αυτές θα επαναλαμβάνονται ετησίως έως και το 2027, εκτός και αν τροποποιηθεί η ΚΑΠ στα ενδιάμεσα έτη.

Τέλος, τον τελευταίο χρόνο έχουν πληρωθεί πολλές ενισχύσεις σε πολλές επιχειρήσεις αλλά και στους αγρότες που ουσιαστικά δίνονται ως οικονομικές αποζημιώσεις ώστε να καλύψουν μέρος των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων που έχει δημιουργήσει ο Ρωσσοουκρανικός πόλεμος. Οι εκλογές ενδεχομένως πίεσαν περισσότερο τους κυβερνόντες για την καταβολή αυτών των αποζημιώσεων. Οι αποζημιώσεις αυτές ωστόσο, δε δόθηκαν ανά καλλιέργεια στο σύνολο της χώρας αλλά δόθηκαν επιλεκτικά σε συγκεκριμένες περιοχές (προφανώς λόγω αδυναμία κάλυψης του προϋπολογισμού στο σύνολο της χώρας) και τελικά δίχασαν ομάδες αγροτών.

Όπως και να έχει, είμαστε σε αναμονή εξελίξεων και σίγουρα οι εξελίξεις δημιουργούν σύγχυση και ανασφάλεια στις τάξεις των αγροτών, χωρίς να φαίνεται πως κάτι τέτοιο θα αλλάξει σύντομα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:21

Ο ΟΗΕ ανησυχεί για την «επιβίωση της Γάζας»

14:10

Οι 10 πιο cool δρόμοι του κόσμου - Ανάμεσά τους ένας ελληνικός

14:01

Κακοκαιρία: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

13:59

Tesla: «Βουτιά» σχεδόν 50% των πωλήσεων στην Ευρώπη τον Οκτώβριο

13:55

Το ράλι της Alphabet αλλάζει τον χάρτη των πολυτιμότερων εισηγμένων στον κόσμο

13:49

Χρυσοχοΐδης: Μία στις τρεις γυναίκες που κάνει καταγγελία βάζει το Panic Button

13:48

Έρευνα ΔΕΗ: 8 στις 10 γυναίκες φοβούνται όταν κυκλοφορούν το βράδυ

13:36

ΤτΕ: Εκτινάχθηκαν οι τιμές διαμερισμάτων στο γ' τρίμηνο

13:33

Eurostat: Mόνο σε Ελλάδα και Ιταλία μειώθηκε το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα από το 2004

13:29

Λαβρόφ: Το ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να αντανακλά τις συνομιλίες Πούτιν - Τραμπ

13:21

Alibaba: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα έσοδα τριμήνου λόγω AI

13:20

Πλωτή χωματερή 40 τόνων απομάκρυναν από τα Μέθανα το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και η Healthy Seas

13:20

Μαρινάκης: Ο Τσίπρας στο βιβλίο του υπερασπίστηκε μέχρι και το δημοψήφισμα

13:19

Αύξηση 3,2% στον τζίρο του κλάδου καταλυμάτων το γ' τρίμηνο

13:07

GWomen Sports Summit, 4ο Συνέδριο Γυναικείου Αθλητισμού: TOGETHER. STRONGER. UNSTOPPABLE.

13:05

ΕΛΣΤΑΤ: Ανατιμήσεις της τάξης του 2% στα οικοδομικά υλικά τον Οκτώβριο

12:59

Παραιτήθηκε ο CΕΟ της Domino's Pizza στη Βρετανία

12:55

Tο Κίεβο προωθεί συνάντηση Ζελένσκι-Τραμπ στις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα

12:55

Η Γαλλία επιδιώκει τρίμηνη αναστολή της λειτουργίας της Shein

12:44

Klarna: Τι θα αγοράσουν οι Έλληνες καταναλωτές τη φετινή Black Friday

12:36

CEO Casino: Shein και Temu πρέπει να απαγορευτούν στην Ευρώπη μέχρι το 2028

12:30

ΔΥΠΑ για επίδομα μητρότητας: Το δικαιούνται όλες όσες καταβάλλουν εισφορές ως μη μισθωτές

12:27

Σλέιπεν (ΕΚΤ): Νέα προσέγγιση στις δαπάνες για τόνωση της ανάπτυξης στην ΕΕ

12:26

Αύξηση 4,9% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Οκτώβριο

12:21

UBS: Στις ελληνικές τράπεζες τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου πανευρωπαϊκά - Στα top-picks η Τρ. Πειραιώς

12:12

EBRD: «Ωρολογιακή βόμβα» για την αύξηση του ΑΕΠ η γήρανση του πληθυσμού

12:10

Spotify: Αύξηση τιμών στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2026

12:06

Έρχεται η επικίνδυνη κακοκαιρία Adel σε δυο φάσεις

11:59

easyJet: Αύξηση κερδών 9% το οικονομικό έτος 2025 - Σημαντικές βελτιώσεις στην ικανοποίηση πελατών

11:58

Προϋπολογισμός: Φοροέσοδα 59,2 δισ. ευρώ στο 10μηνο - Στα 10,2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider