Ο δύσκολος χειμώνας της ελληνικής οικονομίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο δύσκολος χειμώνας της ελληνικής οικονομίας
Το 2023 είναι μία χρονιά εκλογών για την Ελληνική επικράτεια. Οι εκλογές σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα γίνουν την άνοιξη του 2023. Οι εκλογές γίνονται μέσα σε κλίμα πόλωσης τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και για το θέμα των κυβερνητικών επισυνδέσεων.

Το 2023 είναι μία χρονιά εκλογών για την Ελληνική επικράτεια. Οι εκλογές σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα γίνουν την άνοιξη του 2023. Οι εκλογές γίνονται μέσα σε κλίμα πόλωσης τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και για το θέμα των κυβερνητικών επισυνδέσεων. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο πόλεμος έχει φέρει αστάθεια, πληθωρισμό και αβεβαιότητα επηρεάζοντας την Ελληνική οικονομία. Η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει τις τιμές του αερίου κατά 10 και πλέον φορές και έχει επιφέρει τεράστιες αυξήσεις στις τιμές ρεύματος φτάνοντας κατά μέσο όρο 256,787 ευρώ ανά μεγαβατώρα το τρέχον έτος.

Ο πληθωρισμός είναι ένας αφανής φόρος μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των φυσικών και νομικών προσώπων. Για τον Ιούλιο έφτασε το 11.6% και είναι σταθερά πάνω από 10% από τον Απρίλιο, δίνοντας τον τόνο για το τι θα ακολουθήσει τον δύσκολο χειμώνα όπου η ζήτηση για ενέργεια θα φτάσει στα ύψη. Από την άλλη το ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 8% στο 1ο τρίμηνο του 2022 και συνέχισε και το 2ο τρίμηνο στα ίδια επίπεδα (7.7%) με πολλούς όμως αστερίσκους ως προς την διατήρηση του μέσα σε ένα πολύ κακό πολιτικό κλίμα που δημιουργεί αβεβαιότητα.

Η αβεβαιότητα του πολιτικού κλίματος δημιουργεί τις τέλειες συνθήκες για την αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και σύσφιξης των πολιτικών από τις κεντρικές τράπεζες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Έτσι το επιτόκιο δανεισμού από τα επίπεδα του 0,52% τον Αύγουστο του 2021 έφτασε το 4.25% τον Αύγουστο του 2022 αποτυπώνοντας την ανεπάρκεια της Ελληνικής οικονομίας σε ενδεχόμενα κραχ σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Στο διάστημα που ακολουθεί θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που μπορεί να οδηγήσουν τα επιτόκια έως 150-200 μονάδες επάνω από τα μηδενικά επίπεδα των προηγούμενων ετών. Παράλληλα οι εξελίξεις στο Νότο της Ευρώπης, με τις εκλογές στην Ιταλία θα οδηγήσουν τις αγορές πάλι σε αναταράξεις καθώς η 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε κρίσιμη κυβερνητική καμπή έχοντας και ένα επίφοβο πολιτικό παρελθόν με διαδοχικές πολιτικές αναμετρήσεις.

Το Ελληνικό χρηματιστήριο έχει φανερές πτωτικές τάσεις έχοντας υποχωρήσει κατά περίπου 100 μονάδες από τα υψηλά του Αυγούστου και έχοντας μειωμένους τζίρους στις ανόδους και πιο ισχυρούς στις καθόδους, δείχνοντας ότι οι επενδυτές είναι φοβισμένοι εκτός από τους παγκόσμιους παράγοντες που συνδέονται με τον πόλεμο και την ενέργεια, αλλά και με το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί λόγω της ακρίβειας αλλά και του σκανδάλου των υποκλοπών, η χώρα οδεύει στις εκλογές με προφανή αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό την Νέα Δημοκρατία του κυρίου Μητσοτάκη.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου αν και εφόσον πραγματοποιηθεί, θα οδηγήσει σίγουρα το πρώτο κόμμα με μεγαλύτερη σιγουριά στην αυτοδυναμία και ως αποτέλεσμα η δημιουργία σταθερής κυβέρνησης με κοινοβουλευτική υπεροχή θα φαντάζει πιο πιθανή. Όμως με το πολιτικό τοπίο τόσο εχθρικό αλλά και με την ακρίβεια να καλπάζει ως τις εκλογές της άνοιξης του 2023, οι πιθανότητες να πάρει η τωρινή κυβέρνηση σοβαρό ποσοστό άνω του 30% ψαλιδίζονται αισθητά και εκεί ακριβώς βρίσκεται η αβεβαιότητα ως προς την πολιτική σοβαρότητα και σταθερότητα που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα έβγαλε ξανά το θέμα της πολιτικής ηθικής λόγω της 2ης αλλαγής του εκλογικού νόμου από τον κύριο Μητσοτάκη σε μία κυβερνητική θητεία, οδηγώντας σύσσωμη την αντιπολίτευση σε έντονες διαμαρτυρίες και κατηγορώντας την κυβέρνηση για αθέμιτη χρήση των θεσμών και του πολιτεύματος.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά προβλημάτων οικονομικής φύσης λόγω της ακρίβειας αλλά και της ανόδου των spreads που θα επηρεάσουν τόσο το κόστος δανεισμού αλλά και την εν γένει βιωσιμότητα του μεγάλου Ελληνικού χρέους, αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει την επιθετική στάση της Τουρκίας η οποία βρίσκεται επίσης σε χρονιά εκλογών και οι λεονταρισμοί της Τουρκικής διπλωματίας θα συνεχιστούν μέχρι και τις δικές μας εκλογές. Το γεγονός αυτό σίγουρα δημιουργεί έναν ακόμη πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο κάνοντας ακόμη πιο περιπετειώδη την φετινή χειμερινή περίοδο...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:23

Μεσανατολικό: Τις 17.700 έφτασαν οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

22:54

ΗΠΑ: Έγκριση πιθανής πώλησης αμερικανικών πυρομαχικών αρμάτων μάχης στο Ισραήλ

22:22

Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν αποδείχθηκε επαρκής στην πρόληψη της οπαδικής βίας

21:50

Ελλ. Λύση: Για άλλη μια φορά η Ν.Δ. αποδεικνύει ότι λειτουργεί με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας

21:29

Ηράκλειο: Σύλληψη αστυνομικού που οδηγούσε ιδιωτικό ασθενοφόρο

20:53

Νετανιάχου: Ο δίκαιος πόλεμος για την εξάλειψη της Χαμάς θα συνεχιστεί

20:41

Θεσσαλονίκη: Νεκρός βρέθηκε 62χρονος δίπλα σε στάση λεωφορείου στη Μενεμένη

20:37

COP28: «Καταγράφουμε πρόοδο, αλλά όχι αρκετά γρήγορα»

20:16

Αιτωλοακαρνανία: Νεκρός μοτοσικλετιστής στο Θέρμο

20:00

Πατήσια: Επεισόδια από νεαρούς που προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το «Στέκι Άνω Κάτω Πατησίων»

19:49

Το αυχενικό προτιμά γυναίκες στη μέση ηλικία και άτομα που κάνουν καθιστική ζωή

19:30

Πληθωρισμός απληστίας και υπερκέρδη: «Χορηγοί» της ακρίβειας τα «καρτέλ» σε τρόφιμα - ενέργεια

19:23

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι απειλούν ότι θα στοχοθετούν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό το Ισραήλ

19:00

Με υψηλές ταχύτητες το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» - Πότε βγαίνει, ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο

18:54

Microsoft: Αρνείται ότι κατέχει μερίδιο του OpenAI

18:29

Γιαννούλης: Απροστάτευτοι απέναντι στην ακρίβεια παραμένουν οι πολίτες

18:15

Ν. Παππάς: Η σύγχρονη Αριστερά ενώνει τις θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος

17:48

Ανδρουλάκης: Τη Λάρισα θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

17:27

Ερντογάν: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί

17:14

Γερμανία: Αυξήσεις 11% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

17:00

Πώς θα γίνουν «πράσινα» τα ελληνικά λιμάνια – Επενδύσεις εκατομμυρίων για την ηλεκτροδότηση των πλοίων

16:55

Ο νέος δικαστικός χάρτης και οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα τα κυρίαρχα θέματα της συνέλευσης της ΕΔΕ

16:43

Ορίστηκε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

16:25

Θεσσαλονίκη: Αποφυλακίζονται με όρους εννέα κρατούμενοι για οπαδικό επεισόδιο

16:16

Κικίλιας: Δημιουργούμε 10 νέες μονάδες δασοκομάντος σε ισάριθμες περιοχές της χώρας

16:05

Ισραήλ: Συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την επίθεσή του στη Γάζα

15:56

Υπ. Εργασίας: Μπαράζ ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας

15:43

Προς ανανέωση ο ακτοπλοϊκός στόλος – Η πράσινη μετάβαση

15:31

Παλαιστινιακή Αρχή: Οι ΗΠΑ συνεργός στα «εγκλήματα πολέμου» του Ισραήλ

15:23

Προμαχώνας: Σύλληψη δύο αλλοδαπών με 1.200 πακέτα λαθραία τσιγάρα

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider