Θορυβημένη η διεθνής κοινότητα από την παγκόσμια αναταραχή στις αγορές τροφίμων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θορυβημένη η διεθνής κοινότητα από την παγκόσμια αναταραχή στις αγορές τροφίμων
Οι ανωμαλίες που έχουν προκληθεί από τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο σε συνδυασμό με την έλλειψη χρημάτων πολλών αναπτυσσόμενων χωρών να αγοράσουν τρόφιμα, καθιστά το πρόβλημα της διατροφικής ασφάλειας κατεπείγον.

Του Δημήτρη Αντωνόπουλου

Οι επικεφαλής πέντε κορυφαίων παγκόσμιων οργανισμών, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Οργανισμού τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, του Διεθνούς οργανισμού Εμπορίου και του Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, έκαναν δεύτερη κοινή δήλωση μέσα σε λίγες ημέρες αναφορικά με την παγκόσμια έλλειψη τροφίμων και την διατροφική κρίση σε πολλές χώρες.

Σε πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, επισημαίνεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τόσο οξύ διατροφικό πρόβλημα είναι ο μεγαλύτερος στην Ιστορία!

Οι ανωμαλίες που έχουν προκληθεί από τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο σε συνδυασμό με την έλλειψη χρημάτων πολλών αναπτυσσόμενων χωρών να αγοράσουν τρόφιμα, καθιστά το πρόβλημα της διατροφικής ασφάλειας κατεπείγον.

Ήδη στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το Reuters, καράβια ιδιωτών εμπόρων, φορτωμένα με 700.000 τόνους σιτάρι περιμένουν στα λιμάνια να βρεθούν χρήματα να πληρωθεί το φορτίο και να αρχίσει η εκφόρτωσή του. Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι το 80% των τοπικών μύλων υπολειτουργούν ή έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους από έλλειψη πρώτης ύλης. Οι Αιγύπτιοι καταναλώνουν τη διπλή κατά κεφαλή ποσότητα ψωμιού από τον μέσο παγκόσμιο όρο και η κυβέρνηση έχει διαθέσει τρομακτικά ποσά (3,3 δισ. δολάρια κατά μια πηγή) για να επιδοτηθεί η παρασκευή ψωμιού. Παράλληλα, ελλείψεις εμφανίζονται και στο ηλιέλαιο αφού η χώρα εισάγει το 95% του ηλιελαίου που καταναλώνει, εκ του οποίου το 75% από τους δύο εμπόλεμους.

Οι τιμές... στα άδεια ράφια έχουν εκτοξευθεί!

Αντίστοιχη κατάσταση και την γειτονική Τυνησία, την πατρίδα της αραβικής άνοιξης: ταραχές στο κέντρο της Τύνιδας λόγω των υψηλών τιμών και των διατροφικών ελλείψεων. H κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τον προηγούμενο μήνα ότι θα έφταναν έγκαιρα 20.000 τόνοι ζάχαρης από την Ινδία για την επέτειο της Γέννησης του Μωάμεθ. Ακόμη όμως και την παραμονή της γιορτής, οι ουρές ήταν μεγάλες προκειμένου να την προμηθευτούν τα νοικοκυριά και να φτιάξουν γλυκά. Εδώ σύμφωνα με ανώνυμες μαρτυρίες η κατάσταση στα λιμάνια είναι χειρότερη από την Αίγυπτο: καράβια φορτωμένα με τρόφιμα ήρθαν κι έφυγαν….Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σε άλλες αφρικανικές χώρες, με το βρετανικό Ερυθρό Σταυρό να εκτιμά ότι 146 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς πείνας, με ορισμένες υποσαχάριες χώρες και στο Κέρας της Αφρικής, όπως η Σομαλία, Αιθιοπία, Νιγηρία και η βόρειανατολική Κένυα, να βρίσκονται στη πιο δύσκολη κατάσταση.

Παράλληλα φόβοι εγείρονται ότι το πρόβλημα μπορεί να εξαχθεί και σε Ασιατικές χώρες.

Οι επικεφαλής των 5 Διεθνών Οργανισμών, με έκδηλη ανησυχία, υπογραμμίζουν ότι οι υψηλές τιμές λιπασμάτων, ειδικά στην Ευρώπη που έχουν κλείσει πολλά εργοστάσια αμμωνίας, θα οδηγήσουν τους αγρότες να χρησιμοποιήσουν άμεσα λιγότερα λιπάσματα με συνέπεια η επόμενη καλοκαιρινή παραγωγή να είναι μειωμένη.

Τι συμβαίνει με τα σιτηρά της Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ, η σπορά σιτηρών στην Ουκρανία «καρκινοβατεί». Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερη έκταση από ότι πέρυσι και φυσικά πολύ λιγότερη από ότι συνήθως. Στη γειτονική Ρωσία, βροχές καθυστερούν κι εκεί τις σπορές, ενώ ο χειμώνας, καθοριστικός παράγοντας για την βιωσιμότητα της καλλιέργειας στις περιοχές αυτές καραδοκεί. Να θυμίσουμε, ότι το καλοκαίρι, με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδία Αγροτών της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι φετινές σπορές θα επικεντρωθούν στην καλλιέργεια ηλίανθου, διότι αυτή των σιτηρών είναι πια ασύμφορη για τους Ουκρανούς αγρότες υπό τις παρούσες συνθήκες. Δεν είναι ακόμη σαφές, εάν αυτό θα γίνει πράξη.

Ο Ρώσος πρόεδρος, άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι η συμφωνία της Κων/πολης μπορεί και να μην ανανεωθεί, ενώ τρίτες χώρες κατηγορούν πια έντονα την Τουρκία ότι μεσολαβεί για δικό της όφελος και η μερίδα του λέοντος των Ουκρανικών σιτηρών κατευθύνονται προς δικά της λιμάνια.

Οι παγκόσμιες αγορές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, μοιάζουν να αμφιταλαντεύονται προς τα που θα κινηθούν, διατηρούν όμως μέρος των υψηλών κερδών που κατέκτησαν τους προηγούμενους μήνες. Επάρκεια αγαθών υπάρχει, αλλά η έλλειψη χρημάτων καθυστερεί το διεθνές εμπόριο και θέτει νέους όρους στη δομή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Κι αυτό ακριβώς φοβούνται οι 5 μεγάλοι οργανισμοί, αλλαγές που μπορεί να θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη διατροφική ασφάλεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η κλιματική αλλαγή απειλεί ένα δισεκατομμύριο παιδιά

Κλιματική αλλαγή, πολεμικές συρράξεις και οικονομικές κρίσεις, οι κύριοι λόγοι για ευρεία επισιτιστική κρίση

Όλες οι ειδήσεις

14:20

Ιράν: Κάθε απειλή από αντιπάλους είναι πραγματική και αξιόπιστη

14:00

Πιερρακάκης: Στη ΔΕΘ θα παρουσιάσουμε σχέδιο τετραετίας

13:30

Μαρινάκης: Η αντίδραση στις ψευδείς ειδήσεις δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης ή ενός κόμματος

13:26

Τσουκαλάς: Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως επένδυσε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας αλλά τα αποτελέσματα δεν τον δικαιώνουν

13:00

Ακίνητα – Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Υψηλές προ-κρατήσεις για τον Δεκαπενταύγουστο – Τι συμβαίνει σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα

12:52

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν έπειτα από επεισοδιακή καταδίωξη με πυροβολισμούς τρία άτομα που έκλεβαν μετασχηματιστές

12:45

O Κυρ. Μητσοτάκης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχείρησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΠΠ

12:37

Ιαπωνία και ΗΠΑ αναλαμβάνουν κοινή δράση για να στηρίξουν το γεν

12:28

Κίνα: Σε 25 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός από πλημμύρα στα βορειοδυτικά

12:17

Ουγγαρία: Ανέστειλε για πρώτη φορά τη λειτουργία πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω καύσωνα

12:04

ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τις εισαγωγές από ακόμη 43 κινεζικές εταιρείες

11:45

Μαρόκο: Δίνει το όνομα του προέδρου Τραμπ σε αυτοκινητόδρομο στη Δυτική Σαχάρα

11:36

Στο τρίγωνο Ψάθα, Βενίζα Μεγάρων και Άγιο Νεκτάριο - Αγία Παρασκευή Βιλίων η μάχη με τις φλόγες

11:22

Με εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης ενισχύεται η λειτουργία της Βουλής

11:12

Ανοίγει ο δρόμος για μόνιμες προσλήψεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

10:57

Κατηγορηματική διάψευση Διαμαντοπούλου - Χριστοδουλάκη για δημοσιεύμα περί συνάντησης με Γεραπετρίτη

10:47

Μητσοτάκης: Θα βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που υπέστησαν ζημιές απ' τις φωτιές

10:36

Ο ελληνικός αμπελώνας μπροστά σε μια καλή χρονιά, με το βλέμμα στον καιρό και την κατανάλωση

10:30

Γεραπετρίτης: Προϊόν ΑΙ δημοσίευμα για συνάντησή μου με στελέχη του ΠΑΣΟΚ

09:54

Έρευνα ΕΚΤ: Δυναμική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από ελληνικές βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις

09:45

Σε νέα εποχή εισέρχεται η ελληνική αγορά crypto

09:34

Τα δύο μέτωπα στην οικονομία: Οι μειώσεις φόρων και η μάχη κατά της ακρίβειας

09:19

Συνεταιριστικές τράπεζες: Επενδύσεις, ανάπτυξη και νέα δυναμική

09:09

Βελτιωμένη είναι η εικόνας στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Φωκίδας

09:03

ΠΣ: Δύο συλλήψεις για την πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό

08:51

Πράσινα τιμολόγια: Διττή εικόνα στις χρεώσεις Αυγούστου με την μέση τιμή στα 18,8 λεπτά/kWh – Αύξηση 8% από μήνα σε μήνα

08:41

Ανάφη: Ένα νησί με ιδιαίτερη γοητεία και φανατικούς θαυμαστές

08:32

Οι πιο πράσινες πόλεις του κόσμου και τι κάνουν διαφορετικά

08:29

ΗΠΑ: Πυρκαγιές σε πάνω από 1 εκατ. στρέμματα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον

08:21

Ψηφίστε για τα νέα ευρώ!


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider