Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις ρυθμίσεις για τα ενοίκια επιχειρήσεων, καταγγέλουν ΕΕΑ και ΕΣΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις ρυθμίσεις για τα ενοίκια επιχειρήσεων, καταγγέλουν ΕΕΑ και ΕΣΑ
Καλούν την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διορθώσουν την αδικία σε βάρος χιλιάδων ΜΜΕ.

Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων μέσω της επέκτασης του μέτρου της μείωσης ενοικίου για Ιούλιο και Αύγουστο, έχει μία σοβαρή παράλειψη.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, ενώ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του διεκδικεί την ένταξη του συνόλου του λιανεμπορίου στο μέτρο.

Στην ανακοίνωσή το επιμελητήριο αναφέρει τα εξής: Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνονται μόνο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης και δεν γίνεται καμία αναφορά για τα εμπορικά τουριστικά καταστήματα.

«Δηλαδή βλέπουμε να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είναι έκδηλη η πρόθεση της κυβέρνησης - και ορθά - να στηρίξει επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως τα καταστήματα εστίασης και τα τουριστικά καταλύματα. Όμως δεν πλήττεται άραγε το τουριστικό κατάστημα που λειτουργεί δίπλα στο εστιατόριο ή έξω από τη μικρή ξενοδοχειακή μονάδα; Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις δεν απασχολούν προσωπικό; Δεν συνεισφέρουν στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων; Γιατί αυτός ο άδικος διαχωρισμός;» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το επιμελητήριο καλεί την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διορθώσουν την αδικία που συντελείται σε βάρος χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας» διότι, όπως αναφέρει, ήδη είναι δύσκολη η προσπάθεια επιβίωσής τους λόγω της έλλειψης τουριστών. «Μην συνεχιστεί η πολιτική απαξίωσης που μοιραία θα οδηγήσει ταχύτερα στο κλείσιμο τους. Δεν συμφέρει κανέναν αυτή η εξέλιξη και κυρίως την ελληνική οικονομία».

Tο επιμελητήριο υπενθυμίζει ότι έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας τη λήψη οριζόντιων μέτρων στήριξης του συνόλου των επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρξει ένα ανάχωμα στην ύφεση και την ανεργία.

«Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις και ότι αν χρειαστεί θα πάρει κι άλλα μέτρα. Περιμένουμε αυτή τη δέσμευσή της να την κάνει πράξη και να συμπεριλάβει στη μείωση των μισθωμάτων και τις εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΣΑ: Άμεση λύση για τα ενοίκια πριν να είναι αργά

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στην επιστολή του αναφέρει ότι συνεχίζει να διεκδικεί τη μείωση των ενοικίων κατά 40% ως το τέλος του έτους, γιατί αποτελεί βασικό θέμα βιωσιμότητας των εμπορικών καταστημάτων.

Μεταξύ άλλων ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι «το υπουργείο Οικονομικών ενώ δείχνει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και αναφέρει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις όπου και αν χρειάζεται, με σκοπό να στηρίξει τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους, παρόλα αυτά έχει εντάξει στους ΚΑΔ που εξακολουθούν να πλήττονται από τον κορoνοϊό μόνο το λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, προϋποθέτοντας ότι κανένας άλλος κλάδος του λιανικού εμπορίου δεν συνεχίζει να πλήττεται».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να συμπεριληφθεί το σύνολο του λιανεμπορίου στην παράταση της μείωσης των ενοικίων κατά 40%, δεδομένου, όπως εξηγεί στην επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ότι υπάρχουν κλάδοι όπως τα εμπορικά καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος που λόγω ελλείψεως τουριστικών ροών έχουν σχεδόν μηδενικούς τζίρους, ενώ εκπροσωπούν πανελλαδικά περίπου το 1/5 των καταστημάτων λιανικής. Επίσης, μεγάλες εμπορικές περιοχές της χώρας, όπως το κέντρο της Αθήνας, έχουν πτώση τζίρου που υπολογίζεται από 50 - 70%, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη άμεσης στήριξης τους.

Επισημαίνει ακόμη ότι ενώ το δημοσιονομικό κόστος της ένταξης της μείωσης των ενοικίων κατά 40% σε όλο το λιανεμπόριο είναι ελάχιστο και δεν ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ για το εξάμηνο Ιουλίου - Δεκεμβρίου, εν αντιθέσει στα καταστήματα λιανικής το κόστος του ενοικίου είναι υψηλό και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών εξόδων μιας εμπορικής επιχείρησης (μεσοσταθμικά το 54% - Έρευνα ΕΣΕΕ).

Ο ΕΣΑ δηλώνει ότι, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης για την οικονομία της χώρας, θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε συνεργασία ακόμα και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς να απεμπολεί την ισχυρή διεκδίκηση της ένταξης του συνόλου του λιανεμπορίου στο καθεστώς της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων, αλλά τουλάχιστον να διευκολύνεται η επίτευξη διμερών συμφωνιών, επ' ωφελεία και των δύο πλευρών.

Αύριο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) και η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) θα πραγματοποιήσουν κοινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου των προέδρων τους, Σταύρου Καφούνη και Στράτου Παραδιά με θέμα: «Κοινή πρόταση ΕΣΑ - ΠΟΜΙΔΑ για τα εμπορικά μισθώματα έτους 2020».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.