Funds προς τραπεζίτες: «Εμπιστεύεστε την κυβέρνηση;»

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Funds προς τραπεζίτες: «Εμπιστεύεστε την κυβέρνηση;»

«Εμπιστεύεστε την κυβέρνηση;». Αυτή την ερώτηση έθεσαν πίσω από τις κλειστές πόρτες οι εκπρόσωποι των μεγάλων funds στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχαν με τους επικεφαλής των τραπεζών το διήμερο που μας πέρασε.

Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν επενδύσει κυρίως σε Εurobank, Alpha και Πειραιώς και μετρούν απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, θα επέστρεψαν μάλλον πιο ανήσυχοι απ’ όσο ήταν πριν φθάσουν στην Αθήνα. Προφανώς το κλίμα αυτό δεν πέρασε στη δημόσια δήλωση του επικεφαλής του Fairfax, Prem Watsa, αλλά και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί τους.

Μάλιστα η ανακοίνωση αυτή καταλήγει αναφέροντας ότι κοινή διαπίστωση ήταν ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα αποτελέσει μία αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα. Όμως αυτό είναι και το ζητούμενο. Δηλαδή με ποιό τρόπο και πότε η Κυβέρνηση θα κατορθώσει να κλείσει την πρώτη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου η οποία ξεκινάει αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι αντιδράσεις για το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο είναι και το βασικό προαπαιτούμενο της αξιολόγησης, αλλά και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που ζητάνε οι δανειστές για φέτος, όπως επεσήμανε εκ νέου ο πρόεδρος του Εurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Άλλωστε και οι ίδιοι οι επενδυτές, στη διάρκεια της επίσκεψης τους στην Αθήνα, διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τη θύελλα των αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει σε όλο το κοινωνικό φάσμα οι προτάσεις της Κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Την εύθραυστη κατάσταση στην οικονομία επιβαρύνει πλέον το προσφυγικό και η απειλή εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Κόντρα σε όλα τα παραπάνω κάποιοι από τους τραπεζίτες επεχείρησαν, όταν τους ετέθη το αρχικό ερώτημα, να εξωραΐσουν την κατάσταση. Έτσι οι απαντήσεις τους κινήθηκαν στα όρια του «πολιτικώς ορθού» προβάλλοντας τις ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει στην ελληνική αγορά η μακροχρόνια ύφεση και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη μετά την περιπέτεια του καλοκαιριού. Άλλωστε η αναταραχή αυτή οδήγησε σχεδόν στον μηδενισμό της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζικών μετοχών στο ταμπλό, εξανεμίζοντας έτσι όσα κεφάλαια είχαν τοποθετήσει οι συγκεκριμένοι επενδυτές στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση τους. Ωστόσο η προσπάθεια αυτή των πλέον αισιόδοξων είναι αμφίβολο αν κατάφερε να πείσει πραγματικά τους ξένους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση γίνεται αντιληπτό ότι οι ξένοι επενδυτές πλέον δεν αμφιβάλλουν για τις προθέσεις της Κυβέρνησης μετά τη μεταστροφή της το καλοκαίρι. Φαίνεται ότι είναι πεπεισμένοι ότι η αριστερή επαναστατική ρητορική ανήκει στο παρελθόν. Ωστόσο το πρόβλημα της οικονομίας για αυτούς είναι κυρίως πολιτικό καθώς διαβλέπουν ότι ο δρόμος μεταξύ της «συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις» και της υλοποίησης τους είναι μακρύς και δύσβατος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider