Θορυβημένη η διεθνής κοινότητα από την παγκόσμια αναταραχή στις αγορές τροφίμων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θορυβημένη η διεθνής κοινότητα από την παγκόσμια αναταραχή στις αγορές τροφίμων
Οι ανωμαλίες που έχουν προκληθεί από τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο σε συνδυασμό με την έλλειψη χρημάτων πολλών αναπτυσσόμενων χωρών να αγοράσουν τρόφιμα, καθιστά το πρόβλημα της διατροφικής ασφάλειας κατεπείγον.

Του Δημήτρη Αντωνόπουλου

Οι επικεφαλής πέντε κορυφαίων παγκόσμιων οργανισμών, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Οργανισμού τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, του Διεθνούς οργανισμού Εμπορίου και του Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, έκαναν δεύτερη κοινή δήλωση μέσα σε λίγες ημέρες αναφορικά με την παγκόσμια έλλειψη τροφίμων και την διατροφική κρίση σε πολλές χώρες.

Σε πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, επισημαίνεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τόσο οξύ διατροφικό πρόβλημα είναι ο μεγαλύτερος στην Ιστορία!

Οι ανωμαλίες που έχουν προκληθεί από τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο σε συνδυασμό με την έλλειψη χρημάτων πολλών αναπτυσσόμενων χωρών να αγοράσουν τρόφιμα, καθιστά το πρόβλημα της διατροφικής ασφάλειας κατεπείγον.

Ήδη στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το Reuters, καράβια ιδιωτών εμπόρων, φορτωμένα με 700.000 τόνους σιτάρι περιμένουν στα λιμάνια να βρεθούν χρήματα να πληρωθεί το φορτίο και να αρχίσει η εκφόρτωσή του. Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι το 80% των τοπικών μύλων υπολειτουργούν ή έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους από έλλειψη πρώτης ύλης. Οι Αιγύπτιοι καταναλώνουν τη διπλή κατά κεφαλή ποσότητα ψωμιού από τον μέσο παγκόσμιο όρο και η κυβέρνηση έχει διαθέσει τρομακτικά ποσά (3,3 δισ. δολάρια κατά μια πηγή) για να επιδοτηθεί η παρασκευή ψωμιού. Παράλληλα, ελλείψεις εμφανίζονται και στο ηλιέλαιο αφού η χώρα εισάγει το 95% του ηλιελαίου που καταναλώνει, εκ του οποίου το 75% από τους δύο εμπόλεμους.

Οι τιμές... στα άδεια ράφια έχουν εκτοξευθεί!

Αντίστοιχη κατάσταση και την γειτονική Τυνησία, την πατρίδα της αραβικής άνοιξης: ταραχές στο κέντρο της Τύνιδας λόγω των υψηλών τιμών και των διατροφικών ελλείψεων. H κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τον προηγούμενο μήνα ότι θα έφταναν έγκαιρα 20.000 τόνοι ζάχαρης από την Ινδία για την επέτειο της Γέννησης του Μωάμεθ. Ακόμη όμως και την παραμονή της γιορτής, οι ουρές ήταν μεγάλες προκειμένου να την προμηθευτούν τα νοικοκυριά και να φτιάξουν γλυκά. Εδώ σύμφωνα με ανώνυμες μαρτυρίες η κατάσταση στα λιμάνια είναι χειρότερη από την Αίγυπτο: καράβια φορτωμένα με τρόφιμα ήρθαν κι έφυγαν….Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σε άλλες αφρικανικές χώρες, με το βρετανικό Ερυθρό Σταυρό να εκτιμά ότι 146 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς πείνας, με ορισμένες υποσαχάριες χώρες και στο Κέρας της Αφρικής, όπως η Σομαλία, Αιθιοπία, Νιγηρία και η βόρειανατολική Κένυα, να βρίσκονται στη πιο δύσκολη κατάσταση.

Παράλληλα φόβοι εγείρονται ότι το πρόβλημα μπορεί να εξαχθεί και σε Ασιατικές χώρες.

Οι επικεφαλής των 5 Διεθνών Οργανισμών, με έκδηλη ανησυχία, υπογραμμίζουν ότι οι υψηλές τιμές λιπασμάτων, ειδικά στην Ευρώπη που έχουν κλείσει πολλά εργοστάσια αμμωνίας, θα οδηγήσουν τους αγρότες να χρησιμοποιήσουν άμεσα λιγότερα λιπάσματα με συνέπεια η επόμενη καλοκαιρινή παραγωγή να είναι μειωμένη.

Τι συμβαίνει με τα σιτηρά της Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ, η σπορά σιτηρών στην Ουκρανία «καρκινοβατεί». Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερη έκταση από ότι πέρυσι και φυσικά πολύ λιγότερη από ότι συνήθως. Στη γειτονική Ρωσία, βροχές καθυστερούν κι εκεί τις σπορές, ενώ ο χειμώνας, καθοριστικός παράγοντας για την βιωσιμότητα της καλλιέργειας στις περιοχές αυτές καραδοκεί. Να θυμίσουμε, ότι το καλοκαίρι, με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδία Αγροτών της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι φετινές σπορές θα επικεντρωθούν στην καλλιέργεια ηλίανθου, διότι αυτή των σιτηρών είναι πια ασύμφορη για τους Ουκρανούς αγρότες υπό τις παρούσες συνθήκες. Δεν είναι ακόμη σαφές, εάν αυτό θα γίνει πράξη.

Ο Ρώσος πρόεδρος, άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι η συμφωνία της Κων/πολης μπορεί και να μην ανανεωθεί, ενώ τρίτες χώρες κατηγορούν πια έντονα την Τουρκία ότι μεσολαβεί για δικό της όφελος και η μερίδα του λέοντος των Ουκρανικών σιτηρών κατευθύνονται προς δικά της λιμάνια.

Οι παγκόσμιες αγορές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, μοιάζουν να αμφιταλαντεύονται προς τα που θα κινηθούν, διατηρούν όμως μέρος των υψηλών κερδών που κατέκτησαν τους προηγούμενους μήνες. Επάρκεια αγαθών υπάρχει, αλλά η έλλειψη χρημάτων καθυστερεί το διεθνές εμπόριο και θέτει νέους όρους στη δομή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Κι αυτό ακριβώς φοβούνται οι 5 μεγάλοι οργανισμοί, αλλαγές που μπορεί να θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη διατροφική ασφάλεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η κλιματική αλλαγή απειλεί ένα δισεκατομμύριο παιδιά

Κλιματική αλλαγή, πολεμικές συρράξεις και οικονομικές κρίσεις, οι κύριοι λόγοι για ευρεία επισιτιστική κρίση

Όλες οι ειδήσεις

15:41

Reuters: Με το βλέμμα στην αντίδραση των αγορών μετά τους νέους δασμούς Τραμπ

15:25

Μπακογιάννης: Η πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος

15:03

Χατζηδάκης: Δεν πάμε μπροστά με πετροπόλεμο

14:56

Ολλανδία: Εκβιασμός η απειλή Τραμπ για επιβολή νέων δασμών λόγω Γροιλανδίας

14:50

Αναγεννητική φιλοξενία: Το επόμενο βήμα μετά τη βιωσιμότητα στον Τουρισμό

14:45

Οι συριακές δυνάμεις κατέλαβαν δύο ενεργειακά πεδία στα ανατολικά της χώρας

14:37

Ουκρανία: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από μαζική ρωσική επίθεση με drones

14:33

Χαρδαλιάς: Η Αττική διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ώστε να εξελιχθεί σε διεθνή κόμβο θαλάσσιου τουρισμού και yachting

14:26

Πατούλης: Δεσμευόμαστε για νέους αγώνες με περισσότερες καινοτομίες, διαφάνεια και ουσιαστικές παρεμβάσεις

14:08

Μακρόν: Θα ζητήσει ενεργοποίηση του ACI κατά των ΗΠΑ - Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ στις Βρυξέλλες

14:03

Επιδότηση έως 30.000 ευρώ για νέο αυτοκίνητο - Οι δικαιούχοι

13:57

Τσουκαλάς Είναι όρος αναγέννησης της χώρας να πάει η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση

13:48

Χρηματοδότηση από 10.000 έως 3,5 εκατ. ευρώ φέρνουν τα νέα εργαλεία της ΚΑΠ για αγρότες και επιχειρήσεις

13:43

Γεωργιάδης: Περιμένουμε νέο κύμα γρίπης τον Φεβρουάριο, έκκληση για εμβολιασμό ακόμα και τώρα

13:38

Η άμυνα ως νέο επιχειρηματικό Eldorado: Οι επενδύσεις των METLEN και THEON

13:23

Παπαστεργίου: Η Ελλάδα περνάει από το σχεδιασμό στην πράξη - Εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες του διαστήματος

13:14

Πρέσπες: Έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο 2300 αργυροεπελεκάνων από τη γρίπη των πτηνών το 2022

13:00

Λιανεμπόριο: Ποια ελληνικά brands μπαίνουν «σφήνα» στις πολυεθνικές

12:41

ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα κριθούν τα όρια του Τραμπ για την προσπάθεια επιβολής στη Fed

12:14

Νέο μοντέλο για τη ΔΑΕΕ- Τι αλλάζει και πώς αναβαθμίζεται

12:08

Reuters: Τουλάχιστον 5.000 οι νεκροί στην εξέγερση στο Ιράν

12:00

ΗΠΑ: Διαδηλωτές κατά της ICE έδιωξαν κάπου 10 ακτιβιστές της ακροδεξιάς από το κέντρο της Μινεάπολης

11:53

Νότια Κορέα: Θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για ευνοϊκούς όρους στους δασμούς των τσιπ

11:47

Μάχες στη Συρία: Ο ηγέτης του PKK Οτζαλάν καταγγέλλει «απόπειρα δολιοφθοράς» της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Τουρκία

11:40

Στην τελική ευθεία για το ραντεβού της Δευτέρας στο Μαξίμου: Τι θα ζητήσουν οι 25+6 από τον Πρωθυπουργό

11:30

Παπασταύρου: Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σ. Αραβία στην ΕΕ

11:23

JPMorgan: Ο Τραμπ δεν πρόσφερε στον Τζέιμι Ντίμον την ηγεσία της Fed

11:09

Μητσοτάκης: Στόχος μας δεν είναι οι αποσπασματικές λύσεις, αλλά ένα δίκαιο και διαφανές σύστημα αγροτικών ενισχύσεων

10:51

Μαγνήτης επενδυτικών κεφαλαίων τα Αμοιβαία Κεφάλαια - Οι πρωταγωνιστές της αγοράς

10:33

Ινδονησία: Οι αρχές εντόπισαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ

gazzetta
gazzetta reader insider insider