Επηρεάζουν οι γεωργικές επιδοτήσεις τις τιμές στο «πιάτο» μας;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επηρεάζουν οι γεωργικές επιδοτήσεις τις τιμές στο «πιάτο» μας;
Συχνά πυκνά, όλοι όσοι δεν έχουν σχέση με το γεωργικό τομέα αναφέρονται στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και θεωρούν πως τα ποσά αυτά είναι υπέρογκα.

Συχνά πυκνά, όλοι όσοι δεν έχουν σχέση με το γεωργικό τομέα αναφέρονται στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και θεωρούν πως τα ποσά αυτά είναι υπέρογκα. Μήπως όμως δίνονται αυτές οι επιδοτήσεις για να φτάσουν όσο πιο οικονομικά γίνεται τα τρόφιμα αυτά στο «πιάτο» μας;

Οι γεωργικές επιδοτήσεις επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές των τροφίμων, καθώς αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες που καθορίζουν το κόστος παραγωγής και τελικά την προσφορά των αγροτικών προϊόντων.

Οι επιδοτήσεις παρέχονται από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς με σκοπό να υποστηρίξουν τους γεωργούς, να ενθαρρύνουν τη γεωργική παραγωγή και να διασφαλίσουν την επισιτιστική ασφάλεια. Οι γεωργικές επιδοτήσεις δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο, αντιθέτως τις συναντάμε στα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη εντός και εκτός Ευρώπης.

Οι γεωργικές επιδοτήσεις μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές των τροφίμων με διάφορους τρόπους:

  1. Μείωση του κόστους παραγωγής: Οι επιδοτήσεις μπορούν να καλύψουν ένα μέρος του κόστους παραγωγής, όπως τα επιδοτούμενα καύσιμα, λιπάσματα, σπόροι και φυτοφάρμακα, μειώνοντας το συνολικό κόστος για τους παραγωγούς. Αυτή η μείωση μεταφέρεται και στον καταναλωτή, έμμεσα ή άμεσα.
  2. Καινοτομία και αειφορία: Οι επιδοτήσεις μπορούν να προωθήσουν την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και πρακτικών στη γεωργία, όπως η αειφόρος καλλιέργεια, η βιολογική γεωργία, η ακριβής γεωργία και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κάθε κυβέρνηση ή οργανισμός μέσω των επιδοτήσεων μπορεί να ενισχύσει ενέργειες ως προς την κατεύθυνση που τελικά επιθυμεί να έρθει η όποια εξέλιξη. Αυτές οι καινοτομίες μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του κόστους παραγωγής και στη βελτίωση της παραγωγικότητας της εκμετάλλευσης συνολικά, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.
  3. Σταθεροποίηση των τιμών: Οι επιδοτήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων, καθώς οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε εγγυημένες τιμές, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε πιο σταθερές τιμές για τους καταναλωτές.
  4. Υποστήριξη οικονομικά ασθενέστερων παραγωγών: Οι επιδοτήσεις μπορούν να κατευθυνθούν στους μικρούς και οικονομικά ασθενέστερους παραγωγούς, βοηθώντας τους να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η προσφορά αυτών με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις τιμές των προϊόντων τελικά. Στη περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα είναι η διατήρηση των τιμών των τροφίμων σε πιο χαμηλά επίπεδα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ποικιλία και την προσβασιμότητα των τροφίμων για τους καταναλωτές.
  5. Επιδράσεις στο διεθνές εμπόριο: Οι επιδοτήσεις μπορούν να προκαλέσουν στρεβλώσεις στο διεθνές εμπόριο, καθώς οι επιδοτούμενοι παραγωγοί μπορεί να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές στη διεθνή αγορά. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τους ανταγωνιστές τους και να επηρεάσει τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως.

Συνοψίζοντας, οι γεωργικές επιδοτήσεις επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων με ποικίλους τρόπους, ανάλογα με τους στόχους, το είδος και την έκτασή τους. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί να λαμβάνουν υπόψη αυτές τις επιπτώσεις και να σχεδιάζουν τις πολιτικές τους αναλόγως, προκειμένου να επιτύχουν τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ της υποστήριξης των γεωργών, της προστασίας του περιβάλλοντος, της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατήρησης της προσβασιμότητας και της ποικιλίας των τροφίμων για τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:05

Tripadvisor: Το καλύτερο ξενοδοχείο του κόσμου - Από μόνο 40 ευρώ η βραδιά

07:51

Το PosoKanei «κατεβαίνει» τζάμπα - Ο έτοιμος Πολάκης για προεδρία - Το «μεσσηνιακό σωματείο» του Σαμαρά

07:43

Φουλ για τις 2.800 μονάδες - Το μεγάλο εύρος των προθεσμιακών - Άνοδος έκπληξη

07:34

Στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής ο Κυρ. Μητσοτάκης

07:32

Κιαρτζής (Helleniq Energy): Γιατί το πράσινο υδρογόνο παραμένει δύσκολη εξίσωση για τη βιομηχανία

07:24

ΗΠΑ και Ιράν υπέγραψαν εξ αποστάσεως τη συμφωνία

07:18

Επιθεώρηση εργασίας: Εστίαση, μεταφορές και εμπόριο κρατούν τα σκήπτρα της παραβατικότητας

07:11

Σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» οι επενδύσεις σε υδρογόνο και πράσινα αέρια - Ο «φόβος» του ETS

07:08

Φορολογικά κίνητρα για hedge funds και private equity - Στόχος η μετατροπή της Αθήνας σε επενδυτικό hub

23:58

Αφγανιστάν: Απαγορεύεται η χρήση smartphone στους δημόσιους υπαλλήλους

23:53

Η Τεχεράνη εξετάζει την υπογραφή συμφωνίας από τους προέδρους Ιράν και ΗΠΑ

23:47

Στο παλάτι των Βερσαλλιών ο Τραμπ για το δείπνο με τον Μακρόν

23:32

Βρετανία: Το BBC θα καταργήσει 550 θέσεις εργασίας έως τον Μάρτιο του 2027

23:24

Πιερρακάκης: «Η ισχυρή πορεία της οικονομίας δεν έχει αξία αν δεν βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη»

23:13

Απώλειες στη Wall Street μετά το «παράθυρο» για αυξήσεις επιτοκίων από Fed

22:56

Πετρέλαιο: Κέρδη σχεδόν 1% έφερε η νέα απειλή Τραμπ προς το Ιράν

22:47

Τραμπ: Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα παραμείνουν «για κάποιο διάστημα» στην περιοχή του Κόλπου

22:22

Τουρκία: Απορρίπτει ως «αβάσιμη και ανακριβή» την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

22:14

Χρυσός: Απώλειες 1% μετά την «παύση» Fed

21:55

Το πρώτο μήνυμα Γουόρς στην προεδρία της Fed - Τι αλλαγές φέρνει

21:49

Τσίπρας: Δεν είναι λαϊκισμός η λαϊκότητα - Οι προτάσεις μας μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητα των ανθρώπων

21:47

Στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αύριο ο Ν. Δένδιας

21:28

Παπασταύρου: Εγκριση του Eastern Mediterranean Gateway Act από τις ΗΠΑ

21:01

Fed: Τέταρτο «φρένο» στα επιτόκια στο ντεμπούτο Γουόρς

21:00

ΔΑΑ: Υπερκάλυψη 5,2 φορές για το ομόλογο των 500 εκατ. – Προσφορές άνω των 2,6 δισ.

20:39

ΗΠΑ: Ένα βήμα πιο κοντά στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Πύλη της Ανατολικής Μεσογείου

20:37

Το πλήρες κείμενο συμφωνίας 14 σημείων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

20:24

Κικίλιας: «Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και ενισχύουμε τη διαφάνεια για τους ναυτικούς μας»

20:14

Λίβανος: «Μεγάλη νίκη» χαρακτηρίζει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

19:59

Η Ουκρανία δεσμεύεται να απομονώσει την Κριμαία μέσω επιθέσεων με drones


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider