Σε μια νέα αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε τη Δευτέρα η κεντρική αμερικανική τράπεζα, ανακοινώνοντας απεριόριστο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE).

Ειδικότερα, η Fed ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αγορές ομολόγων χωρίς όρια (no limit) προκειμένου να στηρίξει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Συγκεκριμένα, γνωστοποίησε πως προχωρά σε ένα «μπαράζ» προγραμμάτων, με στόχο να διασφαλιστεί μια πιο αποτελεσματική λειτουργία των αγορών.

«Θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα ποσά που θα απαιτηθούν ώστε να στηριχθεί η λειτουργία των αγορών και η αποτελεσματική μετάβαση της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Fed.

Στήριξη επιχειρήσεων

Παράλληλα, ανακοίνωσε πρόγραμμα ύψους 300 δισ. δολαρίων για να στηριχθεί η «ροή πιστώσεων» σε καταναλωτές, εργοδότες και επιχειρήσεις.

Τι λένε οι αναλυτές

«Μετά τις νέες ανακοινώσεις της Fed, μπήκαμε σε τροχιά απεριόριστου QE», σχολιάζει ο Peter Boockvar της Bleakley Advisory Group.

«Η Fed επιχειρεί να στηρίξει την οικονομία, που δείχνει να βρίσκεται σε… ελεύθερη πτώση αυτή τη στιγμή», επισημαίνει ο Chris Rupkey της MUFG Union Bank. «Η Fed από δανειστή έκτακτης ανάγκης, μετατρέπεται σε αγοραστή ύστατης ανάγκης», προσθέτει.