Ντάισελμπλουμ: Οι Έλληνες έχουν δίκιο για τις συντάξεις

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ντάισελμπλουμ: Οι Έλληνες έχουν δίκιο για τις συντάξεις
Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup καλεί τους ομολόγους του να δείξουν «ευελιξία» και να δεχθούν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για ματαίωση της περικοπής.

Μια απρόσμενη στήριξη στο αίτημα της κυβέρνησης να μην κοπούν οι συντάξεις, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, από το 2019, παρέχει με παρέμβασή του ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών καλεί, μάλιστα, τους ομολόγους του στο Eurogroup να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία στην επόμενη συζήτηση για το συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα, δεδομένων των καλών δημοσιονομικών επιδόσεων της χώρας και, συγκεκριμένα, των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Πολλοί έλεγαν ότι [η Ελλάδα] δεν θα πετύχαινε τον στόχο 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά ήδη επιτυγχάνονται για δύο συνεχόμενες χρονιές. Το ΔΝΤ έλεγε ότι αυτό είναι αδύνατο, αλλά πλέον έχει προσαρμόσει την εκτίμησή του στο 3,5%», σημειώνει ο Ντάισελμπλουμ στο προσωπικό του blog.

«Καλύτερα να ασχοληθεί [το Eurogroup] με τα συνταξιοδοτικά συστήματα άλλων χωρών, όπως η Γερμανία», γράφει με εμφανή επικριτική διάθεση. Αναφέρει, μάλιστα, ότι την ώρα που γίνονται αυτά στην Ελλάδα, το όριο συνταξιοδότησης τίθεται σε ισχυρή αμφισβήτηση σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ παραθέτει αναλυτικά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα με στόχο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, επισημαίνοντας πάντως την «αδυναμία» των Ελλήνων στην εφαρμογή των σχεδιαζόμενων μέτρων –γεγονός που «χρειάζεται προσοχή».

Υπεραμύνεται, πάντως, της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η επίμαχη περικοπή των παλαιών συντάξεων δεν θα έχει μεταρρυθμιστική επίδραση στο συνταξιοδοτικό σύστημα –μια θέση που σταθερά επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Διατροφή συζύγου και παιδιού: Πώς καθορίζονται τα ποσά μετά το διαζύγιο

Τι χρήματα διεκδικεί η Εθνική Ελλάδος στο EuroBasket 2025 - Όλα τα ποσά

Ήλιος: «Βουτιά» στα 783 ευρώ για τη μέση σύνταξη τον Ιούλιο - Επιπλέον 450 ευρώ για τις συντάξεις του Δημοσίου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider