Θορυβημένη η διεθνής κοινότητα από την παγκόσμια αναταραχή στις αγορές τροφίμων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θορυβημένη η διεθνής κοινότητα από την παγκόσμια αναταραχή στις αγορές τροφίμων
Οι ανωμαλίες που έχουν προκληθεί από τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο σε συνδυασμό με την έλλειψη χρημάτων πολλών αναπτυσσόμενων χωρών να αγοράσουν τρόφιμα, καθιστά το πρόβλημα της διατροφικής ασφάλειας κατεπείγον.

Του Δημήτρη Αντωνόπουλου

Οι επικεφαλής πέντε κορυφαίων παγκόσμιων οργανισμών, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Οργανισμού τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, του Διεθνούς οργανισμού Εμπορίου και του Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, έκαναν δεύτερη κοινή δήλωση μέσα σε λίγες ημέρες αναφορικά με την παγκόσμια έλλειψη τροφίμων και την διατροφική κρίση σε πολλές χώρες.

Σε πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, επισημαίνεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τόσο οξύ διατροφικό πρόβλημα είναι ο μεγαλύτερος στην Ιστορία!

Οι ανωμαλίες που έχουν προκληθεί από τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο σε συνδυασμό με την έλλειψη χρημάτων πολλών αναπτυσσόμενων χωρών να αγοράσουν τρόφιμα, καθιστά το πρόβλημα της διατροφικής ασφάλειας κατεπείγον.

Ήδη στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το Reuters, καράβια ιδιωτών εμπόρων, φορτωμένα με 700.000 τόνους σιτάρι περιμένουν στα λιμάνια να βρεθούν χρήματα να πληρωθεί το φορτίο και να αρχίσει η εκφόρτωσή του. Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι το 80% των τοπικών μύλων υπολειτουργούν ή έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους από έλλειψη πρώτης ύλης. Οι Αιγύπτιοι καταναλώνουν τη διπλή κατά κεφαλή ποσότητα ψωμιού από τον μέσο παγκόσμιο όρο και η κυβέρνηση έχει διαθέσει τρομακτικά ποσά (3,3 δισ. δολάρια κατά μια πηγή) για να επιδοτηθεί η παρασκευή ψωμιού. Παράλληλα, ελλείψεις εμφανίζονται και στο ηλιέλαιο αφού η χώρα εισάγει το 95% του ηλιελαίου που καταναλώνει, εκ του οποίου το 75% από τους δύο εμπόλεμους.

Οι τιμές... στα άδεια ράφια έχουν εκτοξευθεί!

Αντίστοιχη κατάσταση και την γειτονική Τυνησία, την πατρίδα της αραβικής άνοιξης: ταραχές στο κέντρο της Τύνιδας λόγω των υψηλών τιμών και των διατροφικών ελλείψεων. H κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τον προηγούμενο μήνα ότι θα έφταναν έγκαιρα 20.000 τόνοι ζάχαρης από την Ινδία για την επέτειο της Γέννησης του Μωάμεθ. Ακόμη όμως και την παραμονή της γιορτής, οι ουρές ήταν μεγάλες προκειμένου να την προμηθευτούν τα νοικοκυριά και να φτιάξουν γλυκά. Εδώ σύμφωνα με ανώνυμες μαρτυρίες η κατάσταση στα λιμάνια είναι χειρότερη από την Αίγυπτο: καράβια φορτωμένα με τρόφιμα ήρθαν κι έφυγαν….Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σε άλλες αφρικανικές χώρες, με το βρετανικό Ερυθρό Σταυρό να εκτιμά ότι 146 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς πείνας, με ορισμένες υποσαχάριες χώρες και στο Κέρας της Αφρικής, όπως η Σομαλία, Αιθιοπία, Νιγηρία και η βόρειανατολική Κένυα, να βρίσκονται στη πιο δύσκολη κατάσταση.

Παράλληλα φόβοι εγείρονται ότι το πρόβλημα μπορεί να εξαχθεί και σε Ασιατικές χώρες.

Οι επικεφαλής των 5 Διεθνών Οργανισμών, με έκδηλη ανησυχία, υπογραμμίζουν ότι οι υψηλές τιμές λιπασμάτων, ειδικά στην Ευρώπη που έχουν κλείσει πολλά εργοστάσια αμμωνίας, θα οδηγήσουν τους αγρότες να χρησιμοποιήσουν άμεσα λιγότερα λιπάσματα με συνέπεια η επόμενη καλοκαιρινή παραγωγή να είναι μειωμένη.

Τι συμβαίνει με τα σιτηρά της Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ, η σπορά σιτηρών στην Ουκρανία «καρκινοβατεί». Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερη έκταση από ότι πέρυσι και φυσικά πολύ λιγότερη από ότι συνήθως. Στη γειτονική Ρωσία, βροχές καθυστερούν κι εκεί τις σπορές, ενώ ο χειμώνας, καθοριστικός παράγοντας για την βιωσιμότητα της καλλιέργειας στις περιοχές αυτές καραδοκεί. Να θυμίσουμε, ότι το καλοκαίρι, με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδία Αγροτών της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι φετινές σπορές θα επικεντρωθούν στην καλλιέργεια ηλίανθου, διότι αυτή των σιτηρών είναι πια ασύμφορη για τους Ουκρανούς αγρότες υπό τις παρούσες συνθήκες. Δεν είναι ακόμη σαφές, εάν αυτό θα γίνει πράξη.

Ο Ρώσος πρόεδρος, άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι η συμφωνία της Κων/πολης μπορεί και να μην ανανεωθεί, ενώ τρίτες χώρες κατηγορούν πια έντονα την Τουρκία ότι μεσολαβεί για δικό της όφελος και η μερίδα του λέοντος των Ουκρανικών σιτηρών κατευθύνονται προς δικά της λιμάνια.

Οι παγκόσμιες αγορές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, μοιάζουν να αμφιταλαντεύονται προς τα που θα κινηθούν, διατηρούν όμως μέρος των υψηλών κερδών που κατέκτησαν τους προηγούμενους μήνες. Επάρκεια αγαθών υπάρχει, αλλά η έλλειψη χρημάτων καθυστερεί το διεθνές εμπόριο και θέτει νέους όρους στη δομή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Κι αυτό ακριβώς φοβούνται οι 5 μεγάλοι οργανισμοί, αλλαγές που μπορεί να θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη διατροφική ασφάλεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η κλιματική αλλαγή απειλεί ένα δισεκατομμύριο παιδιά

Κλιματική αλλαγή, πολεμικές συρράξεις και οικονομικές κρίσεις, οι κύριοι λόγοι για ευρεία επισιτιστική κρίση

Όλες οι ειδήσεις

15:19

Κέντρο Επιχειρήσεων δημιουργεί το υπουργείο Ναυτιλίας

15:08

Ελβετία: «Παγώνουν» τυχόν περιουσιακά στοιχεία του Μαδούρο

15:01

Συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για το πρόβλημα σε συχνότητες του FIR Αθηνών

15:00

Ανοδικά οι αμερικανικές πετρελαϊκές μετοχές λόγω Βενεζουέλας - Άλμα 8% για τη Chevron

14:59

ΗΠΑ: Η αστυνομία ερευνά περιστατικό στην κατοικία του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς

14:52

Metlen: Κλίμακα, πειθαρχία και ορατότητα - Τι δείχνει το διάγραμμα της μετοχής

14:43

Γερμανία: Η προστασία της Γροιλανδίας θα συζητηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αν χρειαστεί

14:31

Στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ο Νικολάς Μαδούρο

14:13

Παπασταύρου: Σε 12 με 15 μήνες η πρώτη υπεράκτια ερευνητική γεώτρηση μετά από 40 χρόνια

14:08

ΕΣΗΕΑ για Γιώργο Παπαδάκη: Η θέση που κατέχει στη συλλογική μνήμη θα παραμείνει μοναδική

14:05

Κεραμέως: Νέος χρόνος με σχέδιο και προτεραιότητες

13:51

Μακρόν: Η μέθοδος των ΗΠΑ για τη σύλληψη του Μαδούρο δεν υποστηρίζεται ούτε εγκρίνεται από τη Γαλλία

13:43

Κορκίδης: Ο «γόρδιος δεσμός» των αγροτικών μπλόκων θα λυθεί μόνο με διάλογο

13:40

Επτά απροσδόκητα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής

13:11

Ράλι για το ασήμι ελέω Βενεζουέλας - Ισχυρή άνοδος και για τον χρυσό

13:11

Αναβάθμιση της αεροναυτιλίας: Τα 7 σημεία του Σχεδίου Δράσης του υπουργείου Υποδομών

12:51

Μαρινάκης: Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για τους αγρότες - Η υπομονή έχει εξαντληθεί

12:50

Ο Ζελένσκι διόρισε οικονομική του σύμβουλο την πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Καναδά

12:45

Βαρουφάκης: Έχω πάρει ecstasy μια φορά και ήταν μια καταπληκτική εμπειρία

12:39

ΔΥΠΑ: Πάνω από 1.000 ευκαιρίες απασχόλησης στη Λάρισα

12:36

Τρεις προορισμοί με ξεχωριστά έθιμα για τα Θεοφάνια

12:23

Ένας χρόνος από τον θάνατο του Κώστα Σημίτη - Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ

12:18

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Σε ποιες περιοχές αναμένονται

12:11

Τσιάρας: Θέλουμε να τελειώσουμε με τα ζητήματα των αγροτών - Nα ξεκαθαρίσουν τι θέλουν

12:10

Τουρισμός: Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ, το καμπανάκι από το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών και οι λοιπές προκλήσεις

12:00

Το Ιράν ζήτησε την απελευθέρωση του προέδρου της Βενεζουέλας Μαδούρο

11:42

Ερντογάν στο Bloomberg: Καθοριστική για το ΝΑΤΟ η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35

11:32

UBS: Νέα σύσταση neutral και τιμή-στόχος 10,7 ευρώ για τη μετοχή του ΔΑΑ

11:27

Μπλακ άουτ στα αεροδρόμια: Τι αποζημιώσεις δικαιούνται οι επιβάτες

11:16

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας προς Τραμπ: «Όχι άλλες φαντασιώσεις προσάρτησης»

gazzetta
gazzetta reader insider insider