«Μπαράζ» διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο - Πιέσεις για συμβιβασμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μπαράζ» διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο - Πιέσεις για συμβιβασμό
Πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να χρειαστεί και τέταρτη ημέρα διαπραγματεύσεων.

Με τους δείκτες του ρολογιού να κυλούν αντίστροφα για την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς ήδη βρίσκεται στην τρίτη ημέρα, οι «5» φειδωλοί του Βορρά (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία) πραγματοποιήσαν κατ' ιδίαν συνάντηση, ώστε να συγκροτήσουν μια κοινή γραμμή για τις επόμενες ώρες διαβουλεύσεων.

Παράλληλα, η έναρξης της ολομέλειας που ήταν προγραμματισμένη για τις 17:00 ώρα Ελλάδος αναβάλλεται συνεχώς καθώς οι επιμέρους συνταντήσεις των ηγετών συνεχίζονται. Τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πιέσεις ώστε να υπάρξει συμβιβασμός με νέο «ψαλίδισμα» στο κομμάτι των επιχορηγήσεων. Παράλληλα αν δεν υπάρξει σήμερα απόφαση δεν αποκλείεται να υπάρξει και τέταρτη ημέρα διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα), ενώ υπάρχει στο τραπέζι και η πρόταση να πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής εντός Ιουλίου.

Με νέα αναθεωρημένη πρόταση προσπαθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Βορρά - Νότου για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συνάντηση των ηγετών του Νότου με του Βορρά

Κατ' ίδίαν συνάντηση πραγματοποιούν οι ηγέτες των κρατών του Νότου με του Βορρά σε μια ύστατη προασπάθεια να υπάρξει συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αντόνιο Κόντε, ο Πέδρο Σάντσεθ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν. Στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

«Καρφί» Κόντε για τις χώρες του Βορρά

Με σύντομη παρέμβασή του μέσω Twitter, o Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Από την μία έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται τους ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκους θεσμούς– και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες 'φειδωλές'».

Η αναθεωρημένη πρόταση Μισέλ

Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφόρησαν το βράδυ του Σαββάτου, ο Μισέλ φαίνεται να κατεβάζει τον πήχη των επιχορηγήσεων στα 450 δισ. ευρώ από 500 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση της Κομισιόν διατηρώντας ωστόσο το συνολικό μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η διαφορά των 50 δισ. ευρώ μεταφέρεται στο κομμάτι των δανειοτήσεων ενισχύοντας σε ένα βαθμό τις θέσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και των χωρών που συνασπίζονται στη γραμμή του.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Γιάννης Παλαιολόγος οι χώρες του Βορρά ζήτησαν οι συνολικοί πόροι του Ταμείου Aνάκαμψης να μην υπερβαίνουν τα 400 δισ. ευρώ και οι περικοπές να έρθουν από τις επιχορηγήσεις και όχι από τα δάνεια, συρρικνώνοντας έτσι το ύψος των επιχορηγήσεων σε δραματικό βαθμό.

Την ίδια ώρα, μέσω της αναθεωρημένης πρότασης αυξάνονται κατά 100 εκατ. ευρώ τα rebates ανά έτος (επιστροφές) που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία ενώ εισάγει και το «super emergency brake» (αίτημα εντός 3 ημερών από ένα κράτος μέλος ώστε να φέρει το θέμα της σωστής χρήσης των κονδυλιών χωρίς καθυστέρηση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή στο Ecofin με σκοπό να το «μπλοκάρει»). Η πρόταση εξακολουθεί να προβλέπει ότι το 70% θα διανεμηθεί βάσει των αρχικών κριτηρίων της Κομισιόν, αλλά το υπόλοιπο 30% θα βασίζεται περισσότερο στην ύφεση που θα «χτυπήσει» τα κράτη το 2020. Αυτό φυσικά ευνοεί σε ένα βαθμό τις χώρες που θα καταγράψουν την πιο βαθιά ύφεση το 2020, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι ηγέτες των «Frugal 4» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία) βλέπουν θετικά την νέα αναθεωρημένη πρόταση του Σαρλ Μισέλ καθώς αποτελεί ένα καλό δείγμα προς την σωστή κατεύθυνση για περαιτέρω μειώσεις και σκληρότερο «παζάρι».

Μητσοτάκης: Όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς

Για μια κρίση χωρίς προηγούμενο έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Συμβούλιο τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διαιρημένοι ή αδύναμοι».

«Διαπραγματευόμαστε επί τρεις ημέρες πλέον και προφανώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών της τρίτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής αποτυπώνοντας το κλίμα.

«Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορονοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε. Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διαιρημένοι ή αδύναμοι» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider