230 εκατ. ευρώ (ή περισσότερα;) σε πολλά επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης με μικρές επενδύσεις ή «μεγάλα» Σχέδια σε λίγους επενδυτές;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
230 εκατ. ευρώ (ή περισσότερα;) σε πολλά επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης με μικρές επενδύσεις ή «μεγάλα» Σχέδια σε λίγους επενδυτές;
Πολλά Σχέδια βελτίωσης σε μικρές επενδύσεις ή μεγάλα Σχέδια σε λίγους επενδυτές; Το παραπάνω δίλημμα φαίνεται πως βασανίζει εδώ και καιρό τους αρμοδίους υπαλλήλους του ΥΠΑΑΤ και όχι άδικα. Η συγκεκριμένη δράση που αναμένεται να προκηρυχθεί πολύ σύντομα από το ΥΠΑΑΤ είναι η 4.1.5.

Πολλά Σχέδια βελτίωσης σε μικρές επενδύσεις ή μεγάλα Σχέδια σε λίγους επενδυτές; Το παραπάνω δίλημμα φαίνεται πως βασανίζει εδώ και καιρό τους αρμοδίους υπαλλήλους του ΥΠΑΑΤ και όχι άδικα. Η συγκεκριμένη δράση που αναμένεται να προκηρυχθεί πολύ σύντομα από το ΥΠΑΑΤ είναι η 4.1.5.

Το συγκεκριμένο δίλλημα είναι λογικό γιατί τα 230 εκατ. ευρώ δεν είναι αρκετά για να καλύψουν μεγάλο αριθμό σχεδίων βελτίωσης, υψηλού προϋπολογισμού, οπότε θα είναι και πολλοί αυτοί που ενδεχομένως θα μείνουν εκτός δράσης. Στην προδημοσίευση δε, το ΥΠΑΑΤ επιχείρησε να βάλει κάποιους «κόφτες», ωστόσο υπάρχουν πιέσεις από την ίδια την αγορά για αναίρεση αυτών. Από την άλλη τα γεωργικά μηχανήματα, στην πλειοψηφία αυτών, έχουν ανατιμολογηθεί προς τα πάνω αρκετά, σε σχέση με τις τιμές του 2018. Η κρίση covid, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι οι βασικότερες αιτίες. Να επισημάνουμε εδώ πως η προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης του 2018 είχε ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ με τις υπερ-δεσμεύσεις, εν τούτοις και το 2018 είχαμε ένα ποσοστό επιλαχόντων που τελικά δεν εγκρίθηκαν.

Αν λοιπόν πάμε στη λογική των προηγουμένων σχεδίων βελτίωσης και ο προϋπολογισμός μείνει ως έχει, οι εγκρίσεις δε θα ξεπεράσουν τις 2500 με 3000 αιτήσεις πανελληνίως και φυσικά θα υπάρξουν πολλές απορρίψεις αιτήσεων ένταξη στη συγκεκριμένη δράση.

Από την άλλη αν μπει ένας «κόφτης» σε διάφορες επενδύσεις ο αριθμός των εγκρίσεων μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Ωστόσο, φημολογείται πως υπάρχει η πιθανότητα αύξησης του προϋπολογισμού, για το συγκεκριμένο μέτρο των σχεδίων βελτίωσης, από κονδύλια που θα περισσέψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν τον αγροτικό τομέα και αυτά ακούγεται πως ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ προς το παρόν. Μια τέτοια αύξηση του προϋπολογισμού είναι φυσικό πως θα άλλαζε όλη τη δομή της συγκεκριμένης προκήρυξης. Δεν είναι λίγοι αυτοί δε, που θεωρούν δεδομένη την αύξηση του προϋπολογισμού λόγω… εκλογών.

Όπως και να έχει το ενδιαφέρον γεωργών και κτηνοτρόφων παραμένει εξαιρετικά έντονο, γιατί τα σχέδια βελτίωσης είναι το μέτρο που παραδοσιακά επιδοτεί μεγάλες (και μικρές) επενδύσεις στη ζωική και φυτική παραγωγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από τι εξαρτώνται οι τιμές των τροφίμων στο ράφι;

Όλες οι ειδήσεις

21:17

Αποκαταστάθηκε η τηλεματική του ΟΑΣΑ

21:03

WSJ: Η Aon κοντά στην εξαγορά της USI Insurance από την KKR

20:49

Η Σύρος στο επίκεντρο ιταλικών μέσων ενημέρωσης

20:30

Τι κρύβεται πίσω από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ στον Καναδά

20:11

Κλιμακώνεται η κόντρα OpenAI - Μασκ: «Κόβει» την τεχνολογία της από εταιρεία της SpaceX

19:49

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Οι εμπορικές συγκρούσεις και οι πόλεμοι είναι «δηλητήριο» για την παγκόσμια οικονομία

19:40

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται την επιλογή του λαού της Ισλανδίας, δηλώνει εκπρόσωπος

19:25

Ερντογάν για το ναυάγιο στην Κερύνεια: «Το κράτος μας έχει κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του»

19:02

Ισλανδή πρωθυπουργός για δημοψήφισμα: «Όχι οπισθοδρόμηση» αλλά «νίκη για τη δημοκρατία

18:27

Google Maps: Η «Λίμνη Οντάριο» έγινε «Lake America» για τους χρήστες στις ΗΠΑ

18:22

ΥΠΕΘΟΟ κατά ΠΑΣΟΚ για τα κόκκινα δάνεια: «Μοιράζει ανέξοδες υποσχέσεις και στέλνει τον λογαριασμό στους συνεπείς»

18:17

Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Πακιστάν συναντώνται πρώτη φορά για το νέο αμυντικό σύμφωνο

18:03

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο Μαρκόπουλο Ωρωπού

17:41

Τραμπ: Θα αναπληρώσουμε τα στρατηγικά μας αποθέματα με πετρέλαιο Βενεζουέλας

17:10

Νεπάλ - Πλημμύρες: Οι αρχές ξεκίνησαν τις ταφές μη ταυτοποιημένων θυμάτων

16:51

Οι παραλίες της Βόρειας Εύβοιας που αξίζει να επισκεφθείτε

16:38

Θετικό το καλοκαιρινό «ταμείο» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

16:31

Η NASA εκτόξευσε το νέο διαστημικό της τηλεσκόπιο, το «Nancy Grace Roman»

16:14

Δένδιας: Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» σηματοδοτεί τη μετάβαση από ένα άθροισμα οπλικών συστημάτων σε ένα ολιστικό σύστημα αποτροπής

15:44

Με τον πρόεδρο του Λιβάνου θα συναντηθεί αύριο ο πρωθυπουργός

15:39

Μιχάλης Αργυρού: Τελειώνει ο μισθός στις 15 του μήνα;

15:31

«Γκάγκαροι»: Ποιοι ήταν οι βέροι Αθηναίοι και πώς πήραν το παράξενο όνομά τους

15:08

Χατζηδάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: «Η αντιπολίτευση ζει σε άλλη χώρα – Η πραγματικότητα τη διαψεύδει»

14:54

Η ανακοίνωση της Aegean για το αεροσκάφος που έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Ρόδο

14:48

Ανατροπή πλοίου με περίπου 270 επιβαίνοντες βόρεια της Κύπρου

14:31

Άκης Σκέρτσος: Τι μάθαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης;

14:17

Θεσσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη με λεία 15.000 ευρώ

13:57

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

13:46

ΓΕΕΘΑ: Ολοκληρώθηκε η παράδοση στρατιωτικού υλικού στις ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου

13:16

Εξοχική κατοικία: Οι ξένοι «οδηγούν την αγορά», πόσα λεφτά δίνουν – Οι νέοι προορισμοί στον επενδυτικό χάρτη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider