230 εκατ. ευρώ (ή περισσότερα;) σε πολλά επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης με μικρές επενδύσεις ή «μεγάλα» Σχέδια σε λίγους επενδυτές;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
230 εκατ. ευρώ (ή περισσότερα;) σε πολλά επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης με μικρές επενδύσεις ή «μεγάλα» Σχέδια σε λίγους επενδυτές;
Πολλά Σχέδια βελτίωσης σε μικρές επενδύσεις ή μεγάλα Σχέδια σε λίγους επενδυτές; Το παραπάνω δίλημμα φαίνεται πως βασανίζει εδώ και καιρό τους αρμοδίους υπαλλήλους του ΥΠΑΑΤ και όχι άδικα. Η συγκεκριμένη δράση που αναμένεται να προκηρυχθεί πολύ σύντομα από το ΥΠΑΑΤ είναι η 4.1.5.

Πολλά Σχέδια βελτίωσης σε μικρές επενδύσεις ή μεγάλα Σχέδια σε λίγους επενδυτές; Το παραπάνω δίλημμα φαίνεται πως βασανίζει εδώ και καιρό τους αρμοδίους υπαλλήλους του ΥΠΑΑΤ και όχι άδικα. Η συγκεκριμένη δράση που αναμένεται να προκηρυχθεί πολύ σύντομα από το ΥΠΑΑΤ είναι η 4.1.5.

Το συγκεκριμένο δίλλημα είναι λογικό γιατί τα 230 εκατ. ευρώ δεν είναι αρκετά για να καλύψουν μεγάλο αριθμό σχεδίων βελτίωσης, υψηλού προϋπολογισμού, οπότε θα είναι και πολλοί αυτοί που ενδεχομένως θα μείνουν εκτός δράσης. Στην προδημοσίευση δε, το ΥΠΑΑΤ επιχείρησε να βάλει κάποιους «κόφτες», ωστόσο υπάρχουν πιέσεις από την ίδια την αγορά για αναίρεση αυτών. Από την άλλη τα γεωργικά μηχανήματα, στην πλειοψηφία αυτών, έχουν ανατιμολογηθεί προς τα πάνω αρκετά, σε σχέση με τις τιμές του 2018. Η κρίση covid, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι οι βασικότερες αιτίες. Να επισημάνουμε εδώ πως η προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης του 2018 είχε ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ με τις υπερ-δεσμεύσεις, εν τούτοις και το 2018 είχαμε ένα ποσοστό επιλαχόντων που τελικά δεν εγκρίθηκαν.

Αν λοιπόν πάμε στη λογική των προηγουμένων σχεδίων βελτίωσης και ο προϋπολογισμός μείνει ως έχει, οι εγκρίσεις δε θα ξεπεράσουν τις 2500 με 3000 αιτήσεις πανελληνίως και φυσικά θα υπάρξουν πολλές απορρίψεις αιτήσεων ένταξη στη συγκεκριμένη δράση.

Από την άλλη αν μπει ένας «κόφτης» σε διάφορες επενδύσεις ο αριθμός των εγκρίσεων μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Ωστόσο, φημολογείται πως υπάρχει η πιθανότητα αύξησης του προϋπολογισμού, για το συγκεκριμένο μέτρο των σχεδίων βελτίωσης, από κονδύλια που θα περισσέψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν τον αγροτικό τομέα και αυτά ακούγεται πως ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ προς το παρόν. Μια τέτοια αύξηση του προϋπολογισμού είναι φυσικό πως θα άλλαζε όλη τη δομή της συγκεκριμένης προκήρυξης. Δεν είναι λίγοι αυτοί δε, που θεωρούν δεδομένη την αύξηση του προϋπολογισμού λόγω… εκλογών.

Όπως και να έχει το ενδιαφέρον γεωργών και κτηνοτρόφων παραμένει εξαιρετικά έντονο, γιατί τα σχέδια βελτίωσης είναι το μέτρο που παραδοσιακά επιδοτεί μεγάλες (και μικρές) επενδύσεις στη ζωική και φυτική παραγωγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από τι εξαρτώνται οι τιμές των τροφίμων στο ράφι;

Όλες οι ειδήσεις

13:34

Αρνητική απόδοση 1,9% για το νορβηγικό κρατικό fund το α' τρίμηνο - Βαρίδι οι τεχνολογικές μετοχές

13:32

Καραβίας (Eurobank): Η διαφοροποίηση ως «δίχτυ ασφαλείας» στην ανάπτυξη

13:29

Χαρδαλιάς: Πάνω από 100 εκατ. ευρώ για νέες σχολικές μονάδες στην Αττική

13:23

Αύξηση 2,5% για τον γενικό δείκτη τιμών έργων κατασκευής νέων κτιρίων το α' τρίμηνο

13:21

ΗΠΑ: Ο Χέγκσεθ «καρατόμησε» και τον υπουργό Πολεμικού Ναυτικού εν μέσω της κρίσης στο Ορμούζ

13:18

Χίλιες νέες θέσεις εργασίας στη Γερμανία από Tesla

13:11

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ντομπρόβσκις: Αξιοσημείωτη ανάκαμψη της Ελλάδας από κάθε άποψη

13:04

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι πληρώθηκαν τα πρώτα «διόδια» για διέλευση από το Ορμούζ

13:01

Τσακλόγλου: Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι υπάρχει χώρος για υψηλές αμυντικές δαπάνες

13:00

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση και χαμηλό 16 μηνών για επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο

12:57

Ενότητα για ΓΣΕΕ: «Συνέδριο της ντροπής» με βαριές σκιές και συγκεκριμένες καταγγελίες

12:56

Η ITA Airways έγινε το 26ο μέλος της Star Alliance

12:52

Νέα αύξηση στα οικοδομικά υλικά τον Μάρτιο - Ανατιμήσεις 21,9% στο πετρέλαιο κίνησης

12:50

Εφεδρείες στήριξης 1,2 δισ. ευρώ κρατά η κυβέρνηση: Μέτρα, παροχές και... εκλογές με το υπερπλεόνασμα

12:43

Στεφάν Μπουζνά (Euronext): Εντυπωσιακό το επίτευγμα της Ελλάδας

12:35

Γάλλος ΥΠΕΞ: «Η επίθεση σε ειρηνευτικές δυνάμεις είναι επίθεση σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα»

12:26

Πετρέλαιο: Νέα κέρδη από το αδιέξοδο στα Στενά του Ορμούζ - Σχεδόν στα 105 δολάρια το Brent

12:25

Υπερταμείο: Ξεκινά ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων

12:23

Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρωθυπουργό της Λετονίας: «Μία εξαιρετική ευκαιρία να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας»

12:21

Εμπρηστικός μηχανισμός έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην Καλλιθέα

12:17

Τα βιβλιοπωλεία του κέντρου της Αθήνας που μάς έμαθαν να αγαπάμε το βιβλίο

12:11

Renault: Άλμα 7,3% στις πωλήσεις αυτοκινήτων το α' τρίμηνο - Στα 12,53 δισ. ευρώ

12:10

Κομισιόν: Η Ελλάδα εκταμίευσε τα 1,18 δισ. ευρώ

11:59

Πεντάγωνο: «Ως και έξι μήνες θα χρειαστούν για την απομάκρυνση των ναρκών από το Ορμούζ»

11:57

Επενδύσεις 18 δισ. δολαρίων στην Αυστραλία από Microsoft

11:56

Νεμφάκου (ΕΤΕ): Πρόκληση η εμπιστοσύνη των εργαζομένων στις επιχειρήσεις

11:55

Εξάρχου: «Ενεργειακή ασφάλεια σημαίνει εθνική ασφάλεια - Ιστορική ευκαιρία ο Κάθετος Διάδρομος»

11:47

ManpowerGroup: Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει το HR και στην Ελλάδα

11:46

Δούκας: Οι πόλεις είναι ταχύτερες από τις κυβερνήσεις στην πράσινη μετάβαση

11:44

Περού: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών μετά τη συμφωνία για αγορά F-16 από τις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider