Επηρεάζουν οι γεωργικές επιδοτήσεις τις τιμές στο «πιάτο» μας;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επηρεάζουν οι γεωργικές επιδοτήσεις τις τιμές στο «πιάτο» μας;
Συχνά πυκνά, όλοι όσοι δεν έχουν σχέση με το γεωργικό τομέα αναφέρονται στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και θεωρούν πως τα ποσά αυτά είναι υπέρογκα.

Συχνά πυκνά, όλοι όσοι δεν έχουν σχέση με το γεωργικό τομέα αναφέρονται στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και θεωρούν πως τα ποσά αυτά είναι υπέρογκα. Μήπως όμως δίνονται αυτές οι επιδοτήσεις για να φτάσουν όσο πιο οικονομικά γίνεται τα τρόφιμα αυτά στο «πιάτο» μας;

Οι γεωργικές επιδοτήσεις επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές των τροφίμων, καθώς αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες που καθορίζουν το κόστος παραγωγής και τελικά την προσφορά των αγροτικών προϊόντων.

Οι επιδοτήσεις παρέχονται από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς με σκοπό να υποστηρίξουν τους γεωργούς, να ενθαρρύνουν τη γεωργική παραγωγή και να διασφαλίσουν την επισιτιστική ασφάλεια. Οι γεωργικές επιδοτήσεις δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο, αντιθέτως τις συναντάμε στα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη εντός και εκτός Ευρώπης.

Οι γεωργικές επιδοτήσεις μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές των τροφίμων με διάφορους τρόπους:

  1. Μείωση του κόστους παραγωγής: Οι επιδοτήσεις μπορούν να καλύψουν ένα μέρος του κόστους παραγωγής, όπως τα επιδοτούμενα καύσιμα, λιπάσματα, σπόροι και φυτοφάρμακα, μειώνοντας το συνολικό κόστος για τους παραγωγούς. Αυτή η μείωση μεταφέρεται και στον καταναλωτή, έμμεσα ή άμεσα.
  2. Καινοτομία και αειφορία: Οι επιδοτήσεις μπορούν να προωθήσουν την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και πρακτικών στη γεωργία, όπως η αειφόρος καλλιέργεια, η βιολογική γεωργία, η ακριβής γεωργία και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κάθε κυβέρνηση ή οργανισμός μέσω των επιδοτήσεων μπορεί να ενισχύσει ενέργειες ως προς την κατεύθυνση που τελικά επιθυμεί να έρθει η όποια εξέλιξη. Αυτές οι καινοτομίες μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του κόστους παραγωγής και στη βελτίωση της παραγωγικότητας της εκμετάλλευσης συνολικά, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.
  3. Σταθεροποίηση των τιμών: Οι επιδοτήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων, καθώς οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε εγγυημένες τιμές, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε πιο σταθερές τιμές για τους καταναλωτές.
  4. Υποστήριξη οικονομικά ασθενέστερων παραγωγών: Οι επιδοτήσεις μπορούν να κατευθυνθούν στους μικρούς και οικονομικά ασθενέστερους παραγωγούς, βοηθώντας τους να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η προσφορά αυτών με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις τιμές των προϊόντων τελικά. Στη περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα είναι η διατήρηση των τιμών των τροφίμων σε πιο χαμηλά επίπεδα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ποικιλία και την προσβασιμότητα των τροφίμων για τους καταναλωτές.
  5. Επιδράσεις στο διεθνές εμπόριο: Οι επιδοτήσεις μπορούν να προκαλέσουν στρεβλώσεις στο διεθνές εμπόριο, καθώς οι επιδοτούμενοι παραγωγοί μπορεί να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές στη διεθνή αγορά. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τους ανταγωνιστές τους και να επηρεάσει τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως.

Συνοψίζοντας, οι γεωργικές επιδοτήσεις επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων με ποικίλους τρόπους, ανάλογα με τους στόχους, το είδος και την έκτασή τους. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί να λαμβάνουν υπόψη αυτές τις επιπτώσεις και να σχεδιάζουν τις πολιτικές τους αναλόγως, προκειμένου να επιτύχουν τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ της υποστήριξης των γεωργών, της προστασίας του περιβάλλοντος, της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατήρησης της προσβασιμότητας και της ποικιλίας των τροφίμων για τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:55

CrediaBank: Νέος Γενικός Διευθυντής Χρηματαγορών ο Αθανάσιος Σταθάς

09:50

Eurobank: Αγορά 1,75 εκατ. ιδίων μετοχών έναντι 7,37 εκατ. ευρώ

09:48

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έναρξη παραχώρησης ΒΟΑΚ

09:42

Oracle: Σχεδιάζει επένδυση έως 50 δισ. δολ. στο cloud

09:32

«Εργάνη»: Στο 78,5% αυξήθηκε η πλήρης απασχόληση - 563.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019

09:28

Νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση στην Alpha Bank – Στα 1.600 ευρώ ο κατώτατος μισθός

09:21

Ανοίγει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση – Τα πέντε άρθρα που είναι στο επίκεντρο

09:18

Απώλειες 5% για το πετρέλαιο μετά τις δηλώσεις Τραμπ για Ιράν

09:18

Πώς οι εταιρείες μπορούν να αποφύγουν το greenwashing

09:02

Κινέζικο ένα στα 10 αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη

08:57

Φοντάνα Ντι Τρέβι: Σε ισχύ το εισιτήριο των 2 ευρώ

08:54

Δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ: Λύση πιθανόν «αύριο»

08:48

Κόστα Ρίκα: Εκλέγεται πρόεδρος η δεξιά Λάουρα Φερνάντες - Προς νίκη από τον α' γύρο

08:45

Υπ. Υγείας: Δύο νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης - Συνέντευξη Τύπου από την Ε. Αγαπηδάκη

08:41

Χωρίς ταξί Τρίτη και Τετάρτη η Αττική - Νέα 48ωρη απεργία

08:35

ΥΠΕΞ Ιράν: «Πρέπει να ξεπεράσουμε τη δυσπιστία» έναντι των ΗΠΑ για να διεξαχθούν συνομιλίες

08:28

Επιμένει το «ξεπούλημα» στα πολύτιμα μέταλλα: Πτώση 12% για ασήμι - Πιέσεις στον χρυσό

08:16

JYSK: Αύξηση πωλήσεων κατά 10% και έξι νέα καταστήματα οι στόχοι του 2026

08:07

Τα μεγαλύτερα superyachts των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας

07:52

Καυτά θέματα στη συνταγματική αναθεώρηση απλώνει ο Κυριάκος - Πασοκικό Game of Thrones - Σφαγές σε Νομαρχιακές

07:42

Ψηφιακή Τράπεζα Γης: Τι αλλάζει στη δόμηση, ποιοι κερδίζουν και ποιοι μπαίνουν σε αυστηρότερο πλαίσιο

07:38

Ήρθε η ώρα των ΕΛΠΕ... (Στο δρόμο που χάραξε η ΑΛΦΑ και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ)

07:26

Ακίνητα: Έρχεται η μεγάλη απογραφή - Ποια στοιχεία θα δηλώσουν 7 εκατ. φορολογούμενοι

07:22

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aktor - Metlen, ΑΒΑΞ στη «μάχη» για το «ιατρικό ΣΔΙΤ» 435 εκατ. στη Θεσσαλονίκη

07:11

Πράσινα τιμολόγια: Σταθερές χρεώσεις τον Φεβρουάριο - Στα 18,7 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή

07:06

Τα σχέδια των τραπεζών - Η προέλευση των κερδών - Η στροφή στην άμυνα

23:58

Δένδιας: Παρακαταθήκη του Ι. Καποδίστρια η ανάγκη να έχει στέρεους και δυνατούς θεσμούς η πατρίδα μας

23:36

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η ταπείνωση είναι χάρη, είναι σοφία, είναι δύναμη, είναι ειρήνη

23:15

Ισραήλ: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γάζα ως τις 28 Φεβρουαρίου

22:46

Ηγουμενίτσα: Αστυνομικό μπλόκο σε 75 κιλά χασίς

gazzetta
gazzetta reader insider insider