Το ενδεχόμενο απότομης αύξησης των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Εξελίξεις όπως οι εμπορικές διενέξεις, η επαναδιαπραγμάτευση των κανόνων της ΕΕ από την πλευρά κάποιων κρατών μελών, ή ακόμη και η παρέμβαση κρατικών κυβερνήσεων στην πολιτική της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών, ενδέχεται να αυξήσουν κατακόρυφα το κόστος δανεισμού.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι πιο εξειδικευμένοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τα χρονίζοντα ζητήματα για τη σταθερότητα στον τραπεζικό τομέα, ή την απρόβλεπτη άνοδο του πληθωρισμού, κάτι που ναι μεν φαίνεται απίθανο να συμβεί στην ευρωζώνη, αλλά είναι πιο συναφές προς την αμερικανική οικονομία.
Η πολιτική της ΕΚΤ εκτελείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό της και οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την χάραξή της είναι μία απότομη ανατίμηση των περιουσιακών στοιχείων, ή μία απρόβλεπτη άνοδος των επιτοκίων, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης από το Νταλί όπου διενεργείται η Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ.