Σε πρώτο πλάνο ο νόμος για το ΤΧΣ και τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε πρώτο πλάνο ο νόμος για το ΤΧΣ και τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών
Η αλλαγή του νόμου μπαίνει στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – Θεσμών για την 9η αξιολόγηση της χώρας. Τις εξελίξεις επιταχύνει η μεταβατική κρατικοποίηση της Τρ. Πειραιώς. Για πρώτη φορά, ξεκινά έλεγχος των πεπραγμένων του ΤΧΣ από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για συμμετοχή επιχειρηματιών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

Στο επίκεντρο φέρνει την επανεξέταση του ρόλου του ΤΧΣ και την αναμόρφωση του νόμου 3864/2010 για τη σύστασή του, η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για την 9η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Το θέμα βρίσκεται για πρώτη φορά στην ατζέντα κυβέρνησης – Θεσμών, με τις εξελίξεις να επιταχύνονται μετά τη μεταβατική κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στις 14 ή 15 Ιανουαρίου θα μπουν στο Χρηματιστήριο οι 394,4 εκατ. νέες κοινές μετοχές από τη μετατροπή των CoCos, μέσω των οποίων το ποσοστό του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς θα ανέλθει στο 61,3% από 26,4%. Η εξέλιξη αυτή θα γυρίσει την κλεψύδρα αντίστροφα για την επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας, επιταχύνοντας σε πολύ συντομότερο χρόνο τις αλλαγές για το ΤΧΣ.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να σηματοδοτηθούν άμεσα, πολύ πιθανόν εντός της εβδομάδος, και με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να προχωρήσει στον έλεγχο του ΤΧΣ. Ο έλεγχος θα αφορά στην αποδοτικότητα του Ταμείου σε σχέση με τον προβλεπόμενο εκ της συστάσεώς του ρόλο, στη λειτουργία των μηχανισμών και του εσωτερικού ελέγχου, καθώς και στην οργάνωση και διασφάλιση των πόρων για την επίτευξη της στοχοθεσίας που του έχει ανατεθεί.

Ο -για πρώτη φορά- έλεγχος επιδόσεων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντάσεται στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων σε δημόσιους οργανισμούς που θα διεξαγάγει το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως είχε προαναγγείλει τον Δεκέμβριο, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς. Οι έλεγχοι θα διεξαχθούν στα πρότυπα των ελέγχων που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και θα συμπεριλάβουν υπηρεσίες όλων των βαθμίδων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, φτάνοντας ακόμη και στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατ΄ αντιστοιχία του ελέγχου που ασκεί στην ΕΚΤ το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ευελιξία για τη συμμετοχή του ΤΧΣ σε ΑΜΚ τραπεζών

Η αλλαγή του νόμου του ΤΧΣ καθίσταται πλέον προτεραιότητα ενόψει του ρόλου που θα διαδραματίσει, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, στη μελλοντική αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, ζητούμενο είναι να δοθεί στο ΤΧΣ μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να μπορεί να καλύψει μια μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες, ξεπερνώντας τον περιορισμό που θέτει για το Ταμείο ο νόμος 3864/2010. Σύμφωνα με αυτόν, το ΤΧΣ μπορεί να συμβάλλει κεφαλαιακά στις τράπεζες μόνο σε περίπτωση αναγκαστικής ανακεφαλαιοποίησης και κατά το μέρος που αυτή δεν καλύπτεται από ιδιωτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ποσοστό της συμμετοχής του ΤΧΣ σε μελλοντικές ΑΜΚ τραπεζών σχεδιάζεται να κινηθεί σε ένα εύρος 30% - 50%. Το θέμα θα συζητηθεί με τους Θεσμούς και θα οριστικοποιηθεί κατόπιν διαπραγμάτευσης με την DGComp και τον ESM, αφού πιθανολογηθεί και το δυνητικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της προβλεπόμενης αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι τις 31/12/2022, οι συζητήσεις με τους Θεσμούς για την αλλαγή του νόμου 3864/2010 θα συμπεριλάβουν και το θέμα της ευθύνης των μελών του ΤΧΣ.

Αλλαγές στον νόμο και για τη σύνθεση των Δ.Σ. των τραπεζών

Οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για την αλλαγή του νόμου του ΤΧΣ θα επεκταθούν και στους όρους και προϋποθέσεις πρόσληψης των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

Ο νόμος του ΤΧΣ περιλαμβάνει πρόσθετα κριτήρια για την αξιολόγηση των μελών των Δ.Σ. των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ των ελληνικών αρχών και των τραπεζών το φθινόπωρο του 2015 (με τον ν. 4346/2015), στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. Ο νόμος αυτός που ψηφίστηκε μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών το 2015 έθεσε ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια για τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών, οδηγώντας στην έξοδο τις μέχρι τότε διοικήσεις, αλλά αποψιλώνοντας παράλληλα την διακυβέρνηση των τραπεζών από στελέχη με εμπειρία σε όλο το φάσμα της αγοράς.

Με τις αλλαγές που αναμένονται στον νόμο, θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή επιχειρηματιών και άλλων στελεχών της αγοράς στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, καθώς κρίνεται απαραίτητη, στο περιβάλλον των νέων προκλήσεων που διαμορφώνεται, η τεχνογνωσία και η εμπειρία τους στη διακυβέρνηση και λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ., τα κριτήρια επιλογής στελεχών έχουν δυνατότητα μεγαλύτερης ελαστικότητας. Για τα εκτελεστικά μέλη, πάντως, τα κριτήρια επιλογής θα παραμείνουν αυστηρά, καθώς αυτά θα πρέπει να έχουν πραγματική εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο και η επάρκειά τους θα αξιολογείται πλέον στενότερα από τον SSM.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider