Το «χαράτσι» του ELA πίσω από το πλεόνασμα του 2015

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «χαράτσι» του ELA πίσω από το πλεόνασμα του 2015

Tα υπερ-έσοδα του Δημοσίου από τον ΕLA, έφεραν το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015. Τα «καλά νέα» για την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό πέρυσι, με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να «υποδεχθεί» την ερχόμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο «χαράτσι» που καταβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

To ποσό αυτό που εισέπραξε πέρυσι το Δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή απαιτούνται προκειμένου το πρωτογενές έλλειμμα των 325 εκατ. ευρώ να μεταβληθεί σε περίπου ισόποσο πλεόνασμα (350 εκατ. ευρώ ή 0,25% του ΑΕΠ).

Ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από τις αρχές του 2015 από τη χρηματοδότηση που προσφέρει από τους κανονικούς μηχανισμούς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η σχεδόν ολοκληρωτική τους εξάρτηση από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ΕLA) της Τραπέζης της Ελλάδος κόστισε ακριβά στις τράπεζες, καθώς η χορήγηση ρευστότητας γίνεται με υψηλά επιτόκια.

Όμως είχε απ’ ότι φαίνεται και μία ευεργετική επίπτωση στον προϋπολογισμό. Τα μη τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού (χωρίς μάλιστα τα ποσά από τη μεταφορά αποδόσεων από τα ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες, τα οποία άλλωστε δεν λαμβάνονται υπόψιν στον προσδιορισμό του ελλείμματος σύμφωνα με τους κανόνες της δανειακής σύμβασης, εκτιμάται ότι ξεπέρασαν το στόχο που είχε τεθεί κατά περίπου 694 εκατ. ευρώ.

Το μυστικό κρύβεται στα έσοδα του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ειδικότερα στις προμήθειες που καταβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα, λόγω της παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση μέσω της προσφυγής στο μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας. Επιπροσθέτως τα υψηλότερα επιτόκια με τα οποία η ΤτΕ προσφέρει τη ρευστότητα από τον ΕLA είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα της Κεντρικής Τράπεζα και συνακόλουθα το μέρισμα που αυτή καταβάλλει στο Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με το καταστατικό της.

Στα έκτακτα έσοδα του προϋπολογισμού από τις τράπεζες το 2015 περιλαμβάνονται ακόμη 556 εκατ. ευρώ τα οποία επέστρεψε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αφορούσαν την απόδοση 10% επί του κεφαλαίου των προνομιούχων μετοχών των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχει στην κατοχή του το Ελληνικό Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση όμως τις καλές ειδήσεις που έσπευσε να διαρρεύσει το υπουργείο Οικονομικών για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα πρέπει να οριστικοποιηθούν από την ΕΛΣΤΑΤ. Στην περίπτωση που επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 ο φετινός προϋπολογισμός ξεκινά από καλύτερη βάση δίνοντας ένα σοβαρό επιχείρημα στην Κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τους δανειστές για το μέγεθος των πρόσθετων μέτρων που απαιτούνται προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider