Διεθνή
15-10-2018 | 08:42

Τα 10 πρόσωπα που θα κρίνουν το μέλλον της Ιταλίας

Μοιράσου το
Τα 10 πρόσωπα που θα κρίνουν το μέλλον της Ιταλίας

Η πρόθεση της Ιταλίας να αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού την επόμενη χρονιά οδηγεί προς τα πάνω τα κόστη δανεισμού της χώρας και την θέτει σε μια πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ανησυχεί για το κύμα πωλήσεων στα ιταλικά ομόλογα που έχει ανεβάσει τις αποδόσεις στο υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Ο Τρία είναι μόλις ένα από τα «πρόσωπα του δράματος» που κινούν την ιταλική οικονομική πολιτική και κατά συνέπεια τις αντιδράσεις των αγορών. Ακολουθούν τα δέκα πρόσωπα που παρακολουθούν οι αναλυτές για τις κινήσεις της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του Ευρώ. 
 

Ηλικία: 54
Επάγγελμα: Πρωθυπουργός της Ιταλίας
Ρόλος: Διακοσμητικός 

Ο πρωθυπουργός είναι τυπικά ο επικεφαλής της κυβέρνηση, όμως αυτοί που καθορίζουν την πολιτική είναι ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο που ελέγχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο ίδιος υποστηρίζει τα κυβερνητικά προγράμματα αλλά λίγοι είναι αυτοί που δίνουν ιδιαίτερη σημασία. 
 

Ηλικία: 82
Επάγγελμα: Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων 
Ρόλος: Ο παραλίγο Τσάρος

Ο Σαβόνα ήταν η βασική επιλογή της κυβέρνησης για τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών, όμως ο Πρόεδρος Ματαρέλα άσκησε βέτο στην τοποθέτησή του λόγω των ευρωσκεπτικιστικών απόψεων που εξέφραζε. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση να σχεδιάσει μια έξοδο από το ευρώ και είναι αυστηρός κριτής αυτού που αποκαλεί γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη. Από τότε που ανέλαβε υπουργός για ευρωπαϊκά ζητήματα και ανέλαβε να υποστηρίζει τα επιχειρήματα της χώρας του στις Βρυξέλλες έχει χαμηλώσει τους τόνους της αντιευρωπαϊκής ρητορικής του. 
 

Ηλικία: 48
Επάγγελμα: Επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμβουλος της Λίγκας 
Ρόλος: Ακτιβιστής του Twitter

Ως ένας από τους βασικούς ευρωσκεπτικιστές του κόμματος του Σαλβίνι, ο Μπόργκι εμφανίζεται ως ο ακραίος της Λίγκας. Τα σχόλια του προκαλούν και κινούν τις αγορές αλλά ο ίδιος δεν αντιπροσωπεύει την κεντρική πολιτική του κόμματος. Έχει πει πολλές φορές ότι η Ιταλία θα ήταν καλύτερα εκτός του ευρώ, αν και επιμένει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για έξοδο από την Ευρωζώνη. 
 

Ηλικία: 32
Επάγγελμα: Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
Ρόλος: Υποκινήτρια εκ των έσω

Μια από τους πολιτικούς που αναδείχθηκαν από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων το από 2013 συμμετείχε και στην ολιγομελή ομάδα που καθόρισε την συμφωνία για τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Είναι βασική υποστηρίκτρια του εισοδήματος των πολιτών και θεωρείται ότι άσκησε ισχυρή πίεση στον Τζιοβάνι Τρία να βρει χρήματα για το συγκεκριμένο μέτρο. Η πολιτική καριέρα της Καστέλι ξεκίνησε από το περιβαλλοντικό κίνημα. Η δεξιά εφημερίδα Libero την έχει αποκαλέσει ως «την κομμουνίστρια υποστηρίκτρια του Πέπε Γκρίλο που θα εκτοξεύσει τον προϋπολογισμό». 
 

Ηλικία: 51
Επάγγελμα: Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ  
Ρόλος: Φαιά εξοχότης

Ο Σαλβίνι μπορεί να είναι το χαρισματικό πρόσωπο της Λίγκας του Βορρά, όπως ο Τζορτζέτι είναι ο στρατηγός που τον βοηθά να κινηθεί στο ναρκοπέδιο της ιταλικής πολιτικής σκηνής. Λόγω της 22χρόνης εμπειρίας του στην Βουλή έχει αναπτύξει σημαντικούς δεσμούς με την ιταλική ελίτ καθώς και μια βαθιά κατανόηση του πως δουλεύει το πολιτικό σύστημα. Σύμφωνα τον Τύπο της Ιταλίας είναι ο άνθρωπος που καλεί ο Μάριο Ντράγκι όταν θέλει να μιλήσει στη Ρώμη. 
 

Ηλικία: 71
Επάγγελμα: Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 
Ρόλος: Αυτός που πληρώνει 

Ο πιο ισχυρός Ιταλός στην παγκόσμια οικονομία είναι και ο αρχιτέκτονας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που έχει διατηρήσει χαμηλά τα κόστη δανεισμού της Ιταλίας. Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιταλίας είναι οι μόνοι καθαροί αγοραστές ιταλικών κρατικών ομολόγων τα τελευταία τέσσερα χρόνια σύμφωνα με τους αναλυτές της Nordea Bank. O Ντράγκι έχει προειδοποιήσει ότι η στάση του κυβερνητικού συνασπισμού έχει ήδη ανεβάσει το κόστος δανεισμού τόσο των ιταλικών εταιρειών όσο και των κατοίκων της χώρας. 
 

Ηλικία: 77
Επάγγελμα: Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας 
Ρόλος: Η φωνή της λογικής

Ο Ιταλός επικεφαλής του κράτους έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και όποια παρέμβασή του στην πολιτική ζωή της χώρας ενέχει κινδύνους. Ο ίδιος από τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού και έπειτα, βασίζεται στις συνταγματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ οι προειδοποιήσεις του έχουν πείσει την κυβέρνηση να μειώσει τους στόχους για το έλλειμμα για τα έτη μετά το 2019. 
 

Ηλικία: 70
Επάγγελμα: Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών 
Ρόλος: Αυτός που κρατάει το κρατικό πορτοφόλι 

Ο μετριοπαθής και υπέρ της Ευρώπης ακαδημαϊκός ουσιαστικά επιβλήθηκε στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας. Από τότε ο ίδιος προσπαθεί ανεπιτυχώς να συγκρατήσει τα σχέδια της κυβέρνησης για μεγαλύτερες δαπάνες. Όμως ο στόχος του Τρία δεν είναι κερδίσει την μάχη των ελλειμάτων αλλά να λειτουργήσει ως φρένο στις ευρύτερες φιλοδοξίες των συναδέλφων του. Οποιοδήποτε σημάδι ότι μπορεί ο ίδιος να παραιτηθεί η να εκδιωχθεί σίγουρα θα προκαλέσει την αντίδραση των επενδυτών. 
 

Ηλικία: 32
Επάγγελμα: Αναπληρωτής πρωθυπουργός, επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων 
Ρόλος: Επικεφαλής των κρατικών δαπανών

Ο βασικός σύμμαχος αλλά και πολιτικός αντίπαλος του Σαλβίνι είναι και αυτός που έχει επενδύσει περισσότερο στην μάχη του προϋπολογισμού. Με τον κυβερνητικό του εταίρο να υπερέχει πολιτικά συνεχώς από την σύσταση της κυβέρνησης και έπειτα ο Ντι Μάιο χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη πολιτική νίκη για να αυξήσει την υποστήριξή του. Η βασική πολιτική του θέση είναι το λεγόμενο εισόδημα των πολιτών που υπολογίζεται έως και 10 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Είναι η πιο ισχυρή φωνή που ζητεί υψηλότερο έλλειμμα οπότε αν κάποια στιγμή αλλάξει πορεία θα είναι σημάδι ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας είναι έτοιμη να υποχωρήσει. 
 

Ηλικία: 45
Επάγγελμα: Αναπληρωτής πρωθυπουργός, επικεφαλής της Λίγκας του Βορρά 
Ρόλος: Πολιτικός «βροχοποιός»

Ο ακροδεξιός πολιτικός είναι αυτή την στιγμή ο πιο ισχυρός άνθρωπος της Ιταλίας και υπό μια έννοια ο πιο έξυπνος πολιτικός παράγοντας της χώρας. Αναδείχθηκε επικεφαλής των κινημάτων κατά της μετανάστευσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα να υπερδιπλασιάσει την δημοτικότητα του σε σχέση με αυτή που είχε στις εκλογές του Μαρτίου. Όμως έχει αφήσει άλλους να βγουν μπροστά στο θέμα του ελλείμματος, πιθανότατα επειδή ο βιομηχανικός βορράς που είναι και ο βασικός του υποστηρικτής εκφράζει αμφιβολίες για την χαλαρή οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Ιταλία. 
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.