Η επένδυση στο πράσινο μέλλον και οι εργαζόμενοι σε έναν κόσμο που αλλάζει

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η επένδυση στο πράσινο μέλλον και οι εργαζόμενοι σε έναν κόσμο που αλλάζει
Μπροστά στις επερχόμενες αλλαγές, και την απειλή της κλιματικής αλλαγής, για το μέλλον, η πράσινη μετάβαση, δηλαδή η στροφή προς φιλικότερες προς το περιβάλλον παραγωγικές διαδικασίες είναι ίσως η πιο σημαντική. 

Μπροστά στις επερχόμενες αλλαγές, και την απειλή της κλιματικής αλλαγής, για το μέλλον, η πράσινη μετάβαση, δηλαδή η στροφή προς φιλικότερες προς το περιβάλλον παραγωγικές διαδικασίες είναι ίσως η πιο σημαντική.

Στην πράσινη μετάβαση, εκτός από την πρόκληση της ενεργειακής επάρκειας με ανταγωνιστικό κόστος για όλους, μέσω μιας στοχευμένης ενεργειακής πολιτικής, και μιας συνεπούς βιομηχανικής πολιτικής, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για τη διατήρηση, και βελτίωση, της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής, και ο κόσμος της εργασίας αλλάζει μέσα από νέες τεχνολογίες, νέους κλάδους, νέες ειδικότητες, αλλά και επαγγέλματα που θα σταματήσουν να υπάρχουν. Ωστόσο, το συνολικό πρόσημο αναμένεται να είναι θετικό για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

Σύμφωνα με EuroFound (2019), όπως καταγράφεται στο τελευταίο Special Report του ΣΕΒ, η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα αναμένεται να επιφέρει αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα κατά 0,7% - το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην ΕΕ. Στην κυκλική οικονομία, αύξηση 5% το χρόνο της ανακύκλωσης, σε συνδυασμό με ενίσχυση των κλάδων επισκευών και ενοικίασης υπολογίζεται να δημιουργήσει συνολικά 78 εκ. θέσεις εργασίας σε αντικατάσταση των 71 εκ. δουλειών που θα χαθούν. , δηλαδή το καθαρό αποτέλεσμα θα είναι 7εκ. θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα, μόνο η αναβάθμιση του 12-15% του κτιριακού αποθέματος της χώρας αναμένεται να δημιουργήσει 22.000 θέσεις στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ η εφαρμογή της νομοθεσίας για τα απόβλητα θα δημιουργήσει 15.000 θέσεις εργασίας σε δραστηριότητες ανακύκλωσης. Σε πιο περιφερειακό επίπεδο, το Σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης για τη Δ. Μακεδονία προβλέπει τη δημιουργία 11.500 θέσεων εργασίας μέσω επενδύσεων ύψους 2.5 δισ. σε πράσινες δραστηριότητες.
Τι είναι όμως τα «πράσινα» επαγγέλματα; Είναι είτε νέα επαγγέλματα άμεσα συνδεδεμένα με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (όπως ενδεικτικά περιβαλλοντικές τεχνολογίες, διαχείριση αποβλήτων, βιολογία, μετεωρολογία, περιβαλλοντική διοίκηση, αντιρρύπανση, κοκ.), είτε είναι υφιστάμενα που μετασχηματίζονται λόγω περιβαλλοντικά φιλικών πρακτικών (στη γεωργία, τις κατασκευές, τις ΑΠΕ, τις μεταφορές, κοκ).

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν κοινό συμφέρον να διασφαλίσουν πως θα αναπτυχθούν οι νέες, πράσινες δεξιότητες, μαζί με τις, τεχνικές και οριζόντιες που είναι επίσης κρίσιμες. Είναι μονόδρομος για την ανταγωνιστική λειτουργία των επιχειρήσεων, την καινοτομία και νέους τρόπους οργάνωσης της εργασίας, αλλά, κυρίως, για την απασχολησιμότητα των σημερινών, και αυριανών, εργαζομένων.

Για να προσαρμοστούμε στη σημαντική ανακατανομή της απασχόλησης που έρχεται, τρία πολύ σημαντικά κενά πρέπει να αντιμετωπιστούν: Το πρώτο είναι το χάσμα δεξιοτήτων, δηλαδή την έλλειψη συνάφειας μεταξύ των απαιτούμενων προσόντων και δεξιοτήτων που απαιτούνται και αυτών που διαθέτουν οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλειά τους. Το δεύτερο είναι το γεωγραφικό χάσμα, δηλαδή το γεγονός πως οι νέες πράσινες θέσεις εργασίας δεν είναι απαραίτητα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν μείωση της απασχόλησης. Το τρίτο είναι το χρονικό χάσμα, με την απώλεια θέσεων εργασίας να είναι άμεση, ενώ η δημιουργία τους, σταδιακή.

Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη μετάβαση αν δεν δουλέψουμε ενεργά για τη γεφύρωση και των τριών αυτών χασμάτων σε τρία επίπεδα: Με στρατηγικό «πράσινο» σχεδιασμό σε κλαδικό, και περιφερειακό επίπεδο, αξιόπιστα στοιχεία, αλλά και ένταξη της πράσινης διάστασης στον κοινωνικό διάλογο. Με άμεση προσαρμογή του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης ειδικά για πράσινες δεξιότητες (παράλληλα με τις ψηφιακές). Και με ενθάρρυνση επενδύσεων, ΣΔΙΤ, Δημοσίων Συμβάσεων, κλπ. με πράσινο πρόσημο προκειμένου να επιταχυνθεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η μεγάλη απειλή είναι η κλιματική αλλαγή. Όμως, είναι εξαιρετικά κρίσιμο, η πράσινη μετάβαση να είναι δίκαιη για όλους. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να χτίσουμε, από σήμερα κιόλας, την προσαρμοστικότητα όλων των εργαζομένων, και των επιχειρήσεων. Είναι θέμα παιδείας, επενδύσεων, στρατηγικού σχεδιασμού και ανοιχτού διαλόγου με τους εμπλεκόμενους και την κοινωνία. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για καθυστερήσεις, ούτε για ιδεοληπτικές αρνήσεις. Η ικανότητα της χώρας να προστατεύσει το περιβάλλον, να δημιουργεί προοπτική για όλους, και να έχει δυναμικές, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που καινοτομούν, παράγουν, εξάγουν, και δημιουργούν καλές θέσεις εργασίας εξαρτάται από το πως θα χειριστούμε την πράσινη μετάβαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:01

Ιράν: Απελευθερώθηκε ο Ερφάν Σολτανί που θεωρήθηκε ότι κινδύνευε με εκτέλεση

19:49

Ουκρανία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επίθεση ρωσικού drone σε λεωφορείο που μετέφερε εργάτες ορυχείου

19:36

Η «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης απειλεί τα περιθώρια κέρδους της Apple

19:00

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο πυρετός των δισεκατομμυρίων και η ώρα της αλήθειας

18:47

Ινδία: 20ετής φοροαπαλλαγή σε ξένες εταιρείες που χρησιμοποιούν data centers

18:33

Ιταλία: Συνελήφθη νέος άνδρας ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση σε βάρος αστυνομικού στο Τορίνο

18:22

Θεσσαλονίκη: Διεκόπη η κυκλοφορία των τρένων στο τμήμα Σίνδος – Θεσσαλονίκη λόγω πυρκαγιάς

18:16

Ελβετία: Ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε μπαρ στο Κραν-Μοντανά ανήλθε σε 41

18:05

OPEC+: Αμετάβλητη η παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο

17:49

Θεοδωρικάκος: Εθνικό καθήκον ενότητας η επιστολική ψήφος των ομογενών

17:32

Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός σε ρέμα στη Νέα Πέραμο

17:11

Από το 2001 έως σήμερα έχουν καταγραφεί στον ΠΟΥ περίπου 100 κρούσματα του ιού Nipah στην Ινδία

17:00

«Γαλάζια» τα ευέλικτα σταθερά τιμολόγια ρεύματος – «Κλειδώνουν» οι κανόνες για τη λιανική

16:46

Τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη επισκέπτεται ο ΥΦΥΠΕΞ Χ. Θεοχάρης

16:36

Τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού τη Δευτέρα το βράδυ στον ΣΚΑΪ

16:29

Προβλήματα απ’ την επέλαση της κακοκαιρίας σε αρκετές περιοχές της χώρας

15:57

BYD: Πτώση πωλήσεων για πέμπτο συνεχόμενο μήνα

15:42

Μεντβέντεφ: Αποτελεσματικός ηγέτης που επιδιώκει την ειρήνη ο Τραμπ

15:28

Τσαβδαρίδης: Στο ΥΠΑΑΤ τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Ημαθίας

15:13

Μαρινάκης: Αποκλείεται συγκυβέρνηση με την Ελληνική Λύση - Το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί ρητορική Κωνσταντοπούλου

14:58

Τσουκαλάς: Αιχμές για την ανάρτηση του Πρωθυπουργού για το δυστύχημα στη Βιολάντα

14:53

Συζήτηση Πιερρακάκη - Σαντέλ για οικονομία, ανισότητες, αξιοκρατία και ψηφιακές προκλήσεις

14:48

Τουρκία: Οκτώ νεκροί και 26 τραυματίες σε δυστύχημα με λεωφορείο στην Αττάλεια

14:21

ΔΕΗ: Αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο τον Φεβρουάριο - Στα 13,9 λεπτά ανά kWh για 3ο μήνα

14:13

ΕΜΥ: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία μέχρι τη Δευτέρα

14:00

ΕΚΤ: Η άνοδος του ευρώ ο νεότερος κίνδυνος για τις προοπτικές του πληθωρισμού

13:39

Παπασταύρου: Από σήμερα σε ισχύ τα πορτοκαλί τιμολόγια για επιχειρήσεις με έξυπνους μετρητές

13:24

Λιβάνιος: Ηλεκτρονική ψήφος σε ψηφιακά εκλογικά τμήματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2028

13:15

«Βιολάντα»: Σταμάτησαν οι έρευνες στο εργοστάσιο υπό τον φόβο νέας έκρηξης

13:00

Ακίνητα: «Βαρύ» το κόστος της Στέγασης, «μαύρη πρωτιά» για τα ελληνικά νοικοκυρά

gazzetta
gazzetta reader insider insider