Επηρεάζουν οι γεωργικές επιδοτήσεις τις τιμές στο «πιάτο» μας;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επηρεάζουν οι γεωργικές επιδοτήσεις τις τιμές στο «πιάτο» μας;
Συχνά πυκνά, όλοι όσοι δεν έχουν σχέση με το γεωργικό τομέα αναφέρονται στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και θεωρούν πως τα ποσά αυτά είναι υπέρογκα.

Συχνά πυκνά, όλοι όσοι δεν έχουν σχέση με το γεωργικό τομέα αναφέρονται στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και θεωρούν πως τα ποσά αυτά είναι υπέρογκα. Μήπως όμως δίνονται αυτές οι επιδοτήσεις για να φτάσουν όσο πιο οικονομικά γίνεται τα τρόφιμα αυτά στο «πιάτο» μας;

Οι γεωργικές επιδοτήσεις επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές των τροφίμων, καθώς αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες που καθορίζουν το κόστος παραγωγής και τελικά την προσφορά των αγροτικών προϊόντων.

Οι επιδοτήσεις παρέχονται από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς με σκοπό να υποστηρίξουν τους γεωργούς, να ενθαρρύνουν τη γεωργική παραγωγή και να διασφαλίσουν την επισιτιστική ασφάλεια. Οι γεωργικές επιδοτήσεις δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο, αντιθέτως τις συναντάμε στα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη εντός και εκτός Ευρώπης.

Οι γεωργικές επιδοτήσεις μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές των τροφίμων με διάφορους τρόπους:

  1. Μείωση του κόστους παραγωγής: Οι επιδοτήσεις μπορούν να καλύψουν ένα μέρος του κόστους παραγωγής, όπως τα επιδοτούμενα καύσιμα, λιπάσματα, σπόροι και φυτοφάρμακα, μειώνοντας το συνολικό κόστος για τους παραγωγούς. Αυτή η μείωση μεταφέρεται και στον καταναλωτή, έμμεσα ή άμεσα.
  2. Καινοτομία και αειφορία: Οι επιδοτήσεις μπορούν να προωθήσουν την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και πρακτικών στη γεωργία, όπως η αειφόρος καλλιέργεια, η βιολογική γεωργία, η ακριβής γεωργία και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κάθε κυβέρνηση ή οργανισμός μέσω των επιδοτήσεων μπορεί να ενισχύσει ενέργειες ως προς την κατεύθυνση που τελικά επιθυμεί να έρθει η όποια εξέλιξη. Αυτές οι καινοτομίες μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του κόστους παραγωγής και στη βελτίωση της παραγωγικότητας της εκμετάλλευσης συνολικά, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.
  3. Σταθεροποίηση των τιμών: Οι επιδοτήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων, καθώς οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε εγγυημένες τιμές, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε πιο σταθερές τιμές για τους καταναλωτές.
  4. Υποστήριξη οικονομικά ασθενέστερων παραγωγών: Οι επιδοτήσεις μπορούν να κατευθυνθούν στους μικρούς και οικονομικά ασθενέστερους παραγωγούς, βοηθώντας τους να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η προσφορά αυτών με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις τιμές των προϊόντων τελικά. Στη περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα είναι η διατήρηση των τιμών των τροφίμων σε πιο χαμηλά επίπεδα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ποικιλία και την προσβασιμότητα των τροφίμων για τους καταναλωτές.
  5. Επιδράσεις στο διεθνές εμπόριο: Οι επιδοτήσεις μπορούν να προκαλέσουν στρεβλώσεις στο διεθνές εμπόριο, καθώς οι επιδοτούμενοι παραγωγοί μπορεί να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές στη διεθνή αγορά. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τους ανταγωνιστές τους και να επηρεάσει τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως.

Συνοψίζοντας, οι γεωργικές επιδοτήσεις επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων με ποικίλους τρόπους, ανάλογα με τους στόχους, το είδος και την έκτασή τους. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί να λαμβάνουν υπόψη αυτές τις επιπτώσεις και να σχεδιάζουν τις πολιτικές τους αναλόγως, προκειμένου να επιτύχουν τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ της υποστήριξης των γεωργών, της προστασίας του περιβάλλοντος, της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατήρησης της προσβασιμότητας και της ποικιλίας των τροφίμων για τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Η Etsy απολύει το 12% του προσωπικού της - «Δεν οφείλεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

23:42

Κατσαφάδος: Μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στο Πόρτο Γερμενό – Κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος

23:30

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις εισαγωγές από τον μεγαλύτερο παραγωγό αβοκάντο του Μεξικού

23:17

Wall Street: «Ξεφούσκωσε» το ράλι αλλά το ρεκόρ ήρθε για τον Dow

23:08

Ουγγαρία: Την ερχόμενη εβδομάδα η εκλογή του νέου προέδρου

22:48

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Βρετανίας συζήτησαν την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ουκρανίας

22:37

O Mr. Big Short πάει κόντρα στο ράλι: Προειδοποιεί για κραχ αντίστοιχο του 1987

22:23

ΗΠΑ: Το Νέο Μεξικό προσέφυγε κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης για πρόσβαση στους φακέλους Έπστιν

22:10

Λιθουανία: Εντοπίστηκε σήραγγα κάτω από τον συνοριακό φράχτη με τη Λευκορωσία για τη διακίνηση μεταναστών

21:53

Υπ. Ανάπτυξης: Στην τέταρτη φάση υλοποίησης η «Γραμμή Ενημέρωσης Επενδυτή» – Ποινική ρήτρα για εκπρόθεσμα παραδοτέα

21:40

Πετρέλαιο: Ήπιες μεταβολές με φόντο τις συζητήσεις για τον έλεγχο του Ορμούζ

21:30

Υεμένη: Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι έπληξαν και δεύτερο σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Άντεν

21:15

Χρυσός: Άνοδος πάνω από 4% λόγω δολαρίου και Μέσης Ανατολής - Η καλύτερη ημέρα από τον Φεβρουάριο

21:03

Αρχηγός IDF: Ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να «επιχειρεί προληπτικά» στη Γάζα

20:53

Μικροσκοπικές δίνες ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια του Ήλιου

20:40

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Ρούτε περισσότερη βοήθεια για την αντιαεροπορική άμυνα

20:23

Η Βουλγαρία έλαβε 1 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

20:15

Aktor: Πάνω από το 20% η Castellano, κάτω από το 15% η BLUE SILK μετά την ΑΜΚ

20:14

ΗΠΑ: Ο Αμπντούλ Ελ Σαγιέντ, της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, κέρδισε το χρίσμα του κόμματος στο Μίσιγκαν

20:03

ΔΕΗ: Data center 1 GW, νέα συμφωνία ΑΠΕ και Vodafone στο επίκεντρο της επόμενης φάσης ανάπτυξης

19:53

Prodea: Εγκρίθηκε πρόγραμμα επαναγοράς έως 1,3 εκατ. ιδίων μετοχών

19:37

Viohalco: Στα 4,3 δισ. ευρώ ο τζίρος εξαμήνου, αύξηση 14% - «Άλμα» 62% στα κέρδη προ φόρων

19:32

Fitch: Ο κίνδυνος διόρθωσης στην AI απειλεί οικονομία και αγορές

19:29

Επιφυλακτικό ρεκόρ στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν

19:12

Τρεις συλλήψεις σε Τρίκαλα, Ανατολική Αττική και Πρέβεζα για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

19:02

Ιράν: Συμφώνησε με το Ομάν για τις συντεταγμένες της διαδρομής μέσω των Στενών του Ορμούζ

18:47

Flexopack: Από 7 Αυγούστου η διαπραγμάτευση των 82.400 νέων μετοχών

18:34

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 734 εκατ. στο εξάμηνο – Στα 393 εκατ. τα καθαρά κέρδη

18:32

Λίβανος: Ένας νεκρός και 11 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα στην κοινότητα Τεμπνίν

18:19

Αυστρία: Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, με 41,2 βαθμούς Κελσίου


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider